Kan bruke Vimpelcom-innrømmelse mot Telenor

Et korrupsjonsforlik med Vimpelcom kan føre til nye ubehagelige spørsmål for Telenor og næringsdepartementet. – Forsterker alvoret i saken, sier næringsminister Monica Mæland.

FØRSTE HØRING: Eks-konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor møter i kontroll- og konstitusjonskomiteens åpne høring om Vimpelcom-saken i Stortinget i fjor. Her hilser han på komitemedlem Erik Skutle (H). Nå forteller Skutle at Vimpelcoms korrupsjons-innrømmelse kan føre til nye konfrontasjoner ved neste høring.

Håkon Mosvold Larsen NTB scanpix
  • Geir Molnes
Publisert:

– Hvis det kommer informasjon som viser at Telenor visste, eller burde visst at det hadde forekommet korrupsjon, så vil det være nyttig informasjon for oss. Da må noen forklare oss hvorfor det har skjedd, sier medlem Erik Skutle (H) i kontroll- og konstitusjonskomiteen til E24.

Den norske stat, ved Næringsdepartementet, eier 54 prosent i Telenor. Telegiganten eier på sin side igjen 33 prosent i Vimpelcom.

Mæland: – Forsterker alvoret

Onsdag ble det klart at Vimpelcom innrømmer lovbrudd i den mye omdiskuterte korrupsjonssaken, som omhandler Telenor-datterens kjøp av telelisenser i Usbekistan. Vimpelcom indikerte også at forliksutkastet legger opp til bøter på opp 7,6 milliarder kroner.

Vimpelcom skal ha betalt et postkasseselskap med tilknytninger til presidentdatteren Gulnara Karimova for å få innpass i den tidligere Sovjet-republikken. Telenor-toppenes kjennskap og eventuelle rolle i korrupsjonssaken har skapt store problemer for det statseide selskapet.

– Opplysningene om at Vimpelcom skal være villig til å erkjenne brudd på enkelte korrupsjonsregler, forsterker alvoret i saken, sier næringsminister Monica Mæland til E24.

– Dette er en alvorlig sak. Vi må nå avvente om det blir en endelig avtale mellom Vimpelcom og amerikanske og nederlandske myndigheter, og innholdet i den.

– Når det gjelder Telenors håndtering av saken, så har Telenor satt i gang en intern gjennomgang med bistand av Deloitte.

Stortingsrepresentant Erik Skutle (H).

Roger Neumann VG

BAKGRUNN: Her er Vimpelcom-saken på 1-2-3 ...

Skal ha ny høring

Vimpelcom-saken har vært oppe til høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Etter at det ble klart at komiteen ikke hadde fått all informasjonen de etterspurte, ble det besluttet å ta en ny runde.

Stortingsrepresentant Skutle er ikke overrasket over dagens Vimpelcom-innrømmelser gitt de fakta man kjenner til fra før av i saken.

– Hva betyr dette for komiteens videre arbeid med saken?
– Hvis de skulle finne en minnelig løsning med påtalemyndigheten, og saken blir avsluttet, betyr det at vi kan gå inn i saken uten å komme i konflikt med politiets arbeid, sier Skutle til E24.

Telenor etter Vimpelcoms-innrømmelser: «Uakseptabelt»

Stortingsrepresentant Jette F. Christensen (Ap).

Robert S. Eik VG

Kan konfronteres med nye fakta

Han viser til at frykten for å komme i konflikt med politiets arbeid var grunnen til at komiteens andre høring om saken, som etter planen skulle finne sted 16. desember 2015, ble utsatt.

– Hvis det kommer en avgjørelse som avklarer faktum, så vil det resultere i et dokument der de innrømmer faktiske forhold. Det vil vi kunne bruke opp mot Telenor og statsråden i Næringsdepartementet, for å konfrontere vedkommende med det, sier Skutle.

Les også

Telenor etter Vimpelcom-lovbrudd: – Uakseptabelt

Stortingsrepresentanten for Høyre understreker at dette er en svært alvorlig sak.

– Korrupsjon er ekstremt skadelig. Det er drepende for den økonomiske utviklingen i et land. Dyktige mennesker mister muligheten til å lykkes på grunn av sine talenter og innsats. Det sier seg selv at dette er svært alvorlig.

Les også

Kolberg: – Merkelig av Baksaas

– Vanskelig å få frem fakta i saken

Konstitusjonskomitémedlem Jette Christensen (Ap) tror onsdagens innrømmelse fra Vimpelcom vil føre til at korrupsjonssaken kan bli bedre opplyst i komiteens neste høring.

– Ingenting opplyser en sak bedre enn fakta. Det har vært uvanlig vanskelig å frem i denne saken, skriver hun i en sms til E24.

Hun forteller at alle sakens sider vil bli tema for neste høring i komiteen.

– Vår oppgave er å se til at Stortingets vedtak og intensjoner er blitt fulgt. Det ser ikke slik ut, skriver Christensen.

Les også

Telenor etter Vimpelcom-lovbrudd: – Uakseptabelt

Les også

Brekke om svekket Telenor-tillit: – Jeg er lei meg

Les også

Statlige, norske selskaper opererer i korrupte land

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Veon (tidl. Vimpelcom)
  2. Telenor

Flere artikler

  1. Stortingsrepresentanter: – Dette må Telenor ha kjent til

  2. Vimpelcom: Baksaas slår kraftig tilbake mot Kolberg

  3. Telenor får sterk kritikk i Vimpelcom-rapport

  4. – Svekker tilliten til staten

  5. Telenor-bråket: Næringsministeren har visst om mistilliten til Brekke