Bitcoin-sak opp i Oslo tingrett

Søksmålet bitcoinhandleren Sturle Sunde har anlagt mot Nordea, skal behandles i Oslo tingrett torsdag 19. april.

KRAFTIGE BEVEGELSER: Bitcoin har hatt en berg- og dalbanetur det siste året.
Publisert: Publisert:

Sunde saksøkte banken da den avsluttet kundeforholdet hans. Det skjedde etter at Kripos mente han ble brukt som vekslingstjeneste i transaksjoner mellom kriminelle ved kjøp av narkotika.

Bitcoinhandleren krever å få gjenopprettet kundeforholdet for selskapet Bitmynt AS og la ham åpne konto for aksjekapital og utføre betalingstjenester på vanlige vilkår.

Nordea vil legge ned påstand om at virksomheten er uregulert, og at banken ikke har noen mulighet til å ha kontroll over eller spore midlenes opprinnelse.

Les også

Sturle fra Florø har tjent over en million på bitcoin-handel

Krever samme regler

Sunde vil på sin side hevde at regelen er at midler som brukes i bitcoinhandel, skal registreres på samme måte som alle andre midler.

Det hevdes også at bankens begrunnelse ikke sier noe om hvorfor hvitvaskingsrisikoen ved slike kundeforhold skal være vesentlig høyere enn ved andre transaksjoner.

Videre bemerkes det at Sunde har godtatt bankens forslag om elektronisk føring av historiske transaksjoner.

Storveksler av bitcoin

Sturle Sunde er en av Norges største vekslere av bitcoin. Ifølge Nordea var det i fjor opptil 1.400 transaksjoner i måneden gjennom hans konto, som alle gjelder kjøp og salg av bitcoin, skrev Dagens Næringsliv.

Høsten 2017 avsluttet banken kundeforholdet på grunn av risiko for hvitvasking og terrorfinansiering. Banken viser også til opplysninger fra politiet om at han ikke krever at bitcoinkundene hans må identifisere seg.

Politioverbetjent Eirik Sneeggen i Kripos vil bli ført som vitne i siste og andre rettsdag 20. april.

Sunde har selv sagt at han ikke var klar over at han ble brukt som mellommann av narkotikakriminelle før han ble kontaktet av Kripos om forholdet.

Les også

Vil utvinne kryptovaluta i Ballangen: Dette er kanadiernes plan

Les også

Investor spår bitcoin-kurs på 250.000 dollar innen 2022

Les også

Avlyser milliardavtale med norsk kryptoselskap: – Et korthus av risiko

Publisert:

Her kan du lese mer om