Telia får kjøpe Phonero likevel

Konkurransetilsynet varslet først et nei, men har ombestemt seg. Nå får Telia kjøpe bedriftsoperatøren Phonero likevel.

1 + 1 ER MER ENN 2: Thore Berthelsen, administrerende direktør i Phonero (t.v.) blir nå kjøpt opp av Telia Norge-sjef Abraham Foss. Oppkjøpet fører til store besparelser for de to, når Phonero slipper 400 millioner årlig i nettleie til Telenor.
Publisert:

En uke før den endelige fristen gikk ut har Konkurransetilsynet bestemt seg: Den svenske telegiganten, og Norges nest største mobiloperatør får kjøpe bedriftsoperatøren Phonero.

Dermed dobler Telia nå markedsandelen sin i bedriftsmarkedet til rundt 26 prosent. Til sammenligning har Telenor om lag 67 prosent av markedet.

– Konkurransetilsynet har etter en grundig vurdering kommet til at Telias oppkjøp av Phonero ikke i betydelig grad vil hindre effektiv konkurranse, sier konkurransedirektør Lars Sørgard.

Dette er en helomvending fra beskjeden som kom fra Konkurransetilsynet den 27. februar. Da varslet tilsynet at de vurderte å stanse oppkjøpet fordi de fryktet at det ville «føre til redusert konkurranse i bedriftssegmentet».

Tilsynet mente blant annet at et oppkjøp ville føre til økte priser for norske bedrifter. I tillegg mente de at Telia fint kan klare å konkurrere på egen hånd, blant annet fordi de eier sitt eget nasjonale mobilnett.

Telia har på sin side hevdet at oppkjøpet vil spare betydelige summer for de to selskapene, og at det er nødvendig å være større for å kunne være en langt mer slagkraftig konkurrent til Telenor i dette markedet. De har også vist til at bedriftsmarkedet krever langt mer ressurser og investeringer, fordi kundene i større grad krever tilpassede løsninger og integrering mellom mobil og andre systemer.

– Vi er fornøyd med Konkurransetilsynets godkjenning. Sammenslåingen vil styrke Telias posisjon, og vi vil for alvor bli en mer slagkraftig utfordrer til Telenor også i bedriftsmarkedet. Det er godt nytt for alle norske bedrifter og virksomheter, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge, i en pressemelding.

Kjøpsprisen på 2,3 milliarder kroner på gjeldfri basis er fortsatt den samme som da oppkjøpet ble annonsert i november i fjor.

Les også

Solvik-Olsen skjærer gjennom: Lobbyseier for Telia før auksjon av ettertraktede mobilfrekvenser

Tilsynet: Ikke svekket konkurranse likevel

Phonero har siden oppstarten i 2008 bygget seg opp som en betydelig aktør i det norske markedet, selv om de ikke har sitt eget nett. Selskapet kjøpte blant annet Ventelo og har viktige aktører som Politiet og Forsvaret, samt flere store bedrifter, på kundelisten.

En uke før tilsynet varslet at de vurderte å stanse oppkjøpet ble det klart at Telia var villig til å komme med såkalte avhjelpende tiltak for å få gjennom oppkjøpet. Dette blir det nå ikke noe av likevel.

Som E24 skrev den 20. februar la Telia på bordet en lovnad om å åpne nettet sitt for konkurrerende operatører (såkalte MVNO-operatører) som kunne leie nettilgang på forhåndsdefinerte vilkår. Telia leier allerede ut nettilgang til aktører som Ice, Get og NextGenTel, men dette er individuelt fremforhandlede avtaler med forskjellige vilkår. Tilgangen de la på bordet til Konkurransetilsynet skulle være åpen for alle og basert på et sett med faste vilkår.

– Det er ingen vilkår om avhjelpende tiltak som ligger til grunn for godkjenningen, sier kommunikasjonsdirektør Henning Lunde i Telia Norge, til E24.

Dette bekrefter Konkurransetilsynet over E24. Tilsynet mente så sent som i februar at de avhjelpende tiltakene Telia hadde kommet med «ikke er tilstrekkelige for å rette opp i konkurranseskaden» som oppkjøpet ville medføre.

– Nå har konkurransetilsynet vurdert partenes merknader og gjort ytterligere vurderinger og kommet frem til at oppkjøpet ikke vil kunne føre til svekkelse av konkurransen i markedet, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese om hvorfor Konkurransetilsynet har snudd i sin avgjørelse.

– En sentral del av vurderingen er knyttet til effektiviseringsgevinsten. Phonero vil etter dette slippe å betale nettilgang gjennom Telenor. Phonero bruker i dag Telenor sitt nett, men når de blir kjøpt av Telia slipper de det, ettersom Telia har sitt eget nett, sier Nese.

Kundene må bytte nett til høsten

Phonero, som blant annet eies av Christen Sveaas, vil fortsette å leve under sitt eget merkenavn med hovedkontor i Kristiansand, selv om selskapet nå blir en del av Telia.

– Phonero går med dette over i en ny og spennende fase i selskapets historie. Vi får en langsiktig industriell eier og blir del av nettverksoperatøren Telia Norge. Jeg gleder meg til reisen videre, og jeg er sikker på at dette vil bli en god løsning for alle våre kunder og ansatte, sier Thore Berthelsen, administrerende direktør i Phonero, i en uttalelse.

Phonero leier i dag nettilgang hos Telenor for rundt 400 millioner kroner i året. Dette er inntekter Telenor vil gå glipp av fremover.

Telia opplyser mandag at Phonero-kundene skal overføres til deres nett i siste halvdel av 2017.

Telia peker blant annet på de vil gi kundene såkalt WiFi Tale, slik at innendørsdekningen blir bedret selv der mobildekningen kan være dårlig. Dette er et tilbud Telenor også tilbyr sine privat- og bedriftskunder (på visse smarttelefoner).

– Den viktigste jobben vi alle har foran oss nå er å sikre en god og smidig overgang for alle Phonero-kundene til Telia sitt konkurransevinnende 4G-nett, sier Telia-sjef Abraham Foss, som lover at de vil gå i dialog med alle kundene som påvirkes.

Baksaas advarte

Det er stor uenighet i mobilbransjen om Phonero-kjøpet er riktig eller ikke. I helgen var tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas ute i E24 og advarte mot Konkurransetilsynets «teoretiske» tilnærming til reguleringen av bransjen. Baksaas advarte mot det han kaller danske tilstander.

I Danmark er det et svært kraftig marginpress, og alle aktørene utenom markedsdominerende TDC sliter med å tjene penger. Baksaas advarte om at hvis man ender i et marked der det kun konkurreres om pris, blir nettverksutbyggingen dårligere og teknologiutviklingen svakere enn det den burde vært.

Les også

Tidligere Telenor-topp Baksaas: Støtter den gamle rivalen i konkurransesak

På den annen side har andre i bransjen, og Konkurransetilsynet selv, vært bekymret for at Telia og Telenor befester grepet sitt om det norske markedet. Mens Telenor er helt dominerende i bedriftsmarkedet, sitter de og Telia på over 90 prosent av totalmarkedet, hvis man regner med alle datterselskapene deres.

Telia har tidligere kjøpt opp en rekke selskaper for å sikre seg markedsandeler. Det siste store eksempelet er oppkjøpet deres av Tele2 norske virksomhet i 2014/2015. Etter den famøse frekvensauksjonen i 2013, ble Tele2 stående igjen med et mobilnett uten nødvendige frekvenser, og de måtte raskt finne en utvei for å overleve.

I dag er det kun Ice som utfordrer Telenor og Telia som nettoperatør, gjennom å bygge ut sitt eget nasjonale 4G-nett.

Les også

Støtter den gamle rivalen i Phonero-striden

Les også

Telia håper gründersamarbeid skal sette fart i «tingenes internett»

Les også

Nye endringer i Telia-ledelsen

Publisert:

Her kan du lese mer om