Strømtørste pokémon-jegere tømmer butikkhyllene

Monsterjakten er et batterisluk. Det håver elkjedene inn på.

RIVES VEKK: Pokémon-spillere hamstrer nødladere, og flere butikker nærmer seg bunnskrapt. Her fra en Expert-butikk i Oslo, som nå venter på nye forsyninger.
Publisert: Publisert:

Pokémon Go-spillere er i ferd med å tømme landets butikkhyller for eksterne batteriforsyninger – også kalt nødladere eller lommeladere.

Store elkjeder melder om enorm salgsvekst siden det globale fenomenet fikk sin norgeslansering.

– Det har vært helt vanvittig, sier kommunikasjonssjef Øystein Schmidt i Elkjøp Nordic til E24.

– Salget er mer enn firedoblet fra i fjor, sier pressekontakt Johannes Ittelin-Brynildsen i Expert.

– Vi ser en eksplosjon i salget, og er dessverre gått tomme i en del av våre butikker, sier Camilla Tully, pressekontakt for Clas Ohlson i Norge.

Les også

XXL jubler for Pokémon-effekt

Sluker batteri

Du skal ikke spille Pokémon Go særlig lenge for å oppdage at monsterjakten er en kraftanstrengelse også for smarttelefonen din.

Konstant bruk av GPS, 4G-data, kamera – og ikke minst behovet for høy lysstyrke på telefonskjermen på lyse sommerdager – gjør at batteriprosenten kryper nedover brennkvikt.

Mellom to pokestops i Spikersuppa i Oslo sentrum møter E24 Isak Kvamme (21), som har reist fra Voss for å besøke en venn og fråtse i hovedstadens pokémon-utvalg. For tiden ligger han på level 20.

– Jeg hadde én lommelader fra før av, men skjønte fort at den ikke dugde. Jeg måtte ha en større, sier han og trekker nødbatteriet opp fra ryggsekken.

KRAFT-KAR: Isak Kvamme (21) er på level 20 og lar nødig pokémon slippe unna i batteri-dragsuget. Her sjekker han ut dagens fangst ved Spikersuppa i Oslo.

Lommeladere gjør at jakt-etappene kan forlenges betraktelig, og selger nå unna som aldri før. I likhet med Expert melder også Clas Ohlson om flerdoblet salgsøkning, uten at de sitter på konkrete tall.

Enkelte Elkjøp-butikker har de siste to ukene økt salget med over 300 prosent fra samme periode i fjor, får E24 opplyst. Schmidt betegner økningen som «enorm» i lys av at sommeren allerede er høysesong for lommelader-salg.

Les også

Nintendo-aksjen stuper etter Pokémon-varsel

Hamstrer monster-batterier

– Pokémon-jegere flokker inn i butikkene våre, gjerne mens de spiller. Vi ser at de ofte går for de mest kraftfulle variantene, som lar dem jakte fra tidlig om morgenen til sent om kvelden, sier han.

Elkjedenes salgstall vitner om at pokémon-spillere flest ønsker å drasse med seg store batteripakker på 10.000 mAh og mer. Til sammenligning er det 1810 mAh i det innebygde batteriet i iPhone 6, som dermed skal kunne fullades i overkant av fem ganger mens du er på farten.

Pressekontakt Camilla Tully i Clas Ohlson Norge.

– Det som er spesielt er at vi vanligvis selger mest av den minste batteripakken. Men disse holder ikke for aktive pokémon-spillere. Vi selger mest av lommeladerne med høyest kapasitet, sier Tully i Clas Ohlson.

Venter på nye forsyninger

Da E24 sjekket store elektronikkbutikker i Oslo sentrum i helgen, var det enten helt tomt eller et sterkt begrenset utvalg med nødladere igjen i hyllene.

– Det er vanskelig å forutsi at det skal ta av på den måten det har gjort. Jeg regner med at det er noen ivrige innkjøpere i Sverige som jobber hardt med å få inn flere partier, sier Tully i Clas Ohlson.

Expert forventer å bli utsolgt om få dager, men lover at strøm-tørken ikke vil vare lenge.

– Siste melding fra vårt nordiske innkjøpsteam er at flere nødladere er på vei inn på vårt nordiske sentrallager, og blir fraktet ut til butikkene denne uken, sier Ittelin-Brynildsen.

Per mandag har Elkjøp «bare» 30.000 nødladere igjen på lager på landsbasis.

– Men vi er klare til å trykke på bestillingsknappen og ta inn store partier om det begynner å skrante, forsikrer Schmidt.

Les også

Nintendo-stup etter Pokémon-varsel

Les også

– Det er helt utrolig

Les også

Norske selskaper ser muligheter i Pokémon Go

Publisert:

Her kan du lese mer om