Evry bekjemper hackere med roboter: – Er i et våpenkappløp

Ved bruk av avansert robotteknologi har Evry redusert hackerangrepene med 84 prosent.

VÅPENKAPPLØP: IT-selskapet Evry har lykkes å redusere antall DDoS-angrep med 84 prosent så langt i år. De er i et konstant våpenkappløp med hackere som ønsker ramme deres kunder.

Cornelius Poppe NTB scanpix
Publisert:

IT-selskapet Evry har tatt grep mot farlige hackerangrep. Gjennom bruk av robotteknologi har de lykkes å redusere antallet såkalte DDoS-angrep med 84 prosent første halvår 2016, sammenlignet med første halvår 2015.

De koordinerte angrepene kan blant annet føre til at nettsider blir fullstendig satt ut av spill.

– Hvis det skjer store ting på nettsidene som er utenfor normaltilstanden, vil robotene trigge av seg selv, sier sikkerhetsdirektør Tore Orderløkken i Evry til E24 om de automatiske systemene.

Krever løsepenger

Angrepene som ble gjennomført første halvår i 2016 ble fanget opp av forsvarsverkene og fikk dermed ikke konsekvenser for kundene, ifølge Evry. Selskapet omtaler slike angrep som et alvorlig samfunnsproblem.

– Slike angrep kan få store konsekvenser. Nettsidene kan falle ned, og det er klart at det kan være dramatisk for selskaper som lever av å selge varer eller tjenester på nett. Norsk Tipping har blant annet blitt rammet av dette, sier Orderløkken.

Les også

Evry kutter 80 stillinger på Fornebu

– Hvordan tjener hackerne penger på slike angrep?

– De kan for eksempel selge tjenesten til noen som vil ramme dem som står bak nettjenesten. En annen angrepsvinkel nå er først å gjøre et lite angrep, og deretter true med et enda kraftigere et. Det blir som vanlige krav om løsepenger. Noen angrep har også vært politisk motiverte, sier sikkerhetsdirektøren.

Våpenkappløp med hackerne

Sikkerhetsdirektør Tore Orderløkken i Evry.

Geir Olsen VG

Selv om Evry har klart å få ned angrepene til dem som forsøker å ramme deres kunder, utvikler kampen mot hackerne seg hele tiden.

– Vi har sett det opp gjennom tiden. Angrepene utvikler seg over tid, slik at de blir vanskeligere å håndtere på en god måte. De finner nye måter å bruke datamaskiner på, som gjør at de er i et våpenkappløp med oss som prøver å forsvare oss. Men vi tilpasser oss også til dette, sier sikkerhetsdirektøren.

Advarer mot nye trusler

Samtidig advarer selskapet mot fremveksten av nye former for hackerangrep. Blant disse er såkalte phishing-angrep.

De skjer ved at noen forsøker å skaffe seg sensitiv informasjon som brukernavn, passord eller kredittkortopplysninger, gjerne ved å utgi seg for å være noen andre enn man egentlig er, for eksempel et kredittkortselskap.

Såkalte CEO-svindler, der hackere utgir seg for å være sjefer i ulike selskaper, er også økende.

Les også

Evry-sjefen slakter egen bransje for å bruke ord folk ikke forstår

Sikkerhetsdirektøren forteller at de er spesielt bekymret for ulike former for skjulte angrep.

– Vi ser mer avanserte og målrettede angrep. Det kan blant annet skje ved å lure ansatte med verktøy som er vanskelige å oppdage. Dette kan brukes til spionasjeformål hos fremmed etterretning som har både ressurser og krefter, sier Orderløkken.

Her kan du lese mer om