Volkswagen betaler 1,4 mrd. kroner til amerikanske advokater

Volkswagen har inngått en avtale om å betale 1,4 milliarder kroner til amerikanske advokater som saksøker den tyske bilprodusenten på vegne av 475.000 bileiere.

SKEPTISK TIL KLAGEHJELP: Volkswagen har satt av rundt 150 milliarder kroner til å dekke alle utgiftene i forbindelse med dieseljuks-skandalen, og nesten alle pengene skal gå til deres amerikanske kunder.

Foto: John Macdougall AFP
  • Camilla Tryggestad Visjø
Publisert: Publisert:

Summen, som fortsatt må godkjennes av en føderaldommer, dekker arbeid gjort i forbindelse med forliket på 14,7 milliarder dollar, som ble avtalt mellom Volkswagen, amerikanske myndigheter og 475.000 eiere av de forurensende bilene i juni. Det fremkommer av anonyme kilder, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Summen de får utbetalt er langt lavere enn hva de ba om i august. Da ville de ha 324 millioner dollar, tilsvarende 2,7 milliarder norske kroner, for å dekke honorar, i tillegg til 8,5 millioner dollar for å dekke kostnader.

Pengene vil bli en ytterligere kostnad for Volkswagen, og ikke bli tatt fra summen som skal gå til kundene eller tiltak for å nøytralisere miljøskaden de har forårsaket, skriver Wall Street Journal.

Den nye avtalen innebærer at Volkswagen nå har godtatt å bruke opp til 16,7 milliarder dollar på å kompensere amerikanske bileiere og håndtere krav fra stater, federale regulatører og forhandlere.

Tilbakesalg av biler

Tirsdag vil det bli holdt en høring i San Francisco for endelig å avgjøre om man skal godkjenne forliket som ble gjort i juni, skriver Reuters.

Forliket innebærer at bileiere vil kunne selge tilbake bilene sine til Volkswagen. Volkswagen har godtatt å bruke opp til 10,033 milliarder dollar for å kjøpe tilbake bilene og kompensere eiere. Da kan også måtte dekke reparasjoner om forliket blir godkjent av de lovgivende myndighetene.

Forliket er det største for en bilprodusent i USAs historie.

I tillegg har Volkswagen godtatt å betale opp ti 1,21 milliarder dollar for å kompensere amerikanske forhandlere, og mer enn 600 millioner dollar til 44 amerikanske stater. De vil også bruke to milliarder dollar på null-utslipps-promotering og infrastruktur, og ytterligere 2,7 milliarder dollar for å nøytralisere dieselforurensningen de har stått for.

Jukset med utslipp

Volkswagen har erkjent å ha manipulert programvare i millioner av sine biler, for å fremstille utslippene som mindre enn de i virkeligheten er.

Det har senere vist seg at Volkswagen neppe er eneste bilprodusent med svin på skogen.

Tyske myndigheter har gjennom tester funnet uregelmessigheter ved utslipp fra intet mindre enn 16 ulike bilmerker, har Tysklands transportminister bekreftet.

Den tyske bilprodusenten står ovenfor en rekke andre søksmål, blant annet fra aksjeeiere, pensjonsfond, kunder og det amerikanske justisdepartementet.

Les også

Disse bilene blir billigere med regjeringens avgiftskutt

Les også

Tysk avis: VW-sjefen godkjente dekkoperasjon

Les også

Forbrukerrådet advarer mot VW-gruppesøksmål

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Volkswagen

Flere artikler

  1. Reuters: Volkswagen har inngått avtale om kompensasjon med amerikanske bilforhandlere

  2. Volkswagen nær forlik på 37 milliarder kroner

  3. AP: Volkswagens dieselbot: 2,8 milliarder dollar

  4. Volkswagen må betale 4,3 milliarder dollar etter utslippsjukset

  5. Volkswagen er dømt til å betale erstatning etter «dieselgate»