Disse kjemper om
Reitans millioner
Blant 400 nomineringer er 20 kandidater plukket ut til å raske med seg prisen «Årets Ladejarl» - og to millioner kroner. Se hele listen!
Etter overveldene respons har Reitangruppen plukket 20 kandidater til å vinne prisen «Årets Ladejarl», og to millioner kroner.
Blant de nominerte er flere profilerte personer: trippel OL-vinner Johan Olav Koss og pensjonert Rosenborg-trener Nils Arne Eggen.
(Se alle kandidatene i bunnen av saken)
LES OGSÅ: 400 vil ha Reitans millioner
- Kjente og ukjente
Men det finnes også kandidater som ikke er like profilerte, men det betyr ikke at de står svakere i konkurransen, påpeker Solfrid Flateby, kommunikasjonsdirektør i Reitangruppen:
- I både den opprinnelige bunken og topp 20-bunken er det kjente og ukjente, menn og kvinner, businessfolk og «vanlige folk», så her er nomineringene brede og vide. Det er kun tatt hensyn til kriteriene for prisen i utvalget, ikke at det skulle være så og så mange av det ene eller det andre, sier hun til E24.
- Prisen skal gå til den aller mest verdidrevne av de alle, legger hun til.
E24 har fått tilgang på listen over kandidatene og presenterer noen av dem her:
** Carl Christian Hamre (35)
Politimannen Carl Christian Hamre har skapt animasjonsserien «Vennebyen», som er solgt til 180 land.
Serien handler om mennesker og dyr som hjelper hverandre - med andre ord, god gammeldags barne-tv med sunne verdier.
Hamre er ydmyk når E24 ringer han og forteller at han er en av de 20 kandidatene til å vinne prisen «Årets Ladejarl».
- Jeg vet ikke hvem som har nominert meg, men det er veldig gledelig at noen setter pris på det vi holder på med. Vi har lagt ned mye tid og energi på prosjektet, og det er også gledelig at de som har valgt ut kandidatene finner oss verdig, sier han til E24.
Han er imidlertid litt usikker på hvorfor han er nominert, men tror familieverdiene i «Vennebyen» spiller en stor rolle.
- Da jeg fant ut at jeg var nominert, tok jeg kontakt med Reitangruppen for å finne litt ut mer om dette. Og det virker som prisen blir gitt til en som blant annet har fulgt sine drømmer og verdier, sier han til E24.
- For oss handler det om familieverdier, vennskap og det å ta vare på hverandre. Jeg skapte dette universet for mine barn og det var bare ment for våre barn, men nå er det solgt til mer enn 180 land, sier Hamre.
- Målløs
Politimannen, som akkurat har gått ut i permisjon for ett år, har ikke tenkt på hva han skal bruke pengene på - eller om han vil stikke av med seieren.
- Jeg var målløs av å vite at noen hadde nominert meg og jeg vil bli målløs hvis jeg skulle vinne. Men jeg føler samtidig at det er langt fra det å være nominert til å faktisk vinne, sier 35-åringen til E24.
** Steinar J. Olsen (42):
Steinar J. Olsen er daglig leder og eier av klesmerket Stormberg, som han grunnla i 1998.
Han vet ikke hvem som har nominert han, og synes det er hyggelig å være nominert til en slik pris.
- Jeg har ikke fått en konkret begrunnelse på hvorfor jeg er nominert, men tror at det har noe med at jeg som leder har gått nye veier om hvordan man driver et selskap i Norge, sier han til E24.
- Vi har ikke akkurat fulgt lærebøkene, og vi har gjort våre ting på vår måte, legger han til.
42-åringen har et brennende samfunnsengasjement, og blant reglene han har innført i Stormberg er at 25 prosent av de ansatte skal ha en bakgrunn som av en eller annen grunn gjør det vanskelig for dem å få innpass i arbeidslivet.
Olsen forklarer:
- Vi har hatt den samme tilnærming til rekruttering siden oppstarten i 1998, der vi leter etter medarbeidere som arbeidslivet ikke vil ha. Det kan være unge som har droppet ut av skolen fordi de ikke trivdes, og vi samarbeider også med fengsler. Vi har har blant annet flere eks-narkomane som har klart å endre sin tilværelse på en glimrende måte - og som fungerer godt hos oss, sier Olsen til E24.
Hva Olsen og Stormberg vil bruke pengene på, hvis han skulle vinne, vet han ennå ikke.
** Anne Louise Hübert (23)
Anne Louise Hübert er nest yngst blant kandidatene med sine 23 år.
Hübert grunnla den frivillige hjelpeorganisasjonen «Aid in Action» i 2008 etter at hun besøkte en landsby i Kenya - organisasjonen har som formål å gi nødhjelp og hjelp til bærekraftig utvikling for fattige mennesker.
23-åringen er godt fornøyd med å være nominert til en slik pris, og tror de som har nominert henne har blitt inspirert av hennes arbeid i Kenya.
- Det er veldig hyggelig å være nominert, og jeg har fått tilbakemelding på at det er flere som har nominert meg. Det er mange som har blitt inspirert av det som har skjedd i Kenya, det er ikke vanlig at så unge mennesker er med på slike prosjekter som dette, sier Hübert til E24.
Det viser at vanlige mennesker uten utdanning kan gjøre en forskjell, legger hun til.
Hübert bor i Norge og studerer for tiden medisin på Universitet i Oslo. Skulle hun vinne prisen «Årets Ladejarl» og to millioner kroner vil hun utvikle prosjektet hun startet for fire år siden:
- Jeg startet «Aid in Action» da jeg var 19 år gammel med den visjonen om at det skulle bli verdens første «bistandsfranchise», så jeg ville brukt pengene i den retningen, om det blir å investere penger i Kentya eller Norge vet jeg ikke, sier hun.
- Men jeg har veldig mange flinke folk rundt meg til å hjelpe meg med den biten, sier Anne Louise Hübert til E24.
23-åringen har også startet bedriften Morembo, som har skapt mer enn 300 arbeidsplasser i Kenya.
Selskapet produserer vesker og flettes av kenyanske kvinner.
** Lise Askvik (33)
Lise Askvik er programleder på P4 i programmet «Oss megger i mellom».
Hun er også kjent for å stå bak aksjonsgruppen til støtte for kvinner som står i kø for å få nye bryster etter kreftoperasjon.
Rundt 1.400 kvinner venter på å få nytt bryst. Askvik er selv operert for brystkreft.
Gjennom flere aksjoner klarte gruppen til slutt å få presset politikerne til å foreta seg noe, og regjeringen bevilget i mai 50 millioner kroner i revidert nasjonalbudsjett til brystoperasjoner for kreftrammede kvinner.
- Siste jurymøte i august
Selv om nomineringsprosessen er over får Reitangruppen fortsatt inn nomineringer. Disse går automatisk videre til neste år, forteller Flateby i Reitangruppen.
I slutten av august samles juryen til et siste møte:
- Det har vært en vanskelig jobb å få 400 ned til 20 toppkandidater, for det er mange verdidrevne mennesker som har gjort så mye variert, spennende og verdifullt i nomineringsbunken. Juryen har brukt sommeren på å innhente enda mer informasjon og vurdere disse 20 topp-kandidatene, og i slutten av august skal de møtes til et siste jurymøte, sier Flateby.
- Æresbevisning
Kommunikasjonsdirektøren mener juryen har en vanskelig jobb foran seg, og påpeker at prisen er en .
- Prisen gis til den av disse som utmerker seg aller mest og som har bidratt til samfunnsbygging gjennom verdibasert arbeid som alternativ til regelstyring. Mottakeren av prisen har motvirket likegyldighet og utvist mot, samt vist evne til å unne og beundre andre mennesker. Vedkommende har blitt en rollemodell og en inspirasjon til engasjement og personlig ansvar, sier hun.
- Prisen er en æresbevisning og en belønning for å ha fulgt sine drømmer og oppnådd resultater, sier Solfrid Flateby i Reitangruppen til E24.
LES OGSÅ: