Telenors Asia-fusjon kan gi nok et ekstra pengedryss for Telenor-aksjonærene

Telenor har de siste par årene gjort flere store strategiske grep, samtidig som aksjonærene får mer og mer utbytte. Den foreslåtte storfusjonen i Asia kan gi enda mer utbytte i 2020, sier Arctic-analytiker.

KAN BLI FUSJONERT: En kunde går forbi en av Telenor-selskapet Digis butikker i Putrajaya, Malaysia mandag. Hvis fusjonsplanene til Telenor og Axiata blir en realitet, vil Digi bli slått sammen med Axiatas mobilselskap i landet.
  • Marius Lorentzen
  • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Telenor varslet mandag at de er i samtaler med Axiata Group Berhad om en sammenslåing av teleselskapene og infrastrukturen de kontrollerer i Asia.

Det er ikke gitt at fusjonen faktisk blir noe av, men målet er at man skal komme til enighet en gang før utgangen av september.

Hvis planen blir en realitet vil man skape et felles selskap som alene er like stort som hele Telenor er i dag.

Hverken Telenor eller Axiata skal etter planen betale noe til den andre parten, men de fordeler aksjer i det nye selskapet seg imellom slik at Telenor blir sittende med rundt 56,5 prosent.

Det nye selskapet har foreløpig fått det midlertidige navnet MergeCo.

Ifølge Axiata har både de og Telenor en intensjon om å børsnotere det nye selskapet I Malaysia og et annet sted «innen de neste årene».

Telenor-analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities tror en slik børsnotering kan frigjøre kapital til Telenor, avhengig av hvilken eierandel Telenor til slutt ønsker å sitte på.

– Dette kan på sikt føre til et ekstraordinært utbytte men jeg venter ikke at dette vil skje før tidligst høsten 2020, sier Trondsen i en kommentar.

Hun tror det er mer sannsynlig at Telenor vil bruke ekstra penger på mer utbytte, enn at de gjør nok et oppkjøp, siden selskapet har annonsert to planlagte transaksjoner på kort tid:

– Jeg tror det er mer sannsynlig enn et nytt oppkjøp for Telenor etter at Telenor for noen uker siden annonserte et potensielt oppkjøp av mobil operatøren DNA i Finland, sier Trondsen.

Les også: Brekke om mulig Asia-fusjon: Nytt selskap vil bli like stort som dagens Telenor

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities

Har fått stadig mer utbytte

Dermed kan det om en stund være duket for et nytt ekstra dryss med utbyttekroner for Telenor-aksjonærene. De siste par årene har Telenor drysset store pengesummer over eierne sine, inkludert den norske stat.

Da Telenor nylig annonserte oppkjøpet av den finske mobil- og bredbåndsoperatøren DNA, var selskapet også tydelig på at det oppkjøpet ikke vil endre utbyttepolitikken til selskapet.

I 2018 ble utbytte økte fra 7,80 til 8,10 kroner per aksje, og i år er det foreslått at utbyttet skal økes til 8,40 kroner.

Da Telenor i fjor solgte seg ut av Øst-Europa, sendte selskapet i tillegg en porsjon av salgsinntektene rett tilbake til aksjonærene i form av et ekstraordinært utbytte på 4,4 kroner (6,6 milliarder kroner totalt), som kom på toppen av et årlig utbytte som altså økte.

Alle pengene fra Øst-Europa-salget ble imidlertid ikke delt ut, noe som førte til at Telenor bygget opp «krigskassen» sin ytterligere. I januar i år varslet Telenor samtidig en ny kapitalplan, der selskapet signaliserte at de skal ha en noe høyere gjeldsgrad fremover.

Gitt at Telenor har hatt lite gjeld (målt mot brutto driftsresultat) tyder det på at aksjonærene har mer i vente.

I tillegg til salget av Øst-Europa og de planlagte transaksjonene i Finland og Asia, har Telenor også kvittet seg med satsingene i India (som kostet opp mot 30 milliarder) og Vimpelcom (der man kom ut i pluss, men ble dratt inn i en stor korrupsjonsskandale).

Les på E24+

Børskommentar: «Kjedelige» Telenor gjør en transaksjon som er et kjøp og et salg på samme gang

Sparer penger og slipper til i nye land

En av oppsidene med den foreslåtte fusjonen er at Telenor og Axiata sammen ser for seg at de kan spare penger.

Henriette Trondsen i Arctic regner med at besparelsene (synergiene) vil tilsvare rundt syv til åtte kroner per Telenor-aksje, justert for Telenors eierandel i de asiatiske landene og eierskapet i det nye selskapet.

– Synergiene vil være på kostnader og innkjøp, og mesteparten av synergiene vil nok komme fra Malaysia der begge selskapene har datterselskaper i dag, sier Trondsen.

– Jeg synes dette er en positiv transaksjon for Telenor, fortsetter hun og poengterer at den altså ikke er formalisert ennå.

En annen oppside er at Telenor får tilgang til nye markeder. Det er bare Malaysia og Bangladesh der de to selskapene begge har virksomhet i dag, men partene har foreløpig bare planer om å slå seg sammen i Malaysia. I Bangladesh skal de fortsette med to selskaper.

Gjennom den foreslåtte fusjonen vil Telenor i tillegg få innpass i en rekke markeder der de i dag ikke er til stede: Kambodsja, Nepal, Sri Lanka, og ikke minst Indonesia.

Frank Maaø i DNB Markets karakteriserer den mulige avtalen som en svært riktig transaksjon industrielt sett, der Telenor slår tre fluer i én smekk:

– For det første, er dette det mest åpenbare alternativet for å skape et pan-asiatisk nedslagsfelt og skala som inkluderer det enorme, men vanskelige indonesiske markedet.

– Dernest vil den gi en svært tiltrengt konsolidering i det malaysiske markedet.

– I tillegg vil transaksjonen gi en konsolidering av mobiltårnene til Telenor i Asia. Axiata er det eneste selskapet som kan tilby dette. Når det gjelder bytteforhold og så videre så er det for tidlig å si noe om dette, skriver han i en e-post.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
  2. Telekom

Flere artikler

  1. Telenor raser på børs etter kvartalsrapport: – Kursen faller mer enn ventet

  2. Telenor dropper stor-fusjon i Malaysia - skylder på «kompleksiteter»

  3. Meglerhus: Prisen på Telenors finske DNA-kjøp er høy

  4. Resultatmiss senker Telenor-aksjen: – Fair, sier analytiker

  5. Telenor i fusjonssamtaler i Asia med malaysisk mobilgigant