Spetalen langer ut mot DN i e-post til 20.000 personer: – Utdriting på rosa papir

I en epost tar Øystein Stray Spetalen et kraftig oppgjør med dekningen til Dagens Næringsliv av rettssaken mellom ham og hytteeier Knut Rygh.

SAUETVIST: Investor, milliardær og trader Øystein Spray Spetalen langer ut mot Dagens Næringsliv i en epost.

Foto: Anette Karlsen NTB scanpix
 • Steinar Rostad Breivik
Publisert:,

I eposten som er sendt til en navngitt Dagens Næringsliv-journalist, med sjefredaktør Amund Djuve og angivelig drøyt 20.000 andre på kopi, hevder Spetalen at journalisten har unnlatt å omtale en rekke viktige momenter i saken som nylig var oppe i Agder lagmannsrett.

Investoren mener artiklene fremstår som «bare rot og rør, hvor hensikten er å latterliggjøre personer, vri på fakta og fremstillingen, slik at saken blir spektakulær nok.»

Og han fortsetter:

«Klipp og lim, utelatelser og strekking av fakta for å stille rettskafne personer i et dårlig lys, er Amund Djuves redaksjonelle linje. Utdriting på rosa papir. Sleipt.»

«Visuelt berg av klorofyll»

Saken mellom Spetalen og Rygh dreide seg om sistnevntes rett til å «fritt benytte» et areal nedfor sin egen hytte.

Arealet tilhører Bergan gård på Østerøya i Sandefjord. Gården ble kjøpt av Spetalen i 2014.

Onsdag inngikk de to et forlik som blant annet innebærer at Rygh får tilbake to parkeringsplasser på tomten, lov til å beholde hagemøblement på et begrenset område, og at Spetalen skal betale 220.000 kroner til Rygh, skriver Dagens Næringsliv.

Spetalen, som har ønsket å ha sauer i området, får ikke lov til dette mellom 1. april og 1. oktober.

Men Spetalen mener at journalisten har unnlatt å fortelle om en rekke momenter med saken som kunne satt den i et annet lys:

 • «Du unnlot å informere om at min motpart i retten, Knut Rygh, ved min overtagelse av gården ble bedt om å legge frem alle ikke tinglyste avtaler med tidligere grunneier slik at jeg kunne vite hvilke avtaler jeg hadde å forholde meg til. Noe som Rygh aldri gjorde.»
 • «Du unnlot å informere om at plattingen på 20 kvm som Rygh selv hadde satt opp på min eiendom i strandkanten var et ulovlig tiltak som det aldri var søkt om, og som Sandefjord kommune stilte meg ansvarlig for. Det forelå ingen skriftlig avtale om å ha en platting på min eiendom i strandsonen fra forrige grunneier. Rygh innrømmet også i retten at plattingen var ulovlig oppført.»
 • «Du unnlot å informere om at Rygh hadde oppført en bod i strandsonen også på min eiendom som også var ulovlig oppført. Rygh innrømmet også i retten at boden var ulovlig oppført i strandsonen på min eiendom.»
 • «Du unnlot å informere om at hekken til Rygh som var oppført i en lengde på 35 meter lang og høyde på opptil 8–10 meter og som stengte for all gjennomgang for allmennheten i strandsonen over min eiendom ikke var i tråd med godkjenningen fra kommunen. Hekken var kun godkjent i 13 meters lengde og med en maksimal høyde på 2,5 meter. Utformingen av hekken var et klart brudd på strandplanloven og et ulovlig tiltak i strandsonen. Hadde det vært min hekk, så hadde DN garantert omtalt det som en monsterhekk, et visuelt berg av klorofyll, utestengelse av allmennheten fra strandsonen og sikkert flettet inn mye annen styggedom og galle om min person.»
 • «Du unnlot å informere om at hekken ikke var tinglyst og at Rygh aldri opplyste til meg om rettigheten til denne hekken som sto opptil 30 meter fra nabogrensen. Rygh hadde blitt spurt av min driftssjef før hekken ble fjernet om det forelå ikke tinglyste avtaler jeg ikke var gjort kjent med. Rygh svarte ikke på denne henvendelsen som ble gjort 3 måneder før hekken ble fjernet.»
 • «Du unnlot å informere om at parkeringsplassen hvor Rygh sto parkert besto av stygg pukk som var utlagt på min eiendom. Jeg valgte å legge jord over og så til slik at det ikke så ut som et pukkverk nede i strandsonen. Det var en diskusjon om antall biler og hvor de skulle stå parkert. Parkeringen ble løst av partene seg imellom også før rettssaken uten konflikter.»
 • «Du unnlot selvfølgelig å skrive at jeg ved overtagelsen av eiendommen tilbød Rygh to gratis opparbeidede tinglyste parkeringsplasser.»
Les også

Høyesterett vil behandle Spetalen-anke

Glede av treningsstoff

Spetalen hevder dessuten at journalisten har vært svært omtrentlig, også i omtalen av antrekk.

«Du skriver at jeg tok av blådressen og på med olabukse. Jeg hadde den samme buksen på i retten. Det var kun en dressjakke som ble byttet ut med en boblejakke på befaringen. Selv etter 16 timer hvor du glodde bort på meg, klarte du ikke å få med de enkle detaljene. Ikke en stor sak, men det viser hvor omtrentlige DN er, selv om dressen av en av dine viktigste morsomheter,» skriver han.

Han sier også at Knut Rygh og hans familie takket ham etter rettssaken.

«De mente at saken hadde løst seg på en meget god måte. Dette var selvfølgelig ikke interessant for DN sine lesere.»

I eposten trekker også Spetalen frem ting han synes er bra med avisen.

Les også

Får ikke solgt luksusvilla på Bygdøy - Spetalen kjøper den selv

«For å nevne noe positivt har DN mye godt stoff om trening og livsstil. Dette stoffet har jeg selv hatt mye glede av. Jeg anbefaler alle og konsentrere sin lesning i DN om disse artiklene.»

Spetalens motpart i saken, Knut Rygh, synes avisen fremstiller saken på en grei måte.

– Artikkelen gir et relativt riktig bilde bortsett fra noen småting. Det var et greit referat fra det som hadde skjedd, sier han til E24.

– Har gitt en grei beskrivelse

Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv forsvarer avisens dekning av saken.

– Mange opplever nabokonflikter om bruk av veier, stier og gjennomganger til brygger og oppsetting av gjerder og lignende problemstillinger. Ikke minst i strandsoneområdene. Det kan det være interessant og relevant å fortelle om hvordan dette legges frem og hva som er stridstemaer i retten, og det er derfor vi dekker dette, skriver han i en e-post til E24.

– Spetalen tapte i tingretten, og endte før dom i lagmannsretten opp med et forlik der han betaler motparten. Vi mener vi har gitt en grei beskrivelse av hva som skjedde, selv om Spetalen synes vi burde satt ham i et bedre lys, legger han til.

Les også

Skatteetaten gransker Spetalen

Les også

Spetalen, Haudemann og co. satser på Bionor Pharma: Selskapet henter inn over 100 mill.

Les også

Derfor satser Spetalen-selskapet i kriserammet marked

Her kan du lese mer om

 1. Øystein Stray Spetalen

Flere artikler

 1. 26 ansatte slutter i Dagens Næringsliv

 2. Flere bilprodusenter mistenkt for utslippsjuks

 3. Toyota kaller tilbake 20.000 norske biler

 4. Annonsørinnhold

 5. Tesla med nyhet i natt: Lanserer biler som faktisk kan kjøre selv

 6. - De slipper å forholde seg til de 35 lovene vi må forholde oss til