Telekom

Birgitte Engebretsen blir sjef for Telenor Bedrift: – Vi står overfor et nytt skifte

Etter en omfattende rekrutteringsprosess er det bestemt at Birgitte Engebretsen blir sjef for Telenor Bedrift. Med det får hun ansvaret for hver tredje krone Telenor tjener i Norge.

Birgitte Engebretsen er ny sjef for Telenor Bedrift

Martin Phillip Fjellanger / Telenor
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Jeg har vært så heldig å få være med på en del store teknologiskifter opp gjennom årene. Det som gjør at jeg ser så frem til å ta denne rollen er at vi som brenner for teknologi står overfor et nytt skifte, sier Birgitte Engebretsen til E24.

Engebretsen fikk nylig telefonen fra Norgessjef Petter-Børre Furberg om at hun får jobben som leder for Telenor Bedrift.

Engebretsen har over 20 års erfaring fra IT- og telekombransjen, og hun har jobbet mye med sikkerhet og infrastruktur.

Hun peker på at hun på den måten har opplevd overgangen fra fast- til mobiltelefon, overgangen til skytjenester, samt store skifter innen kommunikasjon-, samhandling-, sikkerhet- og samhandlingsløsninger.

Nå er hun klar for å stå i spissen når inntoget av 5G, kunstig intelligens (AI) og tingenes internett (IoT) for alvor brer om seg.

– Vi kommer til å forandre måten bedriftene benytter teknologi og vi skal fortsette å digitalisere Norge med den utrolig kompetente gjengen som er i Telenor, sier Engebretsen.

Etter en periode i mobilselskapet Phonect (nå en del av Telenors konkurrent Unifon) gikk turen over til Telenor-systemet for Engebretsen i 2015.

Hun var fra høsten 2015 til november 2018 salgsdirektør i Telenor Inpli, et datterselskap av Telenor som selger infrastruktur- og sikkerhetsløsninger til bedriftsmarkedet (tidligere kjent som Datametrix og som ble slått sammen med forhandlerkjeden Ucom).

I desember 2018 gikk turen inn i «moderskipet» der Engebretsen ble produktdirektør i Telenor Bedrift og fra juli i år var hun en kort periode direktør for storkunder før hun altså ble bedt om å ta over ledelsen.

Fra noen få til tusenvis av «kontorer»

Engebretsen har vært «vikar» i jobben siden august, da Ove Fredheim gikk over til å lede Telenor Group Holdings, porteføljen av selskaper Telenor har eierposter i.

Da Fredheim skulle slutte som bedriftssjef i Telenor, ble det sparket i gang en stor rekrutteringsprosess der både eksterne og interne kandidater ble vurdert. Engebretsen gikk til slutt seirende ut.

Med det får hun ansvaret for den største avdelingen i Telenor, rundt 850 ansatte og en årlig omsetning på rundt ni milliarder kroner – en tredjedel av hele omsetningen til Telenor Norge.

Engebretsen ser flere vekstmuligheter fremover, særlig innenfor sikkerhetsløsninger som Telenor Bedrift har satset tungt på.

Coronapandemien har også bidratt til å akselerere digitaliseringen og aktualisert sikkerhet på nytt:

– For bedriftene har kommunikasjonsmåtene endret seg. Det har gått fra at en bedrift kanskje har en håndfull lokasjoner til at man nå har tusenvis av «kontorer» rundt i hvert eneste hjem, sier Engebretsen.

– Så gode kommunikasjons- og sikkerhetsløsninger er fryktelig viktig i den forbindelse. Under pandemien har vi hjulpet mange bedrifter med å få opp løsninger som støtter dette og sikrer sikkerheten ende-til-ende, slik at man får full tilgang på hjemmekontoret, fortsetter hun.

Les også

Bredbåndsgründerne i JetNett skal leie nett hos Telenor

– Noen har vært veldig godt forberedt

Den nye sjefen i Telenor Bedrift sier at de opplevde at noen kunder var forberedt på overgangen til hjemmekontor som pandemien tvang frem, mens andre ikke var det.

– Noen har vært veldig godt forberedt, mens andre ikke har bygget en infrastruktur i bedriften for å håndtere den situasjonen, sier hun og fortsetter:

– Men jeg opplever at de som ikke hadde dette klart hadde tenkt gjennom det på forhånd, slik at de raskt kunne kontakte oss for å få de nødvendige sikkerhetsløsningene når behovet var der.

– Men du forventer en salgsvekst fremover mye takket være pandemien og de behovene som har oppstått?

– Vi har investert tungt i lang tid for at kundene våre skal være sikre når de bruker vår infrastruktur. Den infrastrukturen ønsker vi å dele med kundene våre, og sikkerhet er jo et område der det er spådd voldsom vekst fremover. Den veksten vil vi ta del i, sier Engebretsen.

Les også

71.000 har kjøpt trådløst bredbånd fra Telenor: Nå kommer telegiganten med 5G

Mange konkurrenter

Gjennom å tilby både mobil, bredbånd, sikkerhetsløsninger og annet til bedriftsmarkedet møter Telenor ulike typer konkurrenter.

Selskapet er den desidert største aktøren i det norske bedriftsmarkedet for telekom, men i nyere tid har Telenor blitt utfordret av både Telia som satser tungt på segmentet, og mindre aktører som Nortel og Unifon. I tillegg har Ice, som bygger det tredje norske mobilnettet, varslet at de også vil satse tyngre på bedriftsmarkedet.

– Telenor har fremdeles en solid posisjon i bedriftsmarkedet, men vi konkurrerer hver eneste dag for å være den beste samarbeidspartneren kundene kan finne, sier Engebretsen.

– Vi aksepterer at vi har en noe lavere markedsandel enn tidligere. Vårt viktigste fokus er å jobbe tett med kundene for at de kan digitalisere sine prosesser og at de gjennom det kan realiserte gevinster både for den enkelte bedrift og for samfunnet, fortsetter hun.

Hun trekker frem prosjekter Telenor har hatt med helsesektoren som et eksempel, der både helseforetaket og samfunnet får gevinster av raskere og enklere prosesser.

– Hvem er egentlig den største konkurrenten deres, er det andre teleselskap eller er det teknologiselskaper som leverer løsninger på toppen av mobil- og bredbåndsnettet?

– Med vårt brede tilbud er det et brokete konkurrentbilde. Det er telekomselskaper som er nært oss på fiber og mobil, og så er det absolutt teknologiselskaper som vi konkurrerer med på deler av tjenesteporteføljen, sier Engebretsen og fortsetter:

– I tillegg finnes det spesialiserte nisjeaktører innenfor sikkerhetsmarkedet og på infrastruktursiden. Men vi ser at dette smelter mer og mer sammen.

Les også:

Les også

Telenor med stortap etter milliardsalg til Experian

Les også

Norges egentlige 5G-general: – Jeg var nesten overrasket over hvor mange som tilbyr dette

Les også

Abraham Foss blir ny konsernsjef i Avinor

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telekom
 2. Telenor
 3. Bytte jobb
 4. Telekom
 5. Datametrix
 6. Mobil
 7. Bedrift

Flere artikler

 1. Telenor dropper Dipper-navnet: Nå samles bedrift og privat i Talkmore

 2. Ice har bygget nett og kapret privatkunder: – Nå er vi klare for å innta bedriftsmarkedet

 3. 71.000 har kjøpt trådløst bredbånd fra Telenor: Nå kommer telegiganten med 5G

 4. Telia lanserer oppdaterte 5G-planer for 2021

 5. Mobilselskapet Nortel har så vidt fylt ett år: Nå vil de på børs