EU skal etterforske Apple for brudd på konkurranseregler

Etter lang tids misnøye med Apples App Store i store selskaper som Spotify og Netflix, skal EU-kommisjonen nå undersøke om Apple bryter konkurranselovene. Apple er skuffet og benekter lovbrudd.

Apple-sjef Tim Cook.
 • Camilla Knudsen
Publisert:

Europakommisjonen åpner nå en formell etterforskning av Apple for brudd på EUs konkurranseregler.

Kommisjonen vil se nærmere på reglene for selskapets App Store, der man kjøper tilgang til applikasjoner for iPhone og iPad. Brukere av iPhone eller iPad kan kun laste ned apper fra App Store.

Flere større selskaper, inkludert Spotify, har klaget på App Stores vilkår for distribusjon av appene.

– Det ser ut til at Apple har fått en «gatekeeper»-rolle når det gjelder distribusjon av apper og innhold til brukere av Apples populære enheter, sier Margrethe Vestager, som leder EU-kommisjonens konkurransearbeid, i pressemeldingen.

– Vi må sørge for at Apples regler ikke fordreier konkurransen i markeder der Apple konkurrerer med andre apputviklere, for eksempel med musikkstrømningstjenesten Apple Music eller med Apple Books, tilføyer hun.

Konkurransekommissær Margrethe Vestager.

Skal se på betalingsalternativer

Kommisjonen skal særlig se på Apples bruk av systemet for kjøp i app (IAP) for distribusjon av betalt innhold. Apple tar 30 prosent kommisjon på alle abonnementsavgifter via IAP.

I tillegg vil EU undersøke mulighetene som gis til å informere om alternative betalingsmuligheter utenfor appene.

Selskapets betalingssystem, Apple Pay, skal også etterforskes. EU-kommisjonen påpeker at mobile betalingsløsninger nå får raskt aksept, og letter betalinger både online og i fysiske butikker.

Veksten er akselerert av coronakrisen, med økende netthandel og kontaktløs betaling i butikkene.

– Det ser ut til at Apple setter betingelsene for hvordan Apple Pay skal brukes i butikkenes apper og nettsteder. Det er viktig at Apple ikke begrenser forbrukernes fordeler ved nye betalingsteknologier, inkludert bedre valg, kvalitet, innovasjon og konkurransedyktige priser, sier Vestager.

Hun skal derfor se nærmere på Apples praksis og innvirkningen Apple Pay har på konkurransen.

Det er ikke satt noen tidsfrist for etterforskningene.

Benekter lovbrudd

I en uttalelse fra Apple benekter selskapet å ha brutt loven, og understreker samtidig at selskapet er glad for konkurranse på ethvert nivå.

«Det er skuffende at EU-kommisjonen fremmer grunnløse klager fra en håndfull selskaper som bare ønsker en «free ride», og ikke vil spille etter de samme reglene som alle andre», skriver Apple.

«Vi synes ikke det er riktig – vi ønsker å opprettholde like konkurransevilkår der alle med besluttsomhet og en god idé kan lykkes.»

I USA er Apple, sammen med flere av de store teknologiselskapene, anklaget for monopolisering. Både Apple, Google, Facebook og Amazon gås etter i sømmene av amerikanske myndigheter.

Pressemeldingen om App StorePressemeldingen om Apple PayApple faces another EU antitrust complaint as App Store pressure grows
Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. Europakommisjonen
 3. App Store
 4. Spotify
 5. Konkurranselovgivning

Flere artikler

 1. Apple avviser EU-anklage om at de hindrer konkurranse

 2. Derfor tar de Apple til retten

 3. EU anklager Apple for å misbruke markedsmakt med Apple Pay

 4. Storbritannia og EU starter gransking av Facebook

 5. Apple vinner mot EU-kommisjonen: Slipper skatteregning på 139 mrd.