Krever 2,3 milliarder av Google

Et fransk selskap mener Google har misbrukt sin dominans på nettet, og skvist ut selskapet. Nå krever de milliarderstatning.

Publisert:

Forrige uke ble det kjent at det amerikanske konkurransetilsynet er klar til å stevne Google for å kunne etterforske om selskapet har misbrukt sin dominans på internett.

LES OGSÅ: Stevner Google

Også i Europa mener flere selskaper Google har brukt for mye av musklene selskapet besitter.

I fjor var 1plusV - selskapet bak Ejustice.fr - ett av tre selskaper som leverte klage mot Google til Europakommisjonen. Nå har selskapet satt en prislapp på skadene de skal ha blitt påført.

295 millioner euro - eller 2,3 milliarder kroner - mener 1plusV at de har rett på, som følge av Google skal ha hindret selskapets utvikling av en spesialisert «vertikal»-søkemotor og derfor skadet selskapets rykte.

Søksmålet skal ifølge Financial Times bli overlevert handelsdomstolen i Frankrike tirsdag.

Opprettet gransking

Selv om internettgiganten Google har møtt lignende søksmål tidligere er dette det første som følger opp anklager om konkurransejuks.

Tre uavhengige klager - deriblant 1plusVs - ført til at Europakommisjonen åpnet en gransking. Granskingen ble satt til å finne ut om Google ga fortrinn til sine egne tjenester når søkemotoren rangerte resultater og om kontrakter med annonsører har brutt med konkurransereglene.

LES OGSÅ: Google venter rekordbot for ulovlige annonser

1plusV - som ble grunnlagt i 2004 og som kontrolleres av den franske entreprenøren Bruno Guillard - leverte en ny og større klage i februar i år, på egenhånd.

Teknisk umulig uten Google

I den nye klagen mente 1plusV at Google knyttet seg ulovlig opp mot selskapets Adsense-reklametjeneste - en tjeneste som lar annonsørene kjøpe et nøkkelord, som produserer en link ved siden av søkeresultatet når det skrives inn.

I startfasen av den vertikale-søkemotoren, som 1plusV hadde utviklet, var den eneste måten å tjene penger på, var ved å bruke Adsense. Men det viste seg å være teknisk umulig uten å bruke Google-søkemotoren.

Ifølge klagen drepte dette «båndet» konkurrerende søketeknologier.

Google avviser

Google på sin side avviser at selskapet har misbrukt sin dominans på nettet, og har omtvistet alle anklager mot selskapet.

Internettkjempen sier at selskapets oppførsel har blitt drevet av ønske om å gi brukerne det beste resultatet.

LES OGSÅ:

Publisert: