Er dette tidenes høyeste bensinpris? – Folk er forbanna

Aldri har bensinprisene vært høyere. Og på Coop Børselv i Finnmark nærmet den seg 20 kroner literen denne uken. – Det blir kun nødfyllinger hos oss, sier assisterende butikksjef. 

IKKE FORNØYD: – Det er kjipt at vi i distriktene må betale så mye, sier Sofia Järnhäl, som fyller bensin på en bensinstasjon i Lakselv sentrum torsdag ettermiddag.

Foto: Christina Gjertsen
Publisert:,

– For ett års tid siden var vi mer konkurransedyktige i forhold til de store kjedene. Nå blir det stort sett bare nødfyllinger hos oss, sier Arnold Håkonsen, assisterende butikksjef i Coop Børselv.

Tirsdag steg veiledende pris på 95-oktan blyfri bensin hos Circle K med 19 øre til 16,67 kroner literen. Det er ny rekord. Prishoppet blekner imidlertid sammenlignet med Coop-en i Børselv, den eneste offisielt erklærte kvenske bygda i Norge.

Da de fikk ny levering med blyfri for noen dager siden, økte prisen med 80 øre fra forrige uke, til 19 kroner og 43 øre, forteller Håkonsen.

– Vi er så små, så de store kjedene får mye bedre priser. Vi bestiller parti for parti og i perioder blir bensinen mye dyrere.

Det var avisen iFinnmark som først omtalte saken.

STIV PRIS: Inntil torsdag ettermiddag måtte Børselv-innbyggere betale 19 kroner og 43 øre for blyfri. Dieselprisen var langt mer spiselig og nå er også blyfriprisen satt ned.

Foto: Arnold Håkonsen

Mange oppgitte kunder

Håkonsen forteller at det ikke går mye blyfri om dagen, siden prisene i nærmeste tettsted Lakselv, der mange av Børselvs innbyggere jobber, ligger på rundt 17 kroner literen.

– Da blir det naturlig å fylle der i stedet. Folk er jo ikke forbanna på pengene sine, sier han.

For et års tid siden mener han at en vanlig dag kunne gi salg av et par hundre liter drivstoff. Nå går det kanskje 20 til 50 liter, sier han. Og kundene er ikke fornøyde.

– De er både forbanna og frustrert. Vi er en lokal butikk, og folk ønsker å benytte seg av den. Derfor blir det mye oppgitthet. Kundene synes prisene er vanskelige å forstå.

At kunder lenger nord i landet ikke er fornøyd med å måtte betale mer for bensinen enn «sørpå» bekrefter kunder som VG/E24 møter i Lakselv sentrum – litt over fire mil fra Børselv.

– Det er kjipt at vi i distriktene må betale så mye, sier Sofia Järnhäll, som E24/VG treffer mens hun fyller bensin på en bensinstasjon i Lakselv sentrum.

– I hvert fall når vi er uten kollektivtransportmuligheter, påpeker Järnhäll.

Foto: Christina Gjertsen

Tjener ikke penger på drivstoff

Assisterende direktør i Coop Finnmark, Kjell Halvorsen, poengterer at man må huske på at dette ikke er snakk om noen bensinstasjon og at det dermed ikke blir rettferdig å sammenligne prisene med de store kjedene.

– Vi må betale den prisen Statoil setter på hver leveranse og så legger vi på et lite påslag. Å selge drivstoff er ikke noe vi tjener penger på, sier han.

At Håkonsen mener de var mer konkurransedyktige for et år tilbake, må man ifølge Halvorsen til konkurrentene i Lakselv for å få svar på. Coop har ikke endret policy, forteller han.

Kort tid etter E24 var i kontakt med Kjell Halvorsen, har Coop Børselv fått beskjed om å sette ned prisen. Ny pris er 18,24 kroner.

Her kan du lese mer om