Zuckerbergs personlige data ble også urettmessig delt

Facebook-sjef Mark Zuckerberg skal selv være rammet av personvernskandalen.

GRILLES IGJEN: Etter å ha blitt grillet av Senatet i fem timer tirsdag, møtte Facebook-sjef Mark Zuckerberg onsdag i Representantenes Hus for en ny grilling. Der kommer det blant annet frem at hans egne persondata også ble solgt til tredjeparter som Cambridge Analytica.
Publisert:

Det sa Mark Zuckerberg selv da han avga sitt vitnemål for Representantenes Hus i den amerikanske Kongressen onsdag ettermiddag norsk tid.

Tirsdag skulle Facebook-topp Mark Zuckerberg forklare seg om forholdene rundt datalekkasjen til Cambridge Analytica for Senatet.

Han forklarte seg i om lag fem timer, og seansen fortsetter onsdag i det andre kammeret i Kongressen, Representantenes Hus.

Det var den demokratiske representanten Anna Eshoo fra California som spurte Facebook-sjefen om hans egne persondata også var blitt solgt til tredjeparter.

– Ja, svarte Zuckerberg.

Han åpner også døren for at Facebook kan saksøke Cambridge Analytica, som skal ha sikret seg tilgang til Zuckerberg og 87 millioner Facebook-brukere.

– Det er noe vi ser på, sier han, ifølge Wall Street Journal.

Selskapet vurderer også om det skal saksøke Aleksandr Kogan, en forsker ved Cambridge University som hadde en quiz-app som samlet inn dataene som endte opp hos Cambridge Analytica.

Skal ha solgt til flere

Kogan skal ha solgt dataene til en håndfull selskaper, og Zuckerberg har blant annet nevnt at selskapet Eunoia er blant dem.

Facebook-sjefen sier at selskapet burde ha klart å oppdage og stanse videresalget av personlig informasjon.

– Vi gjorde ikke nok for å hindre det, sier Zuckerberg.

I tirsdagens høring kom det også frem at Cambridge Analytica oppbevarer dataene utenfor USA, noe som kan gjøre det vanskelig for Facebook å få tilgang til dem. Ifølge Zuckerberg har Cambridge Analytica tidligere påstått at dataene var slettet.

– Det var helt klart feil å tro på dem, sa Facebook-sjefen i tirsdagens høring i Senatet.

Beskytter barn og unge

Under høringen i Representantenes Hus onsdag har han også fått spørsmål om hvordan Facebook beskytter barn og unge.

– Vi har mange tiltak for å beskytte dataene til barn og unge spesifikt, svarte Zuckerberg på spørsmål fra en politiker om Facebook kan dele data om unge opp til 18 år.

– Vi gjør sånn at voksne ikke kan kontakte mindreårige de ikke allerede er venner med, og slik at barn blir vernet fra innhold som er upassende for dem.

Les også

Facebook har gitt over 5 mill. til kongressmedlemmer

Unge over 13 år kan skaffe seg egen konto på Facebook.

– Mange barn og unge setter pris på muligheten til å ytre sine meninger gjennom Facebook, sa Zuckerberg.

Les også

EUs forbrukersjef vil ha europeisk grilling av Zuckerberg

I tirsdagens høring beklaget Facebook-sjefen at informasjon om 87 millioner brukere hadde havnet i gale hender.

– Det var en feil og jeg ber om tilgivelse. Jeg startet Facebook, jeg driver det og jeg er ansvarlig for hva som skjer der, sa Zuckerberg.

Mens aksjen i selskapet steg kraftig på tirsdag, så falt aksjen noe onsdag og var ned rundt 0,29 prosent rundt tidspunktet da høringen begynte.

Rundt to timer inn i høringen har aksjen imidlertid steget, og er opp 0,89 prosent for dagen.

Les også

Facebook har gitt over 5 mill. til kongressmedlemmer

Les også

Eksperter: Facebook blir mer regulert

Les også

Vil ha europeisk grilling av Zuckerberg

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om