Denne knuser alle «Årets feteste bil»-kandidater i pris

Normalt er det biler som er et halvt århundre gamle og gjerne av merket Ferrari som er i stand til å oppnå et salg i hundremillionersklassen. Her er et unntak.

INVESTERING: En McLaren F1 kostet fra en halv million pund da den ble solgt mellom 1992 og 1998, nå er det verdt vanvittig mye mer.
  • Morten Abrahamsen
Publisert:

Nylig samlet E24 12 biler til en samlet verdi på drøyt 19 millioner for å kåre Årets feteste bil. Her er det én bil, en svært spesiell sådan, som alene er verdt mange ganger dette.

KÅRINGEN: Her kan du stemme på din favoritt

I august skal en helt spesiell McLaren F1 under hammeren på RM Sotheby's auksjon i Montery, USA.

Vanligvis er det klassiske Ferrari-modeller, fra 50- og 60-tallet, gjerne med en historikk fra racing, som er i stand til å oppnå 100 millioner kroner eller mer. Nå er det en langt nyere bil fra McLaren, fra 1998, som kan gå for en lignende sum.

Har du en god bilhistorie? Tips E24s biljournalist på morten.abrahamsen@e24.no

Bilen skal selges fra en samling av superbiler som RM Sotheby's har kalt «The Pinnacle Portfolio».

- Mens mange av verdens mest imponerende samlinger er bygd opp godt synlig for verdens bilsamlere, er «The Pinnacle Portfolio» satt sammen i det skjulte med en kirurgisk presisjon, til forskjell fra det meste annet som kommer på markedet, sier Shelby Myers, bilspesialist i RM Sotheby's, i en pressemelding.

Verdens raskeste

Samlingen består av cirka 30 biler og inneholder også en rekke eldre Ferrari-modeller i et svært høyt prissjikt.

Les også

Stem frem Årets feteste bil

RM Sotheby's beskriver McLaren F1 modellen som de tilbyr, som et av de «mest ettertraktede og verdifulle eksemplarene som eksisterer.» Det er en gateversjon og skal være en av to biler som fikk en oppgradert racingmotor og aerodynamikkpakke til banebruk. Den har i tillegg navigasjon og interiøret skal være egnet for daglig bruk.

Ifølge Reuters venter RM Sotheby's at bilen skal gå for «enn 12 millioner dollar», det vil si over 94 millioner kroner.

Da McLaren F1 kom i 1992, hadde gateversjonen 636 hestekrefter og var verdens raskeste produksjonsbil med en topphastighet på over 370 kilometer i timen. Versjonen som skal auksjoneres bort, har den enda kraftigere racing-motoren, begge to basert på en V12 fra BMW, med 691 hestekrefter.

I starten av 2015 skal Rowan Atkinson, bedre kjent som Mr. Bean, ha solgt sin Mclaren F1 for over 90 millioner kroner.

McLaren F1 ble produsert mellom 1992 og 1998. Den ble kun laget i 106 eksemplarer, hvorav 64 var gatebiler, og det var den gang den aller dyreste bilen man kunne kjøpe. Den kostet over en halv million pund.

INGEN MCLAREN: I kåringen Årets feteste bil 2015 er ikke McLaren med, de har ingen norsk importør. Stem på din favoritt frem til og med søndag.
Les også

Eksklusiv bilauksjon: Denne gikk for 50 millioner

Les også

Stem frem Årets feteste bil

Les også

Teatralsk og brutal moro

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Bil

Flere artikler

  1. Unik og ekstremt verdifull bilsamling selges

  2. Dette ble verdens mest verdifulle bilsamling

  3. De største billegendene

  4. Arne Fredlys sjeldne superbiler til norsk bilmesse

  5. Stem frem Årets feteste bil