Grønn teknologi

Gjennomførte flyging med «verdens største» elektriske fly

Det som blir omtalt som «verdens største» kommersielle elfly gjennomførte torsdag denne uken sin jomfrutur fra Moses Lake-flyplassen i USA.

Bildet viser en Cessna 208B Grand Caravan, uten elektrisk motor, som er tatt i en annen anledning.

Paul Kleiven / NTB scanpix
 • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:

Det melder amerikanske CNBC.

Det var ifølge nyhetskanalen et Cessna 208B Grand Caravan som kan smykke seg med tittelen. Flyet skal være utstyrt med en helelektrisk motor på 750 hestekrefter, utviklet av selskapet Magni X.

Selve flyet produseres av den amerikanske flyprodusenten Cessna, som er kjent for en rekke propellfly og eksklusive privatfly.

Cessna 208-modellen ble introdusert på 80-tallet, og har som regel 13 passasjerseter i tillegg til piloten. Flyet brukes til en rekke formål, deriblant passasjertransport.

Les på E24+

Derfor kan ikke Norwegian bli kinesisk

Flytrafikken står for rundt to prosent av klimautslippene globalt, og det jobbes stadig med å finne løsninger for å redusere utslippene. Ved starten av året var det ifølge en rapport rundt 200 ulike initiativ med ulike modenhetsgrader som jobber med elfly og hybridfly.

Avinor har selv uttalt at de jobber for at Norge skal ta «en ledende rolle» i arbeidet med å legge til rette for elfly. De har blant annet Widerøe, SAS og stiftelsen Zero på laget.

En av ambisjonene er at det norske innenriksmarkedet skal være elektrifisert innen 2040, ifølge Avinors egne nettsider. Det vil i så fall redusere utslippene med minst 80 prosent sammenlignet med 2020.

Det er særlig avhengigheten av luftfarten, tilgangen på fornybar elektrisitet og politisk vilje som gjør Norge velegnet til testområdet, ifølge en rapport fra Luftfartstilsynet og Avinor.

Les også

Dårlig nytt for elfly-optimistene: Nytt fly ikke klart før 2030-tallet

Les også

Sola og Flesland vil bli først med kommersiell elfly-rute

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Grønn teknologi
 2. Elfly
 3. Fly
 4. Aksjelive

Flere artikler

 1. United investerer i svenske Heart Aerospace: Vil kjøpe 100 elfly

 2. Utviklingen skjer fort: Elfly vil endre måten vi reiser på

 3. Betalt innhold

  Når vil luftfarten være tilbake for fullt? Ny Avinor-sjef har prognosen.

 4. LNG-drevet oljetanker døpes digitalt fredag: Statlig milliardhjelp utløste teknologiløft

 5. Nysnø får USA-partner: – Norge langt framme i skoene