- Det er fortsatt store utfordringer

Søndag ble Myanmar - offisielt - Telenors sjette storsatsning i Asia. Verdensdelen står nå for halvparten av Telenors totale omsetning.

ÅPNET: Telenor lanserte søndag nett i Yangon i Myanmar. Her åpner Telenors Myanmar-sjef Petter Furberg nettverket.
Publisert:

- Nå sitter jeg bakpå en lastebil i Yangon med 15 ansatte, på vei til å åpne de siste av 15 butikker i området, sier Myanmar-sjef Petter Furberg i Telenor til E24.

I bakgrunnen høres ansatte som roper heia-rop, mens bussen kjører gjennom de bråkete gatene i byen som tidligere var landets hovedstad.

I løpet av dagen skal Furberg og Telenor lever en million simkort til butikkene rundt om i byen, og offisielt åpne selskapets mobilnett i byen.

Dermed er Telenor operativ i de tre største byene i Myanmar (eks. Burma), etter at selskapet måtte utsette lanseringen i Yangon tidligere denne uken.

Furberg regner med at de i overkant to millionene simkort selskapet så langt har sluppet på markedet vil bli revet bort i løpet av kort tid.

- Stolt dag

- I dag er en stolt dag fordi vi etter svært tøffe budrunder i fjor og mye arbeid og store investeringer nå endelig kan leve opp til det vi forpliktet oss til i avtalene med myndighetene i Myanmar, sier Myanmar-sjefen

Telenor har planlagt å investere til sammen om lag seks milliarder kroner i Myanmar i håp om at landet skal bli et av selskapets mest innbringende markeder.

Tre milliarder av dette gikk til å kjøpe konsesjoner i landet.

(Saken fortsetter under bildet).

PÅ REKKE: Myanmar blir Telenors sjette marked i Asia. Her åpnes selskapets nettverk i Yangon. Tredje fra venstre er Myanmar-sjef Petter Furberg.

Utfordringer

Den norske telekomgiganten er nå på plass i seks land i Asia - India, Pakistan, Malaysia, Bangladesh, Thailand og altså Myanmar.

Inntektene fra disse områdene stod i fjor for over halvparten av Telenors totale omsetning.

Til tross for dette var Telenor også møtt store utfordringer i flere av markedene.

Flere analytikere har tidligere anbefalt selskapet i trekke seg ut av blant annet India som følge av den store usikkerheten i landet.

- Jeg kan ikke sammenligne Myanmar med de andre områdene vi er i, men det er klart at det er fortsatt store utfordringer her, sier Furberg.

Han peker på at Myanmar fortsatt mangler infrastruktur som vil gjøre det utfordrende for Telenor å bygge ut nettverket så raskt som de har planlagt i områdene utenfor de store byene.

Les også

India gir Telenor grønt lys for å ta full kontroll i Uninor

Færre enn ventet

For to uker siden ble det klart at befolkningen i Myanmar er 8,4 millioner mindre enn det Telenor hadde lagt til grunn for i sine forretningsplaner.

- Det er klart at dette vil påvirke inntektsgrunnlaget vårt noe, men vi var klar over at slike ting kan skje og vi tror ikke dette vil ha altfor mye å si. Vi har fortsatt stor tro på at Myanmar vil bli et godt marked for Telenor, sier Furberg til E24.

Han vil ikke si noe om når selskapet forventer å generere overskudd i Myanmar, men understreker at Telenor har mål om å bli markedsledende i landet.

Hard konkurranse

Telenor møter konkurranse fra det statseide selskapet MPT og Ooredoo som har eiere fra Quatar i Myanmar. I tillegg ventes det at det vil komme en fjerde aktør på markedet innen kort tid. Likevel frykter ikke Furberg at konkurransen vil bli for hard.

- Vi er svært godt forberedt på at det kan komme en ny konkurrent inn på markedet innen kort tid og har lagt til dette i beregningene våre for landet, sier han til E24.

Les også

- Det er ingen tvil om at behovet for internett-kapasietet er økende

Furberg legger til at folk i Myanmar har uttrykt glede over telekom-gigantens inntog.

- Myanmar var lenge stengt for utenlandske aktører, og hadde kun en statseid aktør som ikke klarte å levere på hverken priser, eller kvalitet. Vi opplever at folk her gleder seg veldig til å få nye aktører på plass og et bedre tilbud, sier Myanmar-sjefen.

Les også:

- Telenor mistet dyktige ansatte i ett helt år etter at Comoyo ble lagt nedDisse fikk mest av statenTelefonoperatører får kritikk for flere nettverkskollapserIce og Tele 2 inngår avtale om kjøp av infrastrukturBaksaas gir seg som Telenor-sjef i 2016

Publisert:
Gå til e24.no