Google lanserer sin første egenutviklede mobil kalt Pixel

Med Pixel tar Google kontrollen over sin egen mobilvirksomhet. Den nye smarttelefonen er imidlertid bare én av en rekke nyheter fra teknologigiganten.

KLART FOR SHOW: Tirsdag har Google invitert til presentasjon av en rekke nyheter i San Francisco i California. Her viser konserndirektør for maskinvare i Google, Rick Osterloh, frem selskapets første egenutviklede smarttelfon, kalt Pixel.

Foto: Beck Diefenbach Reuters
 • Marius Lorentzen
Publisert:,

Etter å ha lansert flere smarttelefoner de siste årene med Google-logo, men som er produsert av forskjellige mobilprodusenter, endrer Google nå kurs.

Sjef for maskinvare i Google, Rick Osterloh, kunne nemlig avdekke Pixel på en presentasjon i San Francisco tirsdag. Telefonen er den første Google har utviklet internt, og den vil bli den første som kommer med den nye personlige assistenten til Google integrert.

Med lanseringen tirsdag går Google rett i strupen på Apple. Mens Google i årevis har laget operativsystemet for smarttelefoner, Android, og i hovedsak latt andre produsenter ta seg av telefonene, har Apple hele tiden sagt at de mener man både må lage maskinvaren og programvaren for å få et vellykket resultat.

Nå velger Google altså samme vei:

– Vi står bak alt, fra designet til brukergrensesnittet, sa Rick Osterloh på presentasjonen og la til:

– Det er heller ingen irriterende kameraklump, humret Osterloh, med referanse til iPhone og andre smarttelefoner der kameraet stikker litt ut fra selve telefonen.

DAGDRØMMER: Google lanserte en ny VR-brille kalt Daydream View.

Foto: Beck Diefenbach Reuters

I tillegg lanserte Google dette:

 • Daydream: En ny virtuell virkelighetsbrille som skal kunne la deg se film, YouTube-klipp og dra på en virtuell reise til forskjellige deler av verden. VR-brillen kan brukes med Pixel-telefonene og nye modeller fra andre produsenter. Daydream lanseres i markedet i november.
 • Google WiFi: En ny ruter som skal gi deg et intelligent nettverk hjemme med langt bedre dekning, der du skal slippe å miste dekningen hvis du beveger deg rundt i huset. Ruterne kan enkelt kobles sammen for å øke dekningen, og du skal kunne styre barnas nettbruk med enkle tastetrykk. Ruterne kommer i desember.
 • En ny versjon av TV-dongelen Chromecast. Nå heter den Chromecast Ultra, og har støtte for 4K-videokvalitet, blant annet fra Netflix.
 • Google Home: En personlig assistent-boks for hjemmebruk. Uten at du trenger en telefon, kan du snakke direkte med denne lille boksen for å sette på musikk, stille spørsmål til assistenten og styre smarte lys og andre enheter i huset ditt. Google Home blir en konkurrent til Amazons Alexa-hjemmeboks, og inneholder en høyttaler og avanserte mikrofoner. Den vil kunne koble seg opp mot kjente streamingtjenester som Spotify, TuneIn i tillegg til Googles egne tjenester. Google Home slippes i USA fra 4. november.

I forkant av dagens presentasjon var det ventet at tirsdagens lansering kunne bli like stor som lanseringen av operativsystemet Android for åtte år siden.

NULL GRENSE I SKYEN: Brian Rakowski, produktdirektør i Google, viste frem kameraet på den nye Pixel-telefonen og fortalte at telefonen kommer med ubegrenset skylagring av bilder og video, i motsetning til mange konkurrerende tjenester der du må betale for ekstra lagringskvoter.

Foto: Beck Diefenbach Reuters

Ukjent dato for Norgeslansering

Google hevdet under presentasjonen at kameraet i Pixel er rangert som det beste mobilkameraet som finnes i markedet, bedre enn både Sony, iPhone og Samsungs konkurrerende mobiler.

Telefonen kommer i flere farger og i to størrelser med 5,0 og 5,5 tommers skjerm.

Selskapet lovet også at hver telefon kommer med en kabel som gjør at du kan hente alt innhold fra din gamle smarttelefon (les iPhone) over til din nye telefon uten problemer.

Google har alliert seg med Verizon som eksklusiv operatør i USA, og en rekke andre operatører internasjonalt. Ingen av de store norske operatørene var på listen over partnere, men selskapet lovet at de vil legge ut en ulåst modell for salg på sine nettsider.

Forhåndsbestillingen åpnes i USA og en del andre store markeder i dag, men selskapet sa ingenting om når telefonen kan bestilles i andre land.

Heller ikke for de andre enhetene kom det frem når enhetene vil være tilgjengelig i Norge eller i hele Europa.

Maskinene skal lære og bli enda smartere

Før telefonen og de andre produktene ble avdekket var det konsernsjef Sundar Pichai som startet presentasjonen.

Han gjorde et poeng at lanseringen finner sted i det som tidligere var en kraftstasjon for en sjokoladefabrikk, for å vise at verden nok en gang står foran store endringer. Han viste til at vi har gått fra å få PC-en, til en verden revolusjonert av internett, til en verden revolusjonert av mobilen.

– Endringene fortsetter (...) Det som er tydelig for meg er at vi går fra en verden der mobilen kommer først, til en verden der kunstig intelligens kommer først, sier Pichai.

Google-sjefen illustrerte hvordan selskapet nå har gjort store fremskritt på viktige elementer som er nødvendig for å få en funksjonell personlig digital assistent.

– Dette er bare starten, men dette viser hvor seriøst vi satser på kunstig intelligens, sier Pichai.

VIL BLI BEST PÅ KUNSTIG INTELLIGENS: Googles konsernsjef Sindar Pichai viste blant annet hvordan Googles automatiske oversettelse fra kinesisk til engelsk nå oversetter hele setninger og fraser, fremfor enkeltord og begrep. I tillegg viste han hvordan bilde- og stemmegjenkjenningen er langt mer intelligente, og at den personlige assistenten lærer stadig mer.

Foto: Beck Diefenbach Reuters
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Nå eller aldri for Google

 2. I kveld kommer trolig ny Google-telefon

 3. Bekreftet: EU gir Google bot på 41 milliarder

 4. Annonsørinnhold

 5. iPhone 7 blir vanntett

 6. – Brennende telefoner er Samsungs minste problem