I natt røper Tesla alt om Model X

Over tre år etter at verden først fikk se prototypen av Teslas el-SUV, er selskapet klare til å avduke det ferdige produktet.

RIGGET OG KLART: Tesla har gjort om hjemmesiden sin slik at brukerne møter dette bildet, fremfor det klassiske bildet av selskapets eksisterende Model S-sedan.
Publisert:

Det har ikke gått like fort som Tesla planla å ekspandere modellpaletten. Etter først å ha vist frem prototypen av el-SUV-en «Model X» på forskjellige arrangementer i 2012, sa Tesla at produksjonen skulle starte mot slutten av 2013.

Nå, nesten to år senere, har produksjonen startet og nå får de første kundene overlevert bilen sin:

– De første produksjonsbilene vil bli overlevert den 29. september på Fremont-fabrikken vår, sa Tesla-sjef Elon Musk på Twitter i forrige uke.

I den forbindelse arrangerer Tesla en presentasjon og avduking i California tirsdag kveld, lokal tid.

Aarrangementet startet klokken 20:00 pacific time, som tilsvarer 05:00 onsdag morgen, norsk tid, og det er ventet at det varer i noen timer.

Model X er en særdeles viktig bil for Tesla. Ikke bare utvider den selskapets portefølje fra én til to modeller, men modellen betyr også at selskapet kan forsyne seg av en del av det lukrative SUV-markedet.

Så langt har sedanen Model S vært selskapets eneste modell, etter at produksjonen av sportsbilen Tesla Roadster ble lagt ned.

KAMUFLERT: Tesla Model X har vært på testkjøring på motorveier i USA, og dette bildet ble tatt tidligere i år.

«Falkevingedører» og tilhengerfeste

Model X blir ikke bare en vanlig SUV med elmotor og store batterier. Den blir nemlig den første familiebilen med dører som er hengslet i taket. Tesla-sjef Elon Musk har uttalt at denne løsningen gjør det langt lettere å stige inn i den tredje seteraden enn det som er tilfellet med konkurrerende SUVer med syv seter.

Slike dører har blant annet vi sett på sportsbiler som Mercedes SLS AMG og 80-tallsbilen DeLorean, men Tesla har utviklet en løsning med to hengsler, slik at den ikke svinger lenger ut enn en vanlig bildør. Selv om det hjelper på trange parkeringsplasser, vil høyden med dørene åpne trolig bli et problem for mange.

VINGER: Tekniske utfordringer knyttet til de innovative falkevingedørene på Tesla Model X skal være blant de viktigste årsakene til at den store firehjulstrekkeren har blitt såpass forsinket. Dørene gjør det også umulig å feste skiboks for oss nordmenn og gjør at du trenger ekstra god takhøyde i garasjen.

Selv om vi vet at bilen får spesielle dører, og at interiøret trolig vil ligne ganske mye på det vi kjenner fra Model S (med den gigantiske betjeningsskjermen i midtkonsollen) er det en rekke detaljer som fortsatt er uklare eller ukjent.

Én av de mer iøynefallende usikkerhetene er speilene.

Tesla har ønsket å droppe sidespeilene til fordel for en kameraløsning, men selskapet har måttet søke om godkjenning av myndighetene for å få droppet speilene. Hva selskapet har valgt som endelig løsning for produksjonsbilene sine vil trolig bli kjent under presentasjonen.

Hva slags rekkevidde bilen får er heller ikke klart. Enkelte kunder som reserverte bilen tidlig (og betalte et depositum) har fått tilgang til en konfigurator for å velge farger, utstyr og lignende. Der har imidlertid den opplyste rekkevidden blitt endret flere ganger, ifølge Green Car Reports. Grunnet størrelse og vekt blir rekkevidden trolig noe lavere og akselerasjonen marginalt tregere enn på tilsvarende Model S.

Det som derimot er ganske sikkert er at det største batteriet i starten blir på 90 kilowatt, noe som er det samme som man kan få i Model S, ifølge Autoblog. Det er omtrent den samme batteristørrelsen som Audi planlegger i sin nye helelektriske SUV, som skal lanseres i 2018.

Det som er helt sikkert er at Model X vil bli den første elbilen som kan bestilles med tilhengerfeste. Nøyaktige tall for hvor mye man kan trekke med bilen får vi nok vite i natt.

Det er også uklart hvordan Tesla vil løse utfordringen med å feste last på taket, være det seg sykler eller skibokser. Med falkevingedørene blir det umulig, men selskapet har hintet om at de vil komme opp med en annen løsning.

Om interiøret byr på andre praktiske løsninger gjenstår også å se, men vi vet at Tesla nå vil tilby kjøling i setene (som mange av konkurrentene har, men som Model S mangler), basert på informasjon og bilder fra konfiguratoren.

Sist, men ikke minst, er prisen på doningen. Tesla-sjef Elon Musk har uttalt på Twitter at Model X vil ligge 5.000 dollar over prisen på en tilsvarende utstyrt Model S. Siden elbiler foreløpig slipper avgifter og moms, betyr det trolig at prisene i Norge også vil ligge et sted rundt 40.000 kroner over prisene på Model S.
Følg med på E24 onsdag morgen og få de siste nyhetene fra Tesla-presentasjonen!

Les også

Tesla fortsetter å gå med underskudd

Les også

Elon Musk: – Juks var eneste utvei for Volkswagen-ingeniørene

Les også

Dette blir Müllers største utfordringer:
– Problematisk at han kan ha visst om utslippene

Publisert:

Her kan du lese mer om