Ny murer-robot kan sette opp et hus på to dager

Farvel til murerne?

HADRIAN: Murer-roboten Hadrian kan sette opp skallet til et vanlig bolighus på rundt to dager. Nå skal den ut i verden
Publisert: Publisert:

En australsk ingeniør har utviklet en helautomatisert robot som kan sette opp mur-skallet til et hus på to dager.

– Mennesket har lagt murstein i rundt 6000 år, og helt siden den industrielle revolusjon har man forsøkt å automatisere prosessen, sier oppfinner Mark Pivac til Perth Now, som først omtalte saken.

Murermangel

Oppfinneren, opprinnelig en aeronautikk- og mekanikk-ingeniør, har kalt roboten Hadrian, og selskapet hans, Fastbrick Robotics, ble nylig solgt til investeringsfirmaet DMY Capital Limited.

De har planer om å kommersialisere teknologien – først i Australia, og så globalt. Australia har nemlig en stor mangel på murere – større enn i noen andre håndverksyrker.

Men Mike Pivac, bror og partner til oppfinner Mark, sier til Gizmag at han tror roboten kan skape interesse rundt yrket heller enn å ta jobben fra folk.

– Maskinen vil fylle tomrommet som eksisterer på grunn av et synkende antall murere, hvis gjennomsnittsalder i dag er nesten 50 i Australia. Hadrian bør tiltrekke unge mennesker til mureryrket, ettersom roboter blir sett på som attraktiv teknologi.

Les også: Disse robotene kan bli fremtidens bygningsarbeidere

CAD-tegning

Hadrian trenger en CAD-tegning av huset, hvorpå den kalkulerer hvor hver enkelt murstein skal ligge.

Så lager den et bevegelsesprogram som kutter og legger mursteinene på plass fra én og samme posisjon – selvfølgelig med åpninger for kabler og rør.

Den kan legge 1000 mursteiner i timen og potensielt jobbe 24 timer i døgnet syv dager i uken. Én robot kan sette opp over 150 hus i året.

Norskutviklet: Fredag ble verdens første automatiske borerobot demonstrert

Klar i 2017

Selve roboten har en 28 meter lang teleskop-bom med et fleksibelt hode og en dyse som påfører mørtel.

Den er strømdrevet (eller kan bruke egnet generator), bruker laser som sjekkes 1000 ganger i sekundet for å korrigere plasseringen sin for vind og vibrasjoner og har en nøyaktighet på 0,5 millimeter.

Fastbrick Robotics ser for seg å ha den første kommersielle roboten klar tidlig i 2017, og storskalautrulling senere samme år.

Les også: Her er robotene som legger fliser og borer hull

Slik fungerer murer-roboten

Saken ble opprinnelig publisert på tu.no

Les også

Amerikanske soldater kan snart ta seg frem på svevesykler

Les også

Denne roboten skal kunne desinfisere et sykehusrom på 15 minutter

Publisert: