Amerikanske myndigheter: Volkswagen jukset også med større biler

Volkswagen-skandalen brer ytterligere om seg. Ifølge amerikanske myndigheter skal flere av bilene med selskapets treliters dieselmotorer være involvert – inkludert en Porsche-modell.

I SØKELYSET: Årets Porsche Cayenne-modell er blant bilene som skal ha vært omfattet av Volkswagens utslippsjuks.

Jens Meyer
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Amerikanske United States Environmental Protection Agency (EPA) mener at bilprodusenten Volkswagen skal ha programmert også større dieselbiler for å lure utslippstester.

I et brev fra EPA, adressert til Volkswagen, Audi og Porsche, skriver EPA at de har avdekket at Volkswagen har produsert og installert «defeat devices» i enkelte av modellene som stammer fra tidsrommet 2014 til 2016 med treliters dieselmotorer.

Brevet finnes her (ekstern lenke).

«Defeat devices» er en betegnelse EPA bruker på innretninger som reduserer effektiviteten av utslippskontrollsystemer. I brevet skriver EPA at disse omgår eller slår ut bilenes utslippskontroll.

Ifølge Bloomberg hevder EPA at dette gjelder 2014-modellen av VW Touareg, 2015-modellen av Porsche Cayenne, 2016-modellen av Audi A6 Quattro, A7 Quattro, A8, A8L og Q5.

Porsche trukket inn

Den føderale etaten har gransket Volkswagen siden den 18. september, etter at bilprodusenten innrømmet å ha rigget utslippssystemer på enkelte av sine diesel-modeller slik at disse skulle passere forurensningstester.

Modellene som opprinnelig ble trukket frem var da Volkswagens Jetta, Beetle, Golf og Passat, samt Audis A3, fra perioden 2009 til 2015.

Det er i det ferske brevet første gangen en Porsche-modell blir trukket inn.

Volkswagen har allerede mistet én toppsjef som følge av skandalen, og dagens nyhet kaster skygger over etterfølgeren. Matthias Müller, mannen som erstattet Martin Winterkorn, kom nemlig fra jobben som toppsjef for Porsche AG.

Store kostnader

Ifølge New York Times omfattes nå ytterligere 10.000 privatbiler solgt i USA i 2014, samt et ikke kjent antall biler til bestilling neste år.

Dette kan bety enda høyere kostnader for et Volkswagen som allerede har blitt rammet i lommeboken. Selskapet la for få dager siden frem et elendig resultat for tredje kvartal, og hadde da gjort avsetninger på 6,7 milliarder euro for å dekke blant annet teknisk arbeid på «juksebilene».

I tillegg til dette kommer mulige bøter og søksmål fra misfornøyde bileiere. Sluttsummen er foreløpig ukjent, men enkelte anslag har tidligere ligget så høyt som 70 til 80 milliarder euro.

Les også

Volkswagen er fortsatt Norges desidert mest solgte bilmerke

Les også

Her er Müllers fem steg for å redde Volkswagen

Les også

Ny Volkswagen-etterforskning: Ettergår sjefene

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Volkswagen

Flere artikler

  1. Ytterligere 800.000 VW-biler kan være rammet

  2. Volkswagen i Norge: - Vi beklager

  3. Porsche vurderer å droppe diesel

  4. Porsche stopper salget av Cayenne i USA

  5. Vant maktkamp i vår, nå kan VW-sjefen miste jobben