Stort fall i salget av smarttelefoner

Salget i Norge har falt 20 prosent i årets syv første måneder. På verdensbasis bremser veksten.

FALLER: Salget av smarttelefoner faller globalt, ifølge analytikere. Her er en av Samsungs Galaxy Note 4-telefoner.

Ahn Young-joon
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Analytikere ved CCS Insight har studert markedet for salg av smartelefoner, og melder nå at veksten slutter å øke.

De forventer at det globale markedet kun vil vokse seks prosent fra 2013 til 2014, og at det totale salget i 2014 lander på 1,94 tusen millioner smarttelefoner i hele verden.

Norge er intet unntak. I årets syv første måneder har smarttelefonsalget falt hele 20 prosent, ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Denne beregningen er gjort uten Apple sine salgstall. De kommer kun med i Elektronikkbransjens årsoversikt her i Norge, og vil først være klar på nyåret.

– I fjor ble det solgt nesten 1,5 millioner smarttelefoner i Norge, og det er høyt. Jeg tror dette er markedet som normaliserer seg, sier kommunikasjonssjef Marte Ottemo til E24.

Hun forteller at rundt 93 til 94 prosent av telefonene som selges nå er smarttelefoner.

– Vi trodde egentlig at denne normaliseringen ville komme i fjor, men da var det økning igjen. Jeg tror markedet er mettet og at det nå flater ut. Det er mange nordmenn som har dyre og avanserte telefoner, og mange er på sin andre eller tredje smarttelefon, sier Ottemo.

Les også

- De har hoppet over ett av teknologi-trinnene

Vekst

Etter smarttelefonenes inntog på telefonmarkedet har salget av smarttelefonene steget jevnt og trutt etter hvert som folk har byttet ut sine mobiltelefoner med den «smarte» varianten.

NORMALT: Kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen, Marthe Ottemo, tror fallet i salget er normalt.

Forbrukerne i Vesten har vært raske med å bytte ut telefonene sine, så de siste årene har veksten vært størst i fremvoksende markeder. Dette gjelder for eksempel Kina, som telefoniprodusentene sloss om å bli mest populær i.

Pris

Ottemo er spent på å se hvordan salget av Apples nyeste smarttelefoner, iPhone 6 og iPhone 6 Plus, vil påvirke salgstallene ved slutten av året.

CCS Insight skriver i sin rapport at gjennomsnittsprisen for smarttelefoner også er på vei ned.

– I løpet av de siste fire årene har vi sett en vedvarende vekst også i prisene for smarttelefoner, i mange tilfeller har dette blitt drevet av hvilke markeder som selger mest og Apples dominans der. Denne utviklingen er nesten ferdig, og der det selges flest telefoner er i markeder der billige smarttelefoner dominerer, og dette driver gjennomsnittsprisene ned, sier Marina Koytcheva ved CCS Insight i en pressemelding.

Les også:

Google satser penger på tredimensjonaltDette landet har flest mobilbetalingsbrukere i verdeniPhone 6 kan ha løftet Kinas eksportSamsung: Har utviklet superrask Wi-FiIce og Tele 2 inngår avtale om kjøp av infrastrukturGoogles nye telefon får gigaskjerm

Publisert:

Flere artikler

  1. Kinesiske smarttelefoner selger mer: Oppo har hatt en salgsvekst på over 90 prosent

  2. Norge inn i global trend: Smarttelefonsalget bremser

  3. Nye tall fra elektronikkbransjen:Salget av mobiltelefoner falt 5 prosent i 2018

  4. Annonsørinnhold

  5. Historisk lav salgsvekst for iPhone

  6. Stup i nettbrettsalget