Egmont kjøper Oslo Kino for 600 mill.
Nye eiere overtar Oslo kommunes kinojuveler.
MAJORSTUEN, OSLO (E24): Oslo Kino er solgt til den danske mediekjempen Egmonts datterselskap Nordisk Film.
Det opplyste Oslo Kommune på en pressekonferanse på Colosseum kino i Oslo torsdag.
- I dag får selskapet nye eiere som kan ta det videre inn i en ny tid, sier byrådsleder Stian Berger Røsland.
Egmont-konsernet, som også eier TV2, overtar Norges største kinoaktør for en salgspris på 600 millioner kroner.
- Det har vært en lang og omfattende prosess, sier kulturbyråd Hallstein Bjercke om prosessen.
- Det er en historisk dag for Oslo Kino, ett år siden vi fikk fullmakt til å selge. Vi har alltid sagt at vi kun selger til rett pris og riktig kjøper. Egmont Nordisk Film er en kjøper som har evne og vilje til å utvikle Oslo Kino og gjøre Oslo til en mer spennende filmby, sier Bjercke.
Han legger til at Oslo Kino er landets ledende kinoaktør.
- Vi står ved et veiskille; Oslo Kino vil trenge en eier med investeringsvilje, omstillingsevne og evnen til raske beslutninger, derfor har vi solgt til Egmont.
Saken fortsetter under bildet
Les også: Bystyreflertall for salg av Oslo Kino
Bjercke fremhevet at Egmont har vist seg som en langsiktig og god eier for virksomhet i Norge, og at de har lange tradisjoner og er Danmarks største kinoselskap.
- Det er lansert en visjon om å gjøre Oslo til Norges filmhovedstad og presentert konkrete planer for hvordan det skal gjøres. Munch-museet og Vigelandsparken ble begge delvis finansiert av kinopenger, kanskje kan vi nå få en historisk parallell. Midlene av salget av Oslo Kino vil komme veldig godt med, sier Bjercke.
Administrerende direktør Allan Hansen i Egmont Nordisk Film sier «at vi står her med stolthet, ambisjon og ydmykhet».
- Vi har levert store filmopplevelser i mer enn 100 år, vi er en langsiktig eier av kulturvirksomhet i god match med kommunene, og vi har en stor andel lokal filmproduksjon. Vi har vært involvert i filmer som Max Manus og Kon-Tiki, og vi tror vi har vilje til å skape store filmopplevelser.
Egmont-toppen sier at de foretar denne investeringen fordi de tror på kino som en økonomisk kulturopplevelse som vil vare i mange år.
- Det siste tiår har vært kinoens beste, på tross av den teknologiske utviklingen. Vi kommer til en virksomhet som er veldrevet og har en dyktig ledelse, legger han til.
Egmont-konsernet eier allerede KinoCity i Drammen, og etter kjøpet av Oslo Kino vil Nordisk Film kontrollere 28 prosent av det norske kinomarkedet.
Omstridt salg
Den svenske kinogiganten SF (Svensk Filmindustri) og Olav Thon har tidligere vært trukket frem som de mest sannsynlige kjøperne. SF kjøpte tidligere i vår 49 prosent av Bergen Kino.
Bystyret i Oslo var delt i spørsmålet om salg av kinoen. Venstre, Høyre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet stemte for salg og fikk flertall, mens Rødt, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet De Grønne og Sosialistisk Venstreparti stemte imot.
- Hastverket er uforståelig. Vi har ikke fått synliggjort konsekvensene av et eventuelt salg. Vi frykter at et salg i Oslo vil ha smitteeffekt og at en lang, norsk kulturtradisjon nå svekkes, sa Arbeiderpartiets varaordfører Libe Rieber Mohn da vedtaket var fattet.
- Både teknologien og kinomarkedet er i utvikling. Vi kan ikke snu ryggen til denne utviklingen. Eieren av Oslo Kinomå kunne tilpasse seg konkurranse og foreta betydelige investeringer, sa imidlertid Venstres Anders Mathisen Bergsaker.
Les også: Olav Thon vurderer å kjøpe Oslo Kino
ABG Sundal Collier har vært rådgiver i for Oslo Kommune i forbindelse med transaksjonen. Gjennomføring av transaksjonen er forventet gjennomført innen utløpet av andre kvartal 2013.