Kraftmarkedet

Agder Energi-selskapet Entelios sikrer storkontrakt med Telenor

Telenor har frem til nå kjøpt inn strømmen trenger til sine mer enn 13.000 norske anlegg selv. Etter flere års salgsarbeid skal energiselskapet Entelios nå overta hele jobben.

Illustrasjonsbilde

Frode Hansen
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

– Det har tatt oss fem år å lande denne kontrakten, og vi har jobbet på tvers i hele
organisasjonen for å kunne tilby det ypperste av vår kompetanse og erfaring fra
bransjen i tjenestetilbudet. Nå er vi i full gang med arbeidet, sier Atle Knudsen, administrerende direktør i Entelios om den nye Telenor-kontrakten.

Entelios er et datterselskap av Agder Energi og ble lansert som et europeisk energiselskap i desember i fjor. Entelios bistår industri, næringsliv og offentlig sektor med alt fra innkjøp og leveranser av strøm, nye energiløsninger, dynamisk strømforbruk og finansielle sikringsprodukter.

Fra 1. januar skal de overta strøminnkjøpet for Telenor. For Entelios er den omfattende kontrakten verdt rundt 400 millioner kroner i årlig omsatt verdi.

Selv om Telenor ikke har noen enkeltanlegg som krever enorme mengder strøm, slik et aluminiumsverk eller en oljeplattform kan gjøre, er ikke selskapet noen liten aktør på noen som helst måte.

Les på E24+ (for abonnenter)

Disse kan ta over styringen av Oljefondet

Kraftforbruket til Telenor i Norge er på over 400 gigawattimer i året, noe som tilsvarer forbruket til rundt 25.000 husholdninger og drøyt tre prosent av Entelios’ norske kundeportefølje i dag.

– Telenor er en av de mest komplekse kundene i det norske markedet. Det skyldes særlig antallet anlegg og en kompleks faktureringsstruktur som skal håndteres, sier Knudsen.

– Det som har vært en viktig del av forespørselen til Telenor er at vi kan være en rådgiver for energitjenester og at vi kan levere nye tiltak for å kutte energikostnadene. De har jo en betydelig eiendomsmasse som de ønsker å effektivisere og der har vi mange fremtidsrettede løsninger, sier han videre.

Entelios skal ikke være involvert i beredskapsarbeidet til Telenor, men skal bistå med selskapets finansielle sikring av strømforbruket, energieffektivisering av lys, varme og annen energibruk.

Les også

Agder Energi-selskap vant Norges største offentlige energiavtale – og fikk Tesla på kroken

Kraftsatsing i vekst

Bare å faktisk overta jobben fra Telenor blir en komplisert overtagelse, men Entelios-sjefen peker på at Statnetts nye Elhub, den felles IT-løsningen for strømsalg og kundeoverføringer i det norske markedet, gjør jobben enklere:

– Entelios har mye erfaring med å overta store leveranser. Vi skal både overta forvaltningen av de finansielle kraftkontraktene til Telenor og så ser vi at introduksjonen av Elhub i Norge vil gi en mer effektiv overtagelse av kraftleveransen, sier Knudsen.

– Entelios har gjennomført tilsvarende prosesser tidligere, og dette var med på å skape trygghet. For oss er det viktig at en leverandør kan levere på alle områdene vi etterspør samt at de introduserer nye tiltak som kan bidra til at vi kan få reduserte energikostnader, sier Per Ulvin, senior innkjøpsrådgiver i Telenor, som har vært ansvarlig for kontrakten, i en uttalelse.

Entelios ble blant annet etablert gjennom oppkjøp Agder Energi har gjort for å kunne satse på de nye trendene i kraftmarkedet – et marked som preges av et behov for effektivisering, elektrifisering og stadig mer ny fornybar energi.

Selskapet har kontorer i Oslo, München, Zürich, Berlin, Stockholm, Göteborg, Arendal og Kristiansand.

– Det er de komplekse storkundene og kunder med stort forbruk som vi er veldig interessert i. Særlig der det er snakk om stor kompleksitet og et høyt forbruk mener vi at vi kan bistå med en spisskompetanse

E24 skrev i sommer om hvordan Entelios hadde sikret seg en kraftavtale med Helse-Norge, der alle de norske helseforetakene samlet seg under én energiavtale for første gang.

I tillegg har Entelios Tesla på kundelisten.

Atle Knudsen, administrerende direktør i Entelios

Geir Anders Rybakken Oerslien

En av satsingsområdene til Entelios er å hjelpe kundene med såkalt forbruksfleksibilitet. Det betyr at de i perioder kan hjelpe kundene med å redusere forbruket midlertidig i en kort periode og deretter tilby denne kapasiteten tilbake i strømnettet.

I et europeisk strømnett som i stadig større grad preges av sol- og vindkraft som svinger med værforholdene, kan det gi store inntekter å tilby ekstra kapasitet når det er et press i nettet.

– Vi har blant annet to nye prosjekter med Statnett der vi tester ut fleksibilitet, både gjennom å tilgjengeliggjøre kapasitet til nettet og for å teste prissensitivitet hos sluttkunder, sier Entelios-sjefen og fortsetter:

– Fremover tror vi det vil skje mye forskning og utvikling på dette feltet og at markedet for fleksibilitet vil øke som følge av mer kompleksitet i kraftsystemet.

Strømpriser, vindmøller og klima: Noen tjener på den nye strøm-hverdagen din – E24-podden med Lorentzen & Co

Her kan du lese mer om

 1. Kraftmarkedet
 2. Fornybar energi
 3. Agder
 4. Energi
 5. Telenor

Flere artikler

 1. Fikk betalt for å bruke strøm: - Utenkelig i Norge

 2. Kraftbransjen venter mer ustabile strømpriser: – Ingen grunn til panikk

 3. Hydro mener Norge trenger vindkraft: – Uten vindkraft ville vi hatt kraftunderskudd

 4. Annonsørinnhold

 5. Elektrifisering av sokkelen krever mye kraft: – Umulig uten vindkraft

 6. Milliardprosjekt kan kutte en tidel av Norges CO2-utslipp: – Utrolig spennende