Jack Ma slutter i Alibaba - 20 år etter at han skapte gigantselskapet

Tirsdag er det slutt for Jack Ma som styreleder i den kinesiske netthandelsgiganten Alibaba. Selskapet han skapte i 1999 må nå klare seg uten Ma.

  • Martin Hagh Høgseth
Publisert: Publisert:

Det var i en leilighet i den sørlige kinesiske byen Hangzhou at Jack Ma skapte selskapet som i dag er verdt over 460 milliarder dollar, tilsvarende 4.100 milliarder kroner.

På dagen 20 år senere – samme dag som Ma blir 55 år – gir han fra seg posisjonen som styreleder i selskapet til administrerende direktør Daniel Zhang.

Det er Zhang som nå skal lede selskapet videre.

Les på E24+

The Economist: Tek-bransjens nye stjerneskudd har alt – bortsett fra oppskriften på høy fortjeneste

Selskapet har gjort det kjent at det ikke vil være noen offentlige arrangementer i forbindelse med avgangen, men det avholdes tirsdag en intern fest for å feire selskapets 20 års jubileum, ifølge Nikkei Asian Review.

Alibaba er i dag Asias største selskap, og har gjort Ma til verdens 20. rikeste person, og den rikeste i Kina. Den avgående toppsjefen har en formue på 41,8 milliarder dollar, ifølge Bloombergs milliardærindeks.

Utfordringene står i kø

Det vil trolig ikke bli en helt enkel jobb å ta over etter Ma. En av de største utfordringene Zhang står overfor når han tar over etter den karismatiske lederen er en kinesisk netthandelsektor som er i stor endring.

Dermed er den største utfordringen å finne ut hvordan selskapet skal tjene penger i fremtiden, sier analytikere til Sydney Morning Herald.

Ting tyder på at selskapet vil gjøre en endring i forretningsmodellen gjennom oppkjøp. Forrige uke kjøpte selskapet luksusvareselskapet Kaola og en musikkstrømmetjeneste for en totalsum av 2,7 milliarder dollar.

Les på E24+

Slik ble «Singles Day» den største handleorgien noensinne

– Dersom Alibaba vil finne en ny innovasjon eller trend vil dette bli vanskeligere enn før. For Daniel Zhang, vil dette bli en stor utfordring, sier analytiker Liu Yiming til den australske avisen.

Skal tilbake til skolen

Når Ma nå velger å forlate selskapet er det for å gå tilbake til en tidligere karriere. Før han startet opp Alibaba var han lærer, noe han akter å bli igjen.

Han brukte også den tidligere karrieren til å forklare hvorfor han skulle trekke seg, da det ble kjent for et år siden.

– Lærere vil alltid at studenten skal forbigå dem, så det ansvarlige ... for meg og selskapet er å la yngre, mer talentfulle folk overta lederrollene, sa Ma i september i fjor, ifølge CNN.

For å dra symbolikken i avgangen til et nytt nivå er det tilfeldigvis også Teachers Day i Kina tirsdag.

Les også

Hvem blir «Russlands Amazon»: – Kampen har virkelig begynt

Les også

Jack Ma skal pushe norsk laks til kineserne

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Alibaba

Flere artikler

  1. Kjempedebut for Alibaba «hjemme» i Hongkong

  2. Alibaba-fallet fortsetter etter sentralbanken tok grep

  3. Jack Ma forbigått – Kinas nye rikeste person selger vann og vaksiner

  4. Begredelig børsdag for hedgefondsforvalter Halvorsen

  5. Betalt innhold

    Dette må du vite om verdens største børsnotering