Slik er nye iPhone SE

Apple har utvidet smarttelefon-familien.

VEKKER GAMLE MINNER: Formspråket til nye iPhone SE er svært likt iPhone 5. Det er også størrelsen, som er krympet fra dagens toppmodeller.

Stephen Lam Reuters
  • Karl Wig
Publisert:,

Det gikk slik den rykteglade teknopressen lenge hadde varslet: Mandag kveld kunne Apple-sjef Tim Cook omsider avduke iPhone SE, en nykommer i iPhone-familien.

Dette er ikke noen arvtaker til dagens to iPhone 6S-modeller – iPhone 7 ventes først lansert til høsten – men en telefon som posisjonerer seg i segmentet under disse, både i størrelse og pris.

Les også

Forskere oppdaget alvorlig feil med Apples iMessage

Vekker gamle minner

iPhone SE er en god del mindre enn begge de to eksisterende iPhone-modellene, og den enkle forklaringen er at skjermen er mindre. Den måler 4 tommer diagonalt, mot 4,7 i iPhone 6S og 5,5 tommer i iPhone 6S Plus.

Trofaste iPhone-travere vil kjenne seg godt igjen: Skjemstørrelsen er helt lik som i de tidligere iPhone 5 og 5S.

Apple har gradvis forstørret telefonene sine. Den første iPhone-modellen ble lansert med bare 3,5 tommers skjerm tilbake i 2007. Dette ble oppjustert til 4 tommer fra iPhone 5, og videre opp til 4,7 og 5,5 tommer fra iPhone 6.

Apple gir nå et alternativ til de som synes ting var bedre før, og ønsker en mindre telefon som likevel har moderne spesifikasjoner.

PÅ SCENEN: Apple sjef TIm Cook snakker under mandagens presentasjon.

Justin Sullivan Afp
Les også

Apple anklages for retoriske knep av justisdepartementet

Innmat fra toppmodellene

Selve designet er også tilnærmet identisk som iPhone 5 og 5S.

Men det er ikke innmaten:

Prosessoren er en A9-chip. Ifølge Apple er ytelsen dobbelt så rask som iPhone 5S, og like god som dagens iPhone 6S-toppmodeller. Ulv i fåreklær, altså.

Telefonen har også fått det samme kameraet med 12 megapiksler. Apple viser til en rekke forbedringer under panseret som skal gi bedre bilder, blant annet blitzteknologien «True Tone Flash», en ny signalbehandlingsprosessor og støtte for panoramafoto opp til 63 megapixler.

Kameraet støtter også opptak av video i 4K.

Les også

Mac-brukere utsatt for «løsepenge»-angrep

Trolig til Norge i mai

Apple oppgir at telefonen støtter hastigheter på inntil 150 megabits i sekundet over LTE-nettverk.

I praksis skal nok lovnader om kjappere internett på farten tas med en klype salt, ettersom dekning og operatør lett blir en flaskehals – i Telenors 4G-nettverk er maksfarten oppgitt til 40 megabit sekundet.

iPhone SE får Apple Pay-støtte, slik dagens iPhone 6S-modeller har. Den kommer i to utgaver med 16 eller 64 gigabyte lagringsplass. Disse koster henholdsvis 399 og 499 dollar uten operatørbindig i USA. Norske priser er ennå ikke kjent.

Apple opplyser at telefonen vil være lansert i 110 land innen utgangen av mai, og Norge er etter alle solemerker blant disse.

Les også

Forskere oppdaget alvorlig feil med Apples iMessage

Les også

Apple anklages for retoriske knep av justisdepartementet

Les også

Konkurrenter støtter Apples kamp mot FBI

Her kan du lese mer om

  1. Apple
  2. iPhone

Flere artikler

  1. Nytt «vekkelsesmøte» mandag: Dette kan du vente deg

  2. iPhone 8 lanseres trolig til høsten: Dette er spådommene

  3. Dollarsmell for norske iPhone-kunder

  4. Annonsørinnhold

  5. Sjekk Apple-aksjens elleville kursoppgang i år

  6. Nye opplysninger om iPhone 8 overrasker