Tech-trendene som vil prege 2018

– Vi er med blockchain nå der vi var med internett i 1993, mener Ida Faldbakken.

OPPOVER: 3D-printing er blant de digitale trendene som ekspertene nå forventer vil øke i omfang, særlig i industrien.
Publisert:

Levd uten internett-tilgang i jula og fortsatt usikker på hva som blir årets teknologiske trender? Frykt ikke, teknologibransjen har sett i spåkula:

– Med skyløsninger, billigere sensorer og datakraft åpner det seg store muligheter for at teknologien kan forandre mye i året som kommer, både for virksomheter og i livet til folk flest. 2018 kan fort bli året hvor flere av de store nye teknologisprangene får sitt endelige gjennombrudd. Mye ligger i alle fall til rette for det, sier Marcus Dennerstedt, som er ansvarlig for digital strategi hos Acando Norge.

Det internasjonale konsulentselskapet er imidlertid ikke alene om å spå de teknologiske trendene for 2018. Derfor har E24 også studert listene til blant andre CNBC, Forbes og markedsanalyse-selskapet Gartner, og samlet fellesnevnerne under.

Les også

Tek-bransjen samlet i Las Vegas: Her er teknologitrendene i 2017

Blockchain på alles lepper

Ida Faldbakken, partner i Nordic Impact, er ikke i tvil om hva som bør toppe listene.

1. – Blockchain! Vi er med blockchain nå der vi var med internett i 1993. Blockchain vil ha den samme påvirkningen som det internett har hatt, og om ti år vil vi antagelig ikke kunne tenke oss en verden uten, sier Faldbakken.

Oppfinnelsen fikk, via en kryptovaluta vi ikke trenger nevne, for alvor oppmerksomhet i 2017. Teknologien bak er ekstremt praktisk for å lagre, autentisere og beskytte data. Ifølge Forbes er den desentraliserte databasen et gigantisk sprang fra den nåværende sikkerhetsteknologien, fordi det ikke virker mulig å finne et svakt punkt i kjeden.

BLOCKCHAIN: Blokkkjeden av «hasher» har fått sitt gjennombrudd med kryptovalutaen, men vil få mange flere anvendelser i fremtiden, spår ekspert. Her representert ved et serverrom i Hafnafjordur på Island.

2. Kunstig intelligens

Datamaskiner er nå i stand til å lære ting på samme måte som mennesker, minner Forbes om, og peker på at kunstig intelligens i datamaskiner nå er i stand til å se, lese, lytte snakke og til og med tyde våre følelser. Mulighetene er naturligvis utømmelige. Ida Faldbakken kommer med et nærliggende eksempel.

– Jeg tror kunstig intelligens innenfor journalistikken kommer til å gjøre sitt inntog. Det vil føre til at vi må snakke om etikk innenfor kunstig intelligens, sånn at vi kan sjekke de etiske refleksene også når det er kunstig intelligens som styrer nyhetsbildet.

I tillegg mener Acando at kunstig intelligens vil innta helsetjenestene, hvor digital håndtering av helseinformasjon og samhandling mellom digitale verktøy for best mulig behandling vil bli stadig viktigere.

Les også

Ti år siden iPhone snudde tek-bransjen på hodet: – Tror Apple vil ha en «the next big thing»

Stua blir smartere

3. Smarte assistenter

Har du åpnet denne artikkelen er det sannsynlig at du også er på fornavn med enten Alexa, Cortana eller Siri. For ikke å glemme Google Home. Markedsanalytikerne i Gartner tror at 20 prosent av all smarttelefon-bruk snart vil skje gjennom virtuelle personlige assistenter. Nordic Impacts Faldbakken tror også at disse hjemmeenhetene nå vil få et oppsving, så snart man får snakket med dem på norsk.

4. Trådløs lading

Dette er det mange som har ventet på. Akkurat idet du har funnet riktig sittestilling i sofakroken, legger du merke til at batteriet på mobilen ser rødt. Nå må du opp og finne laderen, og der blir mobilen igjen. Snart bare et gammelt sukk fra fortiden, ifølge CNBC. Der kan man nemlig lese at FCC (USAs kommunikasjonsdirektorat) i forrige måned godkjente en trådløs lader med en rekkevidde på omtrent en meter. WattUp Mid Field-laderen kan ifølge Engadget lade flere enheter på samme tid, og er kompatibel med alle merker.

SMART: Flere og flere av dagliglivets gjenstander vil være smarte i 2018, spår ekspertene. Her har en kvinne sikret seg en smart-TV på Walmart i Mexico i november i fjor.

5. Smartere TV

Og mens du sitter der med mobilen og ser den lade uten ledning, så kan det jo friste å skru på TV-en. TechCrunch-journalist Anthony Ha sier han tror TV-er i 2018 i mye større grad vil være integrert med Google Assistant og Amazon Alexa, blant annet. Det er allerede ventet at Sony-TV-er vil lytte via Alexa, mens Samsung har laget sin egen smart-stemme-assistent, Bixby, skriver CNBC.

Les også

Startet like før dotcom-boblen sprakk: Nå satser Buypass globalt

3D-printing fra skyen

6. Digital detox

Men i stedet for å holde liv i mobilen og å styre stua med stemmen, kan det hende det er på tide å koble fullstendig av. Det tror i alle fall Ida Faldbakken.

– Jeg synes jeg hører mer og mer om digital pause, for eksempel gjennom apper som Headspace – meditasjonsapper – at folk kopler seg helt av og sletter Facebook-appen på telefonen, slike ting. Digital detox, heter det.

7. 3D-printing

Hos Forbes tror de at 3D-printing vil få større gjennomslag enn det så langt har kunnet skilte med. De setter det i sammenheng med troen på større autonomitet i dagens produksjonsindustri, hvor objekter tradisjonelt skjæres eller hules ut av et materiale, for eksempel metall. Med 3D-printing skapes som kjent objektet ved å legge lag av materialet, og det kan være så å si hva som helst: plast, metall, betong, pulver, og så videre.

Les også

Snart kan Facebook bli banken din

8. Skyen blir normalen

Hos Acando tror konsulentene at skyene er kommet for å bli. De blir mer intelligente og kommer til å drive hele bransjer, spår selskapet. «Grensen for hvor de ulike aktører befinner seg i verdikjeden viskes mer ut. Nye løsninger fra de store , tradisjonelle aktørene leveres i dag stort sett bare i skyen», påpeker de. Samtidig mener analytikerne i Gartner at databehandling på kanten av skyen, såkalt «edge computing», kommer til å redusere datatrafikk og -forsinkelser, ved at informasjonsprosessering, datafangst og leveranse plasseres nærmere kildene.

9. Lydbøker (!) og podcaster

Du har nok hørt (om) lydbøker før, men Ida Faldbakken i Nordic Impact påpeker at det ikke virkelig har tatt av, og mener samtidig at 2018 er året hvor folk virkelig vil få ørene opp for mer enn radio og musikk.

– Podcasts, lydbøker, alle typer «audibles», vil vi helt sikkert få mye, mye mer av. Det er ekstremt mange gode lydbøker tilgjengelig, og folk får stadig mindre tid. Jeg tror lydbøker blir som Netflix er for kino.

UTVIKLER SEG: Allerede i 2007 ble dise lydbøkene presentert under den internasjonale innovasjonskonferansen i Las Vegas i USA. Formatet har forandret seg betraktelig, men ideen er den samme, og vil merkes betraktelig i 2018, tror Ida Faldbakken i Nordic Impact.

Faldbakken tror også mer personlige og underholdende podcaster vil finne flere ører i 2018, og viser til Chris Gethards podcast Beautiful Anonymous, hvor en vert tar imot en telefonsamtale fra anonyme innringere som får si hva de vil i én time.

Les også

Apple bekrefter at millioner av produkter er rammet av feil

Les også

Analytikere: Bitcoin kan løfte Japans økonomi

Les også

NTNU ønsker å utvikle ambulansedroner

Les også

Knallår for kinesisk IT-gigant: Verdien økte med over 2.100 mrd.

Les også

Snart kan Facebook bli banken din

Publisert: