Akers IT-satsing Cognite henter kloke hoder verden over til Norge: Mener vi må bli bedre på egenreklame

Teknologi-raketten Cognite får inn stadig flere industrikunder på kundelisten som vil gi produksjonen og prosessene sine et digital løft. For å klare å vokse videre og levere som lovet, henter selskapet kloke hoder fra hele verden til Norge.

Cognite-sjef John Markus Lervik avbildet med produktsjef Riya Jagetia (t.h.) og programvareingeniør Juliana Correa, som flyttet til Norge fra henholdsvis USA og Brasil.
Publisert: Publisert:

– Skulle man startet i forbrukermarkedet ville vi vært i Silicon Valley, men i bedriftsmarkedet og med de industrikundene vi har så er det faktisk kanskje Norge som er det beste stedet å være. For man trenger å koble teknologi med industrikompetanse, og det har vi mye av i Norge, sier John Markus Lervik, administrerende direktør i teknologiselskapet Cognite.

Innenfor sfæren til Kjell Inge Røkkes industrikonglomerat Aker har Lervik og kollegaene etablert Cognite som en spesial-teknologileverandør for industri- og energibransjen – og nå vokser de i et eksplosivt tempo.

Etter etableringen i 2016 fokuserte Cognite i starten på å levere løsninger til Aker-systemet og særlig oljeselskapet Aker BP. I november i fjor landet de sin første utenlandskontrakt med den tyske oljegiganten DEA (nå fusjonert med Wintershall), og kundelisten har bare blitt lengre.

Men det er ikke bare kundelisten som vokser, det gjør også antallet ansatte. På hovedkontoret i Aker-kvartalet og på de andre kontorene rundt i verden har Cognite klart å tiltrekke seg folk fra et bredt spekter av land, inkludert Silicon Valley.

Les også

Røkke har funnet mer olje i Ghana: – Aker vil forbli i førersetet

Takket være en fersk ansettelse kan Cognite nå også legge Venezuela til på listen over land de ansatte kommer fra. Totalt teller hvert listen nå 37 nasjoner og straks 260 ansatte, ifølge Cognite.

På selskapets hovedkontor møter E24 gründer og Cognite-sjef John Markus Lervik og to av kollegaene han har rekruttert til Norge: Produktsjef Riya Jagetia og programvareingeniør Juliana Correa.

– Egentlig skulle jeg bare være her seks måneder

Noe av det vi forsøker å få svar på er hvordan Cognite har fått de hit, og ikke minst hvorfor de to valgte å takke ja til en jobb i Norge.

Det var litt tilfeldig, men begges historier forteller at de neppe hadde endt i Norge hvis ikke Cognite aktivt hadde rekruttert i andre land.

– Jeg hadde vært i Brasils statseide oljeselskap Petrobras i seks år og skulle egentlig utdanne meg videre eller finne jobb i et annet land. Så jeg var på jakt etter noe nytt utenfor Brasil, men Norge var ikke på radaren min før jeg ble kontaktet av et rekrutteringsbyrå som jobbet for Cognite, sier brasilianeren Correa.

Riya Jagetia har indisk bakgrunn, vokste opp i USA og har nylig fullført en grad innen datavitenskap på MIT i Massachusetts.

– Jeg var i ferdig med ferdigstille graden på MIT og hadde egentlig et jobbtilbud i Boston som jeg gledet meg til. Så ble jeg tipset av en venninne om Cognite og jeg synes det så veldig interessant ut å få jobbe i en oppstartsbedrift som denne, sier Jagetia.

– Hva var det som fristet dere til Norge og denne jobben?

Les også

Aker-sjefen avviser rykter om oppkjøp av Lundin og salg av Noaka-funnene

– Jeg så i Petrobras hvor vanskelig det var for dem å bryte ned siloer og få til effektiv datadeling for å forbedre virksomheten. Det er vanskelig å få til på innsiden av et slikt stort system, og jeg tror man må komme inn utenfra med nye øyne for å få det til, sier Correa.

– Det de prøver på er unikt og det er det ikke mange andre som har prøvd. Cognite har jo også en kombinasjon av folk, kontrakter og kontakter som appellerte, sier Jagetia.

– Og vi har akkurat forfremmet henne til produktsjef, skyter Lervik inn fornøyd.

– Egentlig skulle jeg jo bare være her seks måneder, men nå har jeg jo fått muligheten og tilbudet om å bli fast, fortsetter Jagetia.

Jagetia sier at hun uansett føler hun har muligheten til å dra til Silicon Valley eller hjem til et annet sted i USA senere hvis hun skulle ønske det.

– Dere kunne jo kanskje tjent mye mer i hjemlandet enn i Norge hvis dere går oppover i næringslivet?

– Jo, men lønnen min strekker seg mye lengre her, for det er enklere å få boliglån og helseforsikring er jo dekket, sier Jagetia.

Mener Norge må bli bedre på egenreklame

Selv om mange nordmenn er ansatt sier Cognite-sjefen at et land som Norge med fem millioner mennesker er for lite til at man kan finne et uendelig antall talenter, selv om det er en godt utdannet befolkning. Men det er bare én av grunnene til at han rekruttert fra fjernt og nær:

– Etter hvert som vi har utviklet organisasjonen ser jeg at mangfold og nye perspektiver er en fordel. Så hvis man har to helt like kandidater, er det faktisk en fordel å velge den som har en annen bakgrunn enn den som man har fra før i bedriften.

Alle tre er enige om at Norge ikke er gode nok til å selge seg selv utenlands, enten det er snakk om bedriftene eller myndighetene. Juliana Correa forteller at land som Australia og Canada jobber aktivt iblant annet Brasil for å rekruttere folk til teknologibransjen hjemme.

– Jeg tror ikke Norge viser seg nok frem. Dere har så mange kvaliteter i tillegg til bedriftene, det er rimelig utdanning, helsetjenester og god livskvalitet, sier Carrea.

– Og vi har jo masse å friste med. Jeg mener jo selvfølgelig at Cognite er det beste stedet å jobbe, men det er mange kjempegode bedrifter i Norge, sier Lervik.

– Vil dere bli i Norge eller er dette noe dere vil gjøre i en periode?

Les også

Det norske oppstartsselskapet er en av seks med Samsung-stempel

– Jeg vil definitivt bli, hvis jeg har en jobb da, sier Carrea med et smil og ser bort på Cognite-sjefen.

– Jeg har jo familie i både India og USA, så vi får se hvor jeg ender. Men hvis jobben er så bra som nå så ser jeg ikke bort ifra at jeg kan komme til å bli, sier Jagetia.

Selskapet har allerede kontorer i Oslo, Stavanger, Hamburg og Austin. Kontorer i Houston og Tokyo er allerede i ferd med å bli etablert. Kontorene i USA og Japan skal bli hub'er for selskapet for å drive veksten i Nord-Amerika og Asia.

– Jeg håper jo at vi får et nettverk av kontorer slik at vi kan la ansatte flytte rundt hvis de ønsker, sier Lervik.

Ikke børsnotering helt ennå

I tillegg til stadig flere kunder og flere ansatte, begynner tallene i regnskapet til Cognite også å bli stadig større.

– I år har vi sagt at vi regner med å doble omsetningen fra i fjor, som endte på 164 millioner. Ved slutten av året regner vi med en omsetningstakt som tilsier rundt 500 millioner i årlig omsetning, sier Lervik.

– Dere er jo i kraftig vekst, men blir det et overskudd i år også?

– Ja, det mener vi at vi skal klare, sier Lervik.

I 2017 omsatte Cognite for 29,7 millioner og gikk med et underskudd på 10,5 millioner. I 2018 skjøt omsetningen opp til 163,8 millioner og selskapet leverte et overskudd på 8,8 millioner.

– Er fokuset ditt mest på veksten eller planlegger du også for en børsnotering?

Les også

Nets og Vipps med ny avtale: – Forbereder oss på et kontantløst samfunn

– Alt fokuset mitt er på virksomheten og vekst. Det er et så stort behov for det vi leverer, sier Lervik.

Som Aker-sjef sitter Øyvind Eriksen på 64,6 prosent av eierskapet i Cognite. Torsdag presenterte Aker sine kvartalsresultater og der var budskapet om hva Aker vil med Cognite klart: En fortsatt vekst i antallet kunder, fortsatt rekruttering av de smarteste hodene, internasjonal vekst og mulige strategiske partnerskap med andre aktører.

«Det er en livlig organisasjon som skyver grensene for digital endring i tradisjonelle industrier, ved å finne nye måter å koble data, bedre effektivitet og samle potensialet i digitalisering av industri», skrev Aker-sjefen til sine aksjonærer i rapporten.

Aker har tidligere snakket om at de sikter mot en børsnotering av Cognite, men ifølge Aker-sjefen vil ikke det skje med det aller første:

– Cognite har tilgang til den kapitalen som trengs for deres enorme videre vekst, så på kort sikt er Akers fokus å støtte den utviklingen selskapet har. Aker opprettholder basisplanen vår om at en børsnotering av Cognite kan skje frem i tid, men det er ikke noe det jobbes med nå, sier Eriksen.

– Industrien befinner seg i 90-tallet

John Markus Lervik er for mange kjent som en av gründerne bak søkeselskapet Fast som etter hvert ble kjøpt opp av Microsoft, og han sto også bak oppstarten av Cxense.

– Hvis man tenker over privatlivene våre de siste 10–15 årene så har så å si alt blitt fullstendig digitalisert til et nivå hvor vi ikke engang tenker over det lenger. Men takket være dette sparer hver av oss flere timer hver dag på ting som vi før måtte gjøre selv som nå er digitalisert eller automatisert, sier Lervik, og forklarer hvor ideen til Cognite kom fra:

– Men i industrien befinner man seg fortsatt i stor grad i 90-tallet teknologisk.

Cognite-sjefen forteller at selskapet begynte å jobbe mot olje- og gassbransjen, men at kraftbransjen og tradisjonell industriproduksjon også er klare satsingsområder.

Lervik peker på at både Hafslund og Statnett er på kundelisten.

Les også

Amerikansk IT-selskap har inngått ny helse-avtale i Norge: – Høye krav til sikkerheten

– Teknologien er egentlig nyttig og fungerer for alle som driver med tungt og kapitalintensivt utstyr. For enten det er snakk om å produsere mest mulig olje effektivt og sikkert, seile skipene på minst mulig drivstoff eller produsere kraft best mulig så handler det om å analysere parametere og styre prosesser.

– Hva er det dere kan gjøre for industriproduksjon, der er vel mye automatisert allerede?

– Der kan vi levere tjenester som bedrer oppetid og muliggjør smartere vedlikehold.

– En rekke aktører har jo initiativ på gang innenfor digitalisering av industri. Seiler det opp noen klare konkurrenter til dere?

– Så å si alle utstyrsleverandører til industrien har forskjellige løsninger og initiativ, men deres fokus er på deres eget utstyr og hvordan de kan selge mer av det. I tillegg er det konsulentselskaper og programvareløsninger, men vi leverer jo et overordnet system som samler all informasjonen sammen slik at den kan komme til nytte. Så de aller, aller fleste er egentlig potensielle partnere for oss, sier Lervik.

Gikk på tur for å bli kjent med nordmenn

Så langt er begge kollegaene til Cognite-sjefen fornøyd med sitt nye bosted:

– Bare følelsen av å kunne gå ut døren hjemme, selv på kveldstid, uten å være redd er helt uvanlig for meg. Og jeg vil også si at jeg opplever at jeg her i Norge blir behandlet som en ingeniør, ikke en kvinnelig ingeniør, sier Juliana Correa.

Begge to humrer litt når de blir spurt om inntrykket deres av Norge før de kom. Det går i stereotypier som at vi nordmenn alle bor på fjell eller fjorder i trehytter, tar badstu, er sosialister og alltid blide.

– Jeg skjønte at man må gjøre aktiviteter for å bli kjent med nordmenn, og at man må gå tur og plukke blåbær, sier Jagetia med et smil.

– Og det slår meg hvor lite forskjell det er mellom folk, sier Correa.

Etter å ha vært i Norge et halvårs tid sier Correa at hun opplever at stereotypien om at folk i Norden er lukket ikke stemmer.

– Når man kommer og bor her merker man at det er et fellesskap. Jeg har jo lært begrepet «dugnad», sier Correa og humrer.

At de har begynt i et teknologiselskap som i stor grad lever av industri og oljenæringen, har de to et litt forskjellig forhold til:

– Jeg ser mange som ser på oljenæringen som en slags fiende, men jeg vil heller bidra til å forbedre den, sier Carrea.

– Det var en bekymring for min del, men jo mer jeg leser og ser så mener jeg at innovasjon og ny teknologi er den beste måten å bedre situasjonen, sier Jagetia.

Les også

– Etterspørselen er mye større enn jeg drømte om

Les også

Røkke-selskap kjøper nytt privatfly

Les også

Røkkes oljeutbygging i Ghana skal koste 38 mrd.

Publisert:

Her kan du lese mer om