Kongressen har offentliggjort Zuckerbergs vitnesbyrd

Facebook-sjef Mark Zuckerberg skal grilles av Kongressen tirsdag og onsdag. Mandag kveld ble Zuckerbergs planlagte uttalelser offentliggjort.

I ILDEN: Facebook-sjef Mark Zuckerberg skal grilles i Kongressen.
 • Andreas Fosse
 • Karl A. Wig
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Facebook-sjef Mark Zuckerberg innrømmer et «stort feiltrinn» i håndteringen av data om 87 millioner brukere som omstridte Cambridge Analytica fikk kloa i – og lover å ta flere grep for å beskytte brukernes informasjon bedre i fremtiden.

Det fremgår av en nedskrevet uttalelse som Zuckerberg har sendt til den amerikanske Kongressen i forkant av høringer tirsdag og onsdag, offentliggjort av Kongressen mandag ettermiddag.

CNBC har lagt ut uttalelsen i sin helhet.

– Vi hadde ikke en bred nok tilnærming til vårt ansvar, og det var et stort feiltrinn. Det var min feil, og jeg er lei meg, sier Zuckerberg i uttalelsen, ifølge CNBC.

Facebook-sjefen vedgår svikt ikke bare i Cambridge Analytica-saken, men også i kampen mot falske nyheter, hatefulle ytringer og disruptive myndighetskampanjer.

– Det vil ta noe tid å stake ut alle endringene vi trenger å gjøre, men jeg er forpliktet til å gjennomføre det, fortsetter Zuckerberg.

Facebook-aksjen har falt med rundt 12 prosent den siste måneden, men aksjen er mandag ettermiddag opp 2 prosent.

– Vi var for trege

Han innrømmer også at selskapet burde ha reagert raskere på det Zuckerberg omtaler som russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

– Vi var for trege med å oppdage og svare på den russiske innblandingen, og vi jobber hardt for å forbedre oss, skriver Zuckerberg.

Blant annet skal den russiske gruppen Internet Research Agency (IRA) ha stått bak 470 falske kontoer og skapt rundt 80.000 Facebook-meldinger i løpet av en toårsperiode. Disse meldingene skal ha nådd 126 millioner brukere, sier Zuckerberg.

Facebook skal også ha funnet rundt 120.000 meldinger fra IRA-tilknyttede kontoer på Instagram, som skal ha nådd rundt 20 millioner brukere.

Den amerikanske Kongressens hjemmesider ser ut til å være nede mandag kveld, trolig på grunn av stor pågang.

Forsøker å granske saken

Facebook har vært i hardt vær etter at utviklere av apper har fått tilgang til store mengder data om så mange som 87 millioner Facebook-brukere.

I uttalelsen fra Zuckerberg sier han at selskapet journalister i den britiske avisen The Guardian i 2015 informerte Facebook om at Cambridge University-forskeren Aleksandr Kogan hadde delt informasjon med Cambridge Analytica.

Da krevde Facebook at dataene skulle slettes, og Cambridge bekreftet formelt at de hadde gjort dette.

I forrige måned fikk Facebook så vite fra The Guardian, New York Times og Channel 4 at Cambridge Analytica likevel ikke skal ha slettet dataene. Selskapet jobber nå sammen med britiske myndigheter for å finne ut hva som har skjedd.

Blir enklere å kontrollere

Facebook har nå varslet alle som har fått dataene sine delt med Cambridge Analytica, og sier nå at selskapet også skal gjøre det lettere for brukerne å kontrollere bruken av dataene sine.

– Denne uken begynte vi å vise alle en liste over appene du har brukt, og en lett måte å trekke tilbake tillatelsene de har til dine data, skriver Facebook-sjefen i uttalelsen.

– Du kan allerede gjøre dette i Privacy-settingen din, men vi kommer til å legge det på toppen av nyhetsstrømmen for å være sikker på at alle ser det, legger han til.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Facebook
 2. Mark Zuckerberg

Flere artikler

 1. Zuckerberg grilles i Senatet

 2. Grilles av Kongressen i dag:
  Fem spørsmål Mark Zuckerberg trolig må svare på

 3. Zuckerbergs personlige data ble også urettmessig delt

 4. Facebook-hackerne kan ha tatt seg inn på Instagram

 5. Avslører hva Facebook visste om Cambridge Analytica-skandalen