Nye tall fra elektronikkbransjen:Salget av mobiltelefoner falt 5 prosent i 2018
Selv om salget faller, kjøper vi betraktelig dyrere smarttelefonmodeller.
FALLER: Salget av smarttelefoner går ned, men inntjeningen for bransjen på dette produktet holder seg - ettersom vi kjøper stadig dyrere modeller.
Smarttelefonsalget i Norge går samme vei som det gjør globalt - det faller.
Ferske tall fra Stiftelsen Elektronikkbransjen viser at smarttelefonsalget falt med 5 prosent i fjor, etter en like stor prosentvis nedgang i 2017.
Antall solgte mobiler falt fra 1,9 millioner i 2017 til 1,8 millioner i fjor. Likevel vokser omsetningen med 5 prosent, til 10,3 milliarder kroner.
Apples iPhone-advarsel kommer flere år for sent
Bytter sjeldnere
Nordmenn beholder også mobilen sin stadig lengre. Nå beholder vi telefonen i over 31 måneder, mens det for noen år siden bare var 18 måneder.
– Mobiltelefonen er fortsatt blant nordmenns viktigste eiendeler, og vi velger gjerne flaggskipmodellene fra de ulike produsentene. I 2018 var det flere produsenter som hadde modeller over 10.000 kroner på markedet, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i stiftelsen, i meldingen.
Apple størst i verden igjen for første gang på to måneder
Globalt
Kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen, Marte Ottemo.
Salgsbremsen for smarttelefoner rammer produsentene globalt, selv om det ser ut til å være litt mildere i Norge enn resten av verden. Analytiker Dan Ives i Wedbush Services sa i januar at den gjennomsnittlige Apple-kunden nå venter gjennomsnittlig 33 måneder før de kjøper ny telefon. For tre år siden gikk det bare to år før folk kjøpte en ny modell.
På verdensbasis ble det sendt ut 1,42 milliarder nye smarttelefoner i 2018, tre prosent færre enn året før, ifølge markedsanalytikerene i IDC. I år ventes det en vekst på rundt 3 prosent til 1,46 milliarder telefoner, men det er fortsatt færre enn i 2017.
– På verdensbasis er markedet elendig akkurat nå. Bortsett fra i noen få vekstmarkeder som India, Indonesia, Sør-Korea og Vietnam, er det ikke mye positiv aktivitet å spore, sier analytiker Ryan Reith.