Filmbransjen saksøker nettleverandører og piratnettsteder

Norsk filmbransje har sammen med de største, internasjonale produsentselskapene saksøkt norske internettleverandører og piratnettsteder.

SAKSØKES: Nå skal filmbransjen ta nettleverandører og piratnettsteder. Her er Tom Hardy i den nyeste Mad Max-filmen, som har vært populær både på kino og piratnettsteder.
  • NTB
Publisert:

Til sammen elleve norske og internasjonale aktører innen film- og musikkbransjen saksøker åtte norske internettleverandører, skriver Dagens Næringsliv.

Oslo tingrett behandler saken skriftlig, og den er dermed helt lukket for allmennheten. Trolig tar retten en avgjørelse i løpet av halvannen uke.

Disney, Warner Bros. og Sony Pictures er blant de internasjonale filmselskapene som har gått sammen med norske aktører som SF Norge og Nordisk Film Distribusjon i kampen mot norske nettpirater.

I april sendte en samlet bransje en begjæring til norske internettleverandører, blant annet Telenor, Get og NextGenTel med krav om at piratsidene stenges. Også åtte såkalt innehavere av piratnettsteder er saksøkt i samme sak, blant annet Fredrik Neij, en av grunnleggerne av fildelingstjenesten The Pirate Bay.

Både Danmark og Storbritannia har blokkert tilgang til The Pirate Bay, og i oktober skal et tilsvarende søksmål opp i det svenske rettssystemet.

Da bransjen gikk til retten og krevde at Telenor blokkerte piratsiden i 2009, ble det tap i både tingretten og lagmannsretten.

I 2013 kom en egen bestemmelse i åndsverkloven som gjør det mulig å pålegge internettleverandører å blokkere nettsteder som i stort omfang gjør materiale som åpenbart krenker opphavsretten, tilgjengelig. Ifølge Dagens Næringsliv er denne saken første gang at denne bestemmelsen prøves i retten.

Les også

Klart for potetgull-rettssak: – Gjør ikke dette for å være kjipe

Les også

Fortsetter å tape penger på utendørsreklame

Les også

Medietopp slutter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Markedsføring

Flere artikler

  1. Nå blokkeres Pirate Bay i Norge

  2. Popcorn Time takker for seg

  3. Chilimobil til motsøksmål mot Telenor for 27 millioner

  4. Nordmenn brøt loven ved å se filmer gjennom Popcorn Time

  5. Norsk filmselskap prøver seg med «crowd lending»