Telenor i tenkeboksen etter dansk fusjonsfiasko: – Har ikke diskutert et salg

En dansk EU-kommissær har gitt Telenor og TeliaSonera en real hodepine. Telenor skar gjennom fordi de ikke ville la selskapet og de ansatte sitte på pinebenken lenger.

SKUFFENDE: Telenor-aksjen falt nesten to prosent etter at det ble kjent at telefusjonen i Danmark blir avlyst. Dermed har Telenor mistet nesten 4,5 milliarder av markedsverdien sin.
Publisert:

Fredag morgen annonserte Telenor og TeliaSonera at de nå gir opp forsøket på å få en fusjon i Danmark godkjent av konkurransemyndighetene i EU. Det skjedde bare noen dager før EU-kommisjonens frist på å konkludere i saken går ut 15. september.

Etter det E24 forstår jobbet de to telegigantene intenst med saken helt frem til i går kveld, før de altså gikk ut til offentligheten noen timer senere.

– Vi har jobbet med denne saken lenge, og det har vært et tett og godt samarbeid med Telia og Kommisjonen, sier kommunikasjonsdirektør i Telenor-konsernet, Severin Roald til E24.

Fusjonensplanene i Danmark ble annonsert i desember 2014 og selskapene mente at de skulle kunne spare flere hundre millioner kroner årlig på å slå seg sammen.

– Vi hadde kommet til et punkt der det ikke var mulig å komme videre med denne fusjonen, sier Roald om forhandlingene med EU.

TeliaSoneras finansdirektør Christian Luiga beskrev det hele slik under en telefonkonferanse fredag morgen:

– Vi har rykket tilbake til start og vi må nå vurdere hva vi skal gjøre.

Finansdirektør Christian Luiga i TeliaSonera

Telenors Europa-sjef Kjell Morten Johnsen uttalte i en pressemelding at det «var nødvendig å handle umiddelbart».

– Hvorfor hastet det med å bestemme seg nå?

– Det hastet spesielt med tanke på de ansatte, og hvor lenge de skal vente på en avklaring. Men det er «business as usual» i Danmark, og vi skal fortsette å utvikle produktet vårt, sier Roald i Telenor.

Dansk EU-topp fikk viljen sin

Forklaringen til at Telenor og TeliaSonera i desember i fjor annonserte at de ville slå sammen virksomhetene sine i Danmark til ett selskap, finner vi i det danske telemarkedet. Med unntak av den danske telekjempen TDC er det få som klarer å tjene noe penger på televirksomhet i landet. Sammenlignet med andre nordiske og mange europeiske land er konkurransen beintøff, mens marginene og inntektene per kunde er markant lavere enn i landene rundt.

– Vi ser et behov for konsolidering i det danske markedet. Vi tror denne fusjonen hadde vært bra for både privat- og bedriftskunder når det kommer til kvalitet, dekning og økt fart, sier Severin Roald.

Både Telenor, Telia og en hær av analytikere som følger de to selskapene, har i årevis pekt på at marginene i det danske markedet er så lave at det er vanskelig å forsvare milliardinvesteringene som trengs for å utvikle nettene og holde tritt med mobilbrukernes økende bruk.

EUs relativt ferske konkurransekommissær, Margrethe Vestager, står imidlertid hardt på synspunktet om at konkurransen i Danmark vil lide hvis man skulle gått fra fire til tre operatører. I et intervju med Reuters, under en konferanse i Firenze fredag, uttalte hun at hun ikke mener Telenor og Telia har gjort nok for å berolige hennes bekymringer for hva en fusjon ville hatt å si for konkurransen i Danmark.

SATTE NED FOTEN: EUs konkurransekommisær, dansken Margrethe Vestager, ville ikke at det skulle bli færre enn fire mobiloperatører i Danmark.

– Vi hadde veldig alvorlige bekymringer. For meg var det nødvendig å ha en fjerde mobiloperatør (...) Dette ble diskutert med partene, men det virket som at bøtemidlene ikke var tilstrekkelige, sa Vestager til nyhetsbyrået.

På spørsmål om hun forberedte seg på å blokkere fusjonen, svarte Vestager følgende:

– Vi var på vei.

Tilbød konkurrent å bli medeier

På spørsmål om EU har vært for kravstore, sier Severin Roald i Telenor at han ikke ønsker å kommentere hva slags avhjelpende tiltak som de to teleselskapene tilbød.

Han ønsker heller ikke å kommentere hva EUs holdning i denne saken har å si for utviklingen i det europeiske telemarkedet. I motsetning til det amerikanske markedet, der det er fire store, nasjonale operatører som forholder seg til et nasjonalt regelverk, er det europeiske markedet fragmentert med en haug forskjellige regler fra land til land og mange flere selskaper.

Både teleeksperter, analytikere og selskapene selv har pekt på at Europa havner i baksetet i den teknologiske utviklingen på grunn av dette. Den tidligere Telenor-sjefen Jon Fredrik Baksaas har flere ganger uttalt at han mener USA for flere år siden har passert Europa som verdensleder innen mobilteknologi, sammen med Asia.

Selv om ikke Telenor ønsker å kommentere hva de var villige til å gi EU, løftet TeliaSoneras finansdirektør Christian Luiga derimot litt på sløret under en telefonkonferanse fredag morgen:

– Vi har kommet med en rekke tilbud, både innen salg av spektrum (frekvenser, journ.anm.) og roamingavtaler (la andre aktører leie seg inn i nettet, journ.anm.) og til slutt var vi ganske kreative, og var til og med villige til å la en tredjepart slippe inn i nettverket vårt, sa Luiga og fortsatte:

– Men jeg kan ikke spekulere i hva EU-kommisjonen måtte hatt for å godkjenne avtalen.

Legger hodene i bløt

Selv om TeliaSonera og Telenor nå gir opp drømmen om et felleseid selskap, har de to selskapene fortsatt et felleseid mobilnett. Det ble opprettet for noen år siden i et forsøk på å bedre konkurranseevnen og lønnsomheten.

Severin Roald sier at Telenor nå «vurderer alle muligheter» når det gjelder den danske virksomheten.

Det betyr i realiten at Telenor kan vurdere alt fra å fortsette som før på egne bein, selge, kjøpe seg opp eller foreta andre grep.

– Vurderer dere å trekke dere helt ut av Danmark?

– Det har ikke vært diskutert.

– Har dere satt en tidsfrist for når dere skal ha besluttet fremtiden for Danmark-satsingen den ene eller andre veien?

– Det har vi ikke.

Hva som nå skjer med den erfarne Telenor-toppen Hilde Tønne vil ikke Telenor kommentere mer enn at hun fortsatt skal jobbe i Danmark. Tønne ble tidligere i år utpekt til å lede det nye felleseide selskapet til Telenor og Telia, mens en rekke Telia-topper ble utnevnt til andre direktørstillinger i selskapet.

– Alt jeg kan si er at Hilde er en del av vår fremtid i Danmark, avslutter Roald.

Les også

Avblåser telefusjon i Danmark

Les også

Norske TV-tilbydere går mot strømmen

Les også

Telenors supersuksess fortsetter veksten

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om