Skal du kjøre hjem til jul?: Pakk julebagasjen riktig

Det er ofte enkelt å velge bilen når du skal dra på juleferie med julegaver og ski. Les hvordan du kan unngå at bilen blir en dødsfelle for deg og dine kjære.

Ikke gjør det slik. Det er mye å tenke på når du skal fylle opp bilen for å dra på juleferie. Løse gjenstander kan være farlige ved bråbremsing og en overfylt bil endrer bilens kjøreegenskaper.

Foto: Joel Washing (CC BY-20)
  • Kent Øksnes
Publisert:

Nyttige tips. Løse gjenstander i bilen forårsaker hvert år alvorlige skader.

– Husk å pakke julebagasjen slik at det største og tyngste ligger nederst og innerst i bagasjerommet. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander, sier Jan Ivar Engebretsen, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Les også: Dette er bulke-dagene

Dødelige våpen ved bråstopp. NAF har tidligere gjennomført kollisjonstester med løst vinterutstyr. De viser med all tydelighet hvor livsviktig det er å pakke riktig.

– Mange ulykker får et tragisk utfall fordi lasten inne i bilen ikke er sikret skikkelig. Å pakke skikkelig til en biltur er en absolutt nødvendighet. Løse gjenstander som kameraer, dvd-spillere, flasker eller skiutstyr kan være dødelige våpen ved en bråstopp, advarer Engebretsen.

Les også:Slik får du én krone i bensinrabatt

Fest med stropper. I tillegg til at de største og tyngste gjenstandene skal ligge nederst og innerst i bagasjerommet, er det viktig å huske å feste dem med stroppebånd.

FOTO: Pressekontakter (www.flickr.com)

Det gir bilen et lavere og mer trafikksikkert tyngdepunkt, og lasten kommer ikke i bevegelse ved en bråstopp.

Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. Kjæledyr i baksetet må festes med egen sele som kan kobles til sikkerhetsselene. Tillat vekt for skiboks med bagasje finner du i vognkortet.

NAF minner om at refleksvest alltid skal være lett tilgjengelig inne i bilen.

– I juletrafikken må du også huske å pakke varme klær, mat og drikke inne i bilen, sier Engebretsen.

Ta det med ro i juletrafikken. Det er svært lite å tjene på en forbikjøring eller å kjøre raskere enn hva fartsgrensene tillater. På 10 mil sparer du bare 10 minutter ved å øke hastigheten fra 70 til 80 kilometer i timen. På samme distanse sparer du kun 8 minutter ved å øke fra 80 til 90 kilometer i timen.

- Lær deg å nyte en kø. Bruk energien på å kjøre oppmerksomt, trafikksikkert og mer miljøvennlig. Lytt på radio for å få med deg viktige trafikkmeldinger, avslutter Engebretsen.

Les også:Vent til i januar med å kjøpe bruktbil

10 bilvettregler

1. Pakk bilen smartest mulig: Husk å pakke bilen slik at det tyngste og største bagasjen ligger nederst og innerst. Inne i bilen skal det kun være myke gjenstander. Sørg også for å sikre dyr som befinner seg i baksetet med en dertil egnet sele som kan kobles til bilens sikkerhetsseler, kjøpes hos bilrekvisitabutikker

Ha ikke harde gjenstander liggende løst i bilen. Et lite kamera kan bli et dødelig våpen ved en bråstopp.

Takboks er kun for skiutstyr og evntuelt klær. Takstativ, skiboks og innhold skal som regel ikke veie mer enn maks. 75-90 kilo, sjekk vognkort eller merkeverksted.

2. Husk varseltrekant og refleksvest: Varseltrekanten må ligge på et sted slik at ikke hele feriebagasjen må ut før en kan få den ut for å varsle andre om at man står farlig til på veien. Mer eller mindre alle biler har delt bakseterygger, legg varseltrekanten bak seteryggen og da vil du lett finne den, også hvis du blir påkjørt bakfra slik at bagasjelokket er vanskelig å få opp.

3. Ta med mat og varme klær: Ta med varme klær, varmt drikke og mat i bilen.

Blir man overrasket av uvær og stående fast ved passering av en høyfjellsovergang, kan man bli eksosforgiftet på grunn av at bilen «snør inne». Man kan derfor ikke regne med å kunne ha bilen i gang hele tiden. Varme klær, litt mat og varmt drikke er et godt tips.

4. Fyll opp tanken: Full tank er alfa og omega. Fyll ved den siste stasjonen før du kjører opp på fjellet eller om du skal passere en fjellovergang.

5. Ikke glem solbriller og reservenøkkel: Selv i dårlig vær på høyfjellet er solbriller et viktig hjelpemiddel. Gode briller gjør så du ser mer av konturene til brøytekanter og andre fremmedelementer i veibanen ved «blindføre» eller snøfokk.

Reservenøkkel er verdt sin vekt i gull! Det mistes mange bilnøkler på skiturer i påsken.

6. Fyll på luft i dekkene: Vi minner om at korrekt lufttrykk er alfa og omega både når det gjelder økonomi, miljø og sikkerhet, husk også reservehjulet. Tommelfingerregelen er 10 % mer luft ved større påkjenninger, se også instruksjonsboka.

Salt binder veistøv og annen forurensing på dekkene og gjør de glatte. En boks med dekkrens kan være det som skal til for at dekkene får vise hvilke gode egenskaper de har. Rens dekkene før du drar hjemmefra. Stopp og rens en gang til før du kjører opp på fjellet.

7.Sjekk batteriet: Er batteriet 5 – 7 år gammelt, tåler det neppe en tøff vinternatt hvis ikke bilen brukes daglig eller det blir foretatt vedlikeholdslading. Finnes irr på batteri-polene bør disse rengjøres. Batteriet har lettere for å få selvutlading når det ikke er toppladet, kuldegradene er mange eller om fokksnøen kommer seg inn i motorrommet og legger seg over batteriet.

8. Motorolje: Med tynnere olje – såkalt lettløpsolje – starter motoren betydelig lettere i kulda. Det hjelper lite å ha fulladet batteri hvis motoroljen er tykk som sirup.

9. Smør låsene med låsolje og dørlistene med silikon: Smør alle låser med låsolje og stryk silikon på lister i dører og bagasjelokk

10. Tenk på hvordan du parkerer: Sjekk alltid underlaget hvor du skal parkere for påsken. Parker alltid med tanke på at du trenger hjelp når du skal hjem, motorrommet skal være lett tilgjengelig.

Kilde: NAF

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Unngå stopp og økonomisk ruin på ferieturen: Gjør bilen sommerklar

  2. - EU vurderer bøter i smarttelefon-krigen

  3. Årets viktigste cyberkrimtrender

  4. Annonsørinnhold

  5. Bomselskap brøt loven i ti år

  6. Ny E-klasse, ny front