Slik vil Telenor endre måten du ringer på

Snart kan du ringe selv om du ikke har dekning med Telenor.

KLAR MED 4G-NYTT: Bjørn Ivar Moen, leder for mobildivisjonen i Telenor Norge, forklarer hvordan 4G Tale gir deg HD-lyd, mindre bakgrunnsstøy og færre samtalebrudd samtidig som man både kan surfe og snakke samtidig.
  • Marius Lorentzen
Publisert:

FORNEBU (E24): Selv om det var erkerivalen TeliaSonera (NetCom) som var først ute med 4G her i landet høsten 2009, har ikke Telenor sittet stille og sett på utviklingen. I 2012 var Telenor først ute med å slippe mobilene inn på 4G-nettet og etter det har de to kjempet en innbitt kamp om å tekke surfeglade nordmenn.

I hvert år siden har det blitt investert milliardbeløp i mobilnettet, og etter at TeliaSonera vokste kraftig med kjøpet av Tele2 Norge, strides de to rivalene nå om hvem som har det beste 4G-nettet.

TeliaSonera rakk tidligere i år å skru på 4G+ bare noen måneder før Telenor gjorde det samme, og Telia har i en periode i år skrytt av å ha den beste 4G-dekningen. Telenor har lovet å aldri «gi fra seg dekningsposisjonen», og kontret med lovnader om at enhver mobilmast fra Telenor i dette landet skal ha 4G innen 2018.

Nå drar Telenor enda to nyheter ut av ermet: 4G Tale og WiFi Tale.

Telenor er første mobiloperatør som vil tilby dette i Norge. Det er likevel tvilsomt om de vil få være alene med disse nyhetene så veldig lenge før erkerivalen kommer etter.

Dette er 4G Tale

Teknologien er også kjent som VoLTE – Voice over LTE – i bransjen. LTE er igjen bransjenavnet for 4G.

4G Tale gjør at du kan ringe over 4G-nettet for første gang. Dette er ikke mulig i dag, og telefonen din må bytte ned til de gamle 3G- og 2G-nettene. Årsaken til at man ikke har kunnet ringe over 4G før nå er at det er designet som et rent datanett, for å takle dagens og fremtidens databehov på mobil. 2G- og 3G-nettene ble designet for tale, litt data og sms.

Fordelene med 4G-tale er at lydkvaliteten blir betraktelig bedre, at oppkoblingstiden (tiden det tar fra du trykker på grønn knapp til det ringer i andre enden) faller fra opp mot 10–15 sekunder og ned til rundt 2 sekunder, og sist men ikke minst dekningen.

Med 4G Tale kan man både snakke og surfe på 4G-nettet samtidig. I tillegg får man fordelen av at 4G-signalene fra en mobilmast når lenger enn 2G og 3G takket være den såkalte 800-frekvensen.

Denne tjenesten fungerer i Telenors nett nå, og de vil rulle ut programvareoppdateringer til de mobilene som støtter dette fra og med nyttår.

Rundt januar vil Sony Z5 og Samsung S6 og S6+ telefonene bli koblet på, deretter følger Microsoft-telefonene som støtter teknologien. iPhone 6 og 6S (inkludert Plus-variantene) kommer også, men tidspunktet er ikke fastsatt, annet enn at det vil skje en gang før påske.

Les også: TeliaSonera vil kapre bedrifter og nordlendinger: – Det er ikke bare noe man tar over natten

Dette er WiFi Tale

WiFi Tale handler om at du kan ringe og bli oppringt med mobilen som vanlig, men at samtalen din sendes over det trådløse nettet og ikke mobilnettet.

Den første og viktigste fordelen med denne teknologien er dekningen. Har du WiFi (trådløst internett) hjemme, på jobben eller hotellrommet kan du ringe uten å måtte bekymre deg for en dårlig mobildekning på stedet.

Mange opplever av vegger, vinduer og andre byggkonstruksjoner ødelegger for mobilsignaler, men med WiFi Tale blir det slutt på å måtte gå bort til vinduet eller ut på terrassen for å få god dekning.

Bygningsmessige elementer som hemmer mobilsignaler er ikke noe nytt problem, men det har blitt verre i mange nyere bygg som skal etterleve miljøkrav. Mange nye bygg har for eksempel metalltråder i vinduene, som effektivt demper mobilsignaler. I flere av de såkalte Barcode-byggene i Bjørvika måtte man installere egne mobilsendere inne i byggene for å løse dekningsproblemene inne.

– Innendørs taledekning er en utfordring for en del kunder i det langstrakte landet vårt. Med WiFi Tale blir du nå din egen dekningsdirektør, sier Bjørn Ivar Moen, sjef for mobildivisjonen i Telenor Norge.

Han erkjenner at det er titusenvis av Telenors kunder som i varierende grad opplever dekningsproblemer hjemme, på kontoret eller andre steder, av forskjellige årsaker.

Den andre fordelen med WiFi Tale, sammenlignet med Skype, FaceTime og andre tjenester er at du kan ringe alle telefoner, og at du kan motta samtaler uten å være logget inn i en app, noe teknologidirektør Magnus Zetterberg er opptatt av:

– Du kan bruke den grønne knappen som vanlig, og man slipper å lure på om den du ringer har samme app, sier han.

Telenor sier at WiFi Tale skal lanseres rundt påske, og at det vil fungere i alle norske Wifi-nett. Du vil bli fakturert på samme måte som om du skulle ringt i mobilnettet, avhengig hva det koster å ringe på vanlig måte med abonnementet du har.

Selskapet sier også at de i utgangspunktet ønsker å åpne for teknologien når man er i utlandet. På den måten kan man ringe eller bli oppringt når man er i utlandet med sitt eget mobilnummer til samme pris som hjemme.

– Vi har ingen ambisjon om å sperre Wifi-tale i utlandet, men vi vil rulle dette ut på en kontrollert måte, sier Bjørn Ivar Moen.

MANGE PÅ FARTEN: Marina Lønning, sjef for bedriftsmarkedet i Telenor Norge, forklarer at innendørsdekningen og muligheten for å snakke og surfe samtidig er det viktigste for bedriftskundene når Telenor nå lanserer 4G Tale og Wifi Tale i løpet av noen måneder. Hun forklarer til E24 at det blir et stort løft når man kan bruke alle skytjenestene samtidig som man ringer kollegaer på jobben.

Når det gjelder sikkerheten mener Telenor du trygt kan bruke WiFi Tale, selv på et åpent trådløst nett, fordi det opprettes en kryptert linje (IPsec tunnel) mellom telefonen din og Telenors nett.

Hvis du ringer nødnummer vil mobilnettet huske den siste basestasjonen du var koblet opp mot, slik at du blir koblet til den riktige nødsentralen.

Les også: Nå er det nye ICE-nettet i gang: Skal bytte ut 560 basestasjoner på åtte uker

Skrur opp farten – igjen

Telenor kom også med en tredje nyhet, som foreløpig er av det mer kuriøse slaget.

I det som kalles 4G+ oppgraderer de nå hastigheten enda et hakk, slik at du kan få en teoretisk topphastighet på 375 til 450 megabit per sekund.

Dette får de til ved at de åpner for at man kan koble seg til tre mobilfrekvenser samtidig, og ikke bare to som i dag, når man skal laste ned ting via 4G-nettet. Muligheten for å koble seg til to frekvenser ble lansert tidligere i år av både Telenor og TeliaSonera, og kalles 4G+ i motsetning til vanlig 4G.

For å kunne koble deg opp til tre frekvensbånd samtidig, må man imidlertid ha én spesiell telefon. Mens 4G+ i dag fungerer med iPhone 6S og 6S Plus, samt de nyeste Samsung- og Sony-telefonene, blant annet, må man ha Samsung S6 Edge+ for å få den nye superfarten.

På opplastingssiden åpner Telenor nå for to bånd, slik at man kan laste opp i en fart på opp til 100 megabit per sekund, mot dagens topp på 50. Denne siste delen er det ifølge Telenor ingen telefoner som vil støtte før ut i 2016.

Les også

Finansnestor mener Sigve Brekke bør gå av

Les også

Stortinget utsetter Telenor-høring

Les også

– Gunn Wærsted sterk kandidat som ny Telenor-styreleder

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Her setter de verdensrekord i mobilfart

  2. 71.000 har kjøpt trådløst bredbånd fra Telenor: Nå kommer telegiganten med 5G

  3. Mobilbransjen kniver om trådløst bredbånd: Nå kommer Telia med 5G

  4. Åpnet 5G-nettet i Oslo: – Det er jo et produkt som ikke akkurat synes

  5. Telia lanserer oppdaterte 5G-planer for 2021