Telia Norge-sjefen går av

Abraham Foss takker for seg etter over fire år som sjef i Telia Norge. Han erstattes av Telias Finland-sjef, og tidligere Telenor-topp, Stein-Erik Vellan

Avtroppende Telia Norge-sjef Abraham Foss. Arkivbilde.
Publisert:

Det er nå avgjort at det blir et lederskifte i Telia Norge den 4. desember. Da vil Abraham Foss gå av og erstattes av Stein-Erik Vellan.

Det kommer frem i en pressemelding fra Telia torsdag.

Under Abraham Foss’ ledelse har Telia vært gjennom en kraftig investeringsfase, der selskapet både har investert tungt i mobilnett og har gjort flere store oppkjøp.

– Jeg har hatt en utrolig spennende tid i Telia, og er stolt av det teamet mitt og alle våre medarbeidere har fått til i den perioden jeg har ledet selskapet, sier Abraham Foss i meldingen.

Han peker på at oppdraget han fikk i 2015 var å bygge «det nye Telia Norge», og at selv om jobben aldri blir helt ferdig så «har vi kommet langt på vei» og at selskapet nå er rigget for å rulle ut nasjonal 5G-dekning i løpet av 2023.

– Når Telia nå går over i en ny mer driftseffektiviseringsfase var det naturlig for meg å gjøre opp status, og enden på visa ble at jeg ønsker å søke nye utfordringer utenfor Telia, sier Foss videre.

Stein-Erik Vellan som kommer fra jobben som sjef for Telia i Finland. Vellan er mest kjent her i landet for en lang karriere i Telenor, der han blant annet har vært sjef Globul (Telenor Bulgaria), mobilsjef i Norge, sjef for Telenor Serbia og Telenor India under oppstarten.

– Stein-Erik har omfattende ledererfaring fra telekomindustrien, og har de siste tre årene ledet Telia Finland på en utmerket måte. Jeg er veldig glad for at han har takket ja til å lede vår operasjon i Norge, og føler meg sikker på at han vil videreutvikle vår konkurransekraft til glede for alle norske kunder i fremtiden, sier Christian Luiga, konstituert konsernsjef i Telia Company, i meldingen.

– Jeg har hatt en fantastisk tid i Finland og har virkelig blitt glad i Telia, kollegaene mine og ikke minst våre kunder. Telia Finland er godt rustet for fremtiden, og jeg ser frem til å komme tilbake til Norge for å lede vår virksomhet der, sier Stein-Erik Vellan, påtroppende administrerende direktør Telia Norge, i meldingen.

Stein-Erik Vellan tar snart over som Telia Norge-sjef

Kraftig vekst

Det var i mars 2015 at det ble kjent at det var Abraham Foss som skulle ta over som sjef i det som den gang het TeliaSonera Norge.

Foss kom fra teleoperatøren Maxis Berhad i Malaysia og tok over et selskap i Norge som akkurat hadde kjøpt Tele2s norske virksomhet for 4,6 milliarder kroner. Med på kjøpet fikk TeliaSonera OneCall og MyCall.

Under ledelsen av Foss har det siden vært gjort flere strukturendringer. TeliaSonera-konsernet byttet navn til Telia Company og her hjemme het selskapet etter hvert bare Telia Norge.

Som et ledd i omprofileringen valgte man også å droppe NetCom-navnet til fordel for Telia. Det skjedde i 2016, 22 år etter at mobilutfordreren NetCom ble til.

Telia valgte i 2018 å legge ned lavprisselskapet sitt Chess, som de kjøpte fra Idar Vollvik i sin tid. I etterkant har selskapet satset mer rendyrket på merkevarene Telia, OneCall og MyCall.

Men arbeidet har handlet om mer enn merkenavn. For Telia har også investert store summer under Abraham Foss’ ledelse, med støtte fra øverste hold i Stockholm.

Investeringene har ikke bare ført til mer fart og bedre dekning for kundene, blant annet i Nord-Norge, men også til flere store oppkjøp.

Etter at oppkjøpet av Tele2 Norge var gjennomført kastet nemlig Foss og Telia-ledelsen seg fort over neste oppkjøpsobjekt: I november 2016 annonserte de oppkjøpet av bedriftsoperatøren Phonero til 2,3 milliarder kroner.

I 2018 slo man virkelig i bordet, da det ble klart at Telia skulle bla opp 21 milliarder kroner for å kjøpe teleselskapet Get/TDC. Med det kom Telia-konsernet seg også tilbake i fiber- og bredbåndsmarkedet, som selskapet ikke hadde vært til stede i etter at de solgte seg ut av bredbåndsselskapet NextGenTel i 2012.

I etterkant av Get-oppkjøpet har man lagt ned merkevaren TDC og det er satt i gang et omfattende arbeid for å integrere Get- og Telia-systemene for å kunne opptre som en felles enhet og slå hardere fra seg i markedet.

Doblet omsetning

Telia selv peker på at selskapets norske virksomhet har gått fra noen hundre ansatte og 7 milliarder i omsetning da Foss kom inn til å ha flere tusen ansatte og 14 milliarder i årlig omsetning nå.

Til tross for historisk sterke driftsresultater og vekst i bedriftsmarkedet, så har ikke alle piler pekt oppover for Abraham Foss. Telia har fortsatt slitt med kundeutviklingen i privatmarkedet, der selskapet over tid har mistet flere kunder til andre aktører som blant annet Fjordkraft og Ice.

Finansdirektør og fungerende konsernsjef i Telia Company, Christian Luiga, takker Foss for samarbeidet og ønsker han lykke til videre:

– Abraham har hatt stor suksess med å transformere Telia Norge siden han begynte i 2015. Han har bygd opp et moderne industriselskap gjennom både oppkjøp og sammenslåinger med andre selskaper samt utbygging av samfunnskritisk 4G-infrastruktur i verdensklasse. Ikke minst har han skapt sterke økonomiske resultater, sier Luiga i meldingen.

Endringer i ledelsen av Telia Norge
Publisert: