Kongressen har offentliggjort Zuckerbergs vitnesbyrd

Facebook-sjef Mark Zuckerberg skal grilles av Kongressen tirsdag og onsdag. Mandag kveld ble Zuckerbergs planlagte uttalelser offentliggjort.

I ILDEN: Facebook-sjef Mark Zuckerberg skal grilles i Kongressen.

Foto: Stephen Lam Reuters
 • Andreas Fosse
 • Karl A. Wig
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Facebook-sjef Mark Zuckerberg innrømmer et «stort feiltrinn» i håndteringen av data om 87 millioner brukere som omstridte Cambridge Analytica fikk kloa i – og lover å ta flere grep for å beskytte brukernes informasjon bedre i fremtiden.

Det fremgår av en nedskrevet uttalelse som Zuckerberg har sendt til den amerikanske Kongressen i forkant av høringer tirsdag og onsdag, offentliggjort av Kongressen mandag ettermiddag.

CNBC har lagt ut uttalelsen i sin helhet.

– Vi hadde ikke en bred nok tilnærming til vårt ansvar, og det var et stort feiltrinn. Det var min feil, og jeg er lei meg, sier Zuckerberg i uttalelsen, ifølge CNBC.

Facebook-sjefen vedgår svikt ikke bare i Cambridge Analytica-saken, men også i kampen mot falske nyheter, hatefulle ytringer og disruptive myndighetskampanjer.

– Det vil ta noe tid å stake ut alle endringene vi trenger å gjøre, men jeg er forpliktet til å gjennomføre det, fortsetter Zuckerberg.

Facebook-aksjen har falt med rundt 12 prosent den siste måneden, men aksjen er mandag ettermiddag opp 2 prosent.

– Vi var for trege

Han innrømmer også at selskapet burde ha reagert raskere på det Zuckerberg omtaler som russisk innblanding i det amerikanske presidentvalget i 2016.

– Vi var for trege med å oppdage og svare på den russiske innblandingen, og vi jobber hardt for å forbedre oss, skriver Zuckerberg.

Blant annet skal den russiske gruppen Internet Research Agency (IRA) ha stått bak 470 falske kontoer og skapt rundt 80.000 Facebook-meldinger i løpet av en toårsperiode. Disse meldingene skal ha nådd 126 millioner brukere, sier Zuckerberg.

Facebook skal også ha funnet rundt 120.000 meldinger fra IRA-tilknyttede kontoer på Instagram, som skal ha nådd rundt 20 millioner brukere.

Den amerikanske Kongressens hjemmesider ser ut til å være nede mandag kveld, trolig på grunn av stor pågang.

Forsøker å granske saken

Facebook har vært i hardt vær etter at utviklere av apper har fått tilgang til store mengder data om så mange som 87 millioner Facebook-brukere.

I uttalelsen fra Zuckerberg sier han at selskapet journalister i den britiske avisen The Guardian i 2015 informerte Facebook om at Cambridge University-forskeren Aleksandr Kogan hadde delt informasjon med Cambridge Analytica.

Da krevde Facebook at dataene skulle slettes, og Cambridge bekreftet formelt at de hadde gjort dette.

I forrige måned fikk Facebook så vite fra The Guardian, New York Times og Channel 4 at Cambridge Analytica likevel ikke skal ha slettet dataene. Selskapet jobber nå sammen med britiske myndigheter for å finne ut hva som har skjedd.

Blir enklere å kontrollere

Facebook har nå varslet alle som har fått dataene sine delt med Cambridge Analytica, og sier nå at selskapet også skal gjøre det lettere for brukerne å kontrollere bruken av dataene sine.

– Denne uken begynte vi å vise alle en liste over appene du har brukt, og en lett måte å trekke tilbake tillatelsene de har til dine data, skriver Facebook-sjefen i uttalelsen.

– Du kan allerede gjøre dette i Privacy-settingen din, men vi kommer til å legge det på toppen av nyhetsstrømmen for å være sikker på at alle ser det, legger han til.

Her kan du lese mer om

 1. Facebook
 2. Mark Zuckerberg
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Zuckerberg grilles i Senatet

 2. Grilles av Kongressen i dag:
  Fem spørsmål Mark Zuckerberg trolig må svare på

 3. Zuckerbergs personlige data ble også urettmessig delt

 4. Annonsørinnhold

 5. Zuckerberg: – Vi har gjort noen tabber

 6. EU-topp før Zuckerberg-grilling: Cambridge Analytica-skandalen var «toppen av isfjellet»