Dette landet har flest mobilbetalingsbrukere i verden

MOMBASA, KENYA (E24): Mobilbetaling har revolusjonert samfunn sør for Sahara siden det ble innført i 2007. Vesten er snart klar for å komme etter.

MOMBASA: I denne lille grønne boden kan du sette inn eller ta ut penger fra M-Pesa-kontoer.

MOMBASA: I denne lille grønne boden kan du sette inn eller ta ut penger fra M-Pesa-kontoer.

Sigrid Moe
Publisert:,

Langs handelsgatene i bydelen Mishomoroni havnebyen Mombasa i Kenya bærer kvinner sekker med dagens handel på hodet, og menn triller store trevogner med mais, bønner og vann langs de støvtunge gatene.

Flere av de små butikkene langs gaten har flere butikker blinkende grønne skilt eller grønn fasade. Dette er for å signalisere at det her kan handles gjennom mobiltelefoner.

Pesa

Kenya er det landet i verden med flest mobilbetalingsbrukere per voksne person i befolkningen, ifølge International Monetary Fund (IMF).

Tjenesten som skyld i dette er M-Pesa. Pesa betyr penger på swahili.

Dette lar brukere overføre penger med et par tastetrykk. Du kan bruke det i butikker, taxier, strømregninger og skoler, og du kan få lønn i M-Pesa. Det fins til og med hoteller som kun tar betalt i M-Pesa.

Alt man trenger er en legitimasjon og en telefon, som ikke trenger å være «smart».

Annonsørinnhold

I mars 2007 ble M-Pesa for første gang lansert i Kenya av mobiloperatøren Safaricom. Nå er det tatt i bruk hos rundt 80 prosent av landets voksne befolkning, ifølge mobiloperatøren.

Jobb og privat

Kenyanske David Gikandi (39) er en av de som tok i bruk tjenesten nesten med en gang den ble lansert.

Han er en av sjefene i et kenyansk eiendomsfirma, som har hovedkontor i Mombasa.

- På jobben gjør M-Pesa det lettere å ha oversikt over hvor pengene går, og jeg kan sette over penger til de som trenger det uansett hvor jeg er, sier Gikandi til E24.

Før M-Pesa ble innført var det ikke mange som hadde bankkontoer i Kenya. Gikandi forteller at moren hans pleide å sende skolepenger med buss fra andre deler av landet da han var student.

David Gikandi tok i bruk M-Pesa omtrent da det ble lansert, og sier at det har gjort livet hans enklere.

- Jeg måtte gå inn til sentrum og møte bussen, og håpe at jeg ikke ble ranet. M-Pesa er mye tryggere, sier Gikandi.

Det samme gjelder kenyanske skolebarn i dag. I Kenya er det svært vanlig med internatskoler, og de fleste skoler tar i mot betaling via M-Pesa. Dette gjør at foreldre ikke trenger å være bekymret for at barna skal bære med seg skolepenger til skolene, som ofte ligger langt unna hjemmet.

- Genialt

Ifølge den kenyanske sentralbanken ble det i årets seks første måneder gjennomført transaksjoner med over tusen milliarder kenyanske shilling, i 427.298.500 transaksjoner.

En norsk krone er verdt rundt 13,86 kenyanske shilling.

- Det er helt genialt. Om du skal betale kontant må du møte opp og levere pengene, om du skal betale med kort må du ha en maskin. Med M-Pesa trenger du bare å trykke på telefonen din noen ganger, sier Gikandi.

M-Pesa kontoen er knyttet til telefonnummer, og man trenger derfor ikke å bruke kontonummer.

Slik ser M-Pesa-menyen ut på Gikandis iPhone.

Skjermdump

For å sette inn penger på en M-Pesa-konto kan du knytte den opp til en bankkonto, få overført penger fra andre eller gå til en butikk som er merket med «M-PESA» og sette inn penger.

Disse butikkene fins på hvert gatehjørne.

Gjennom din M-Pesa-konto kan du spare penger, betale for telefontid eller ta opp realtivt rimelige lån.

Gebyr

Det eneste negative kenyanere E24 snakker med trekker frem om tjenesten er gebyrene man må betale for tjenesten. Gebyrene varierer i pris ut fra tjeneste og hvor mye penger som er i transaksjonen.

Det koster for eksempel 110 shilling å ta ut 8.000 shilling.

I Vesten er det en annen teknologi som er ventet å gjøre mobilbetaling vanlig. Tidlig i september ble Apple Pay lansert, og det ble da klart at alle de store telefonileverandørene hadde valgt samme løsning - Near field communication (NFC).

Stadig flere betalingsterminaler kan ta i mot betaling fra telefoner eller kort utstyrt med NFC-teknologi.

Les også:

- Apple sparket ut PayPal etter Samsung-avtale- Dette er fremtidenSlik blir Apples «lommebok»DNB-sjefen varsler betalings-revolusjon innen tre årDette er kortsvindlernes fem sleipeste teknikker

Her kan du lese mer om

Annonsørinnhold