Bilaksjer falt etter tollfrykt

Både europeiske og amerikanske bilaksjer falt torsdag, etter at tyske Daimler varslet svakere resultat blant annet fordi USA og Kina krangler om toll.

BILAKSJENE FALT: Både europeiske og amerikanske bilaksjer falt torsdag, etter at Mercedes-eier Daimler kom med resultatvarsel onsdag kveld. Selskapet sier at krangel om handel mellom USA og Kina vil ramme Daimlers resultater.
Publisert: Publisert:

Onsdag kveld denne uken kom Daimler med et profittvarsel.

Økt toll på eksport av biler fra USA til Kina vil gjøre at selskapet vil selge færre Mercedeser, og det vil ramme selskapets resultater i år.

– Denne effekten kan ikke fullt ut kompenseres ved å sende amerikanske kjøretøy til andre markeder, skrev Daimler i pressemeldingen.

I tillegg til tollkrangel vil Daimlers resultater også kunne rammes av nye sertifiseringsordninger og tilbakekalling av dieselbiler, ifølge selskapet selv.

Dette er ifølge Bloomberg første gang at en betydelig bilprodusent sier at handelskrig mellom USA og Kina vil ramme resultatene. Ifølge Morgan Stanley kan andre følge etter og redusere sine anslag for resultatene i 2018.

De tyske bilaksjene falt torsdag, Daimler mest med en nedgang på over fire prosent. Både BMW og Volkswagen falt nær tre prosent i handelen torsdag.

Også i USA falt bilaksjene, med General Motors ned to prosent, Fiat Chrysler Automobiles ned nær seks prosent, Ford ned 1,35 prosent og Tesla ned fire prosent.

Fra USA til Kina

Ifølge Wall Street Journal bygger tyske bilselskaper hvert år titusener av SUVer i USA som eksporteres til Kina, og disse vil ifølge avisen kunne rammes hardere av kinesisk toll enn de amerikanske produsentene som Kina går etter.

– Usikkerhet og kaos har konsekvenser, og vi begynner å se det, sier John Bozzella i lobbygruppen Global Automakers – Here for America til WSJ.

Bak gruppen står blant andre Mercedes, BMW og Honda.

Rundt 267.000 biler produsert i USA ble solgt i Kina i fjor, skriver avisen og viser til datafirmaet LMC Automotive. Bilene kom blant annet fra Ford, BMW, Mercedes og Tesla. Produsenter som Fiat Chrysler og GM solgte relativt få biler til Kina.

Kan flytte til Kina

Europeiske produsenter som Daimler kan forsøke å sende noen av bilene sine til markeder i Europa for å unngå den kinesiske tollen, men etter hvert må de gjøre noe mer, ifølge analytikerne.

– De kan siden flytte produksjon til Kina, noe som pågår uansett. Over tid vil de trolig flytte all sin produksjon dit uansett, sier direktør for research i Equinet Bank Tim Schuldt til CNBC.

Kina har sagt seg villig til å redusere sin toll på bilimport fra 25 prosent til 15 prosent for å dempe USAs klager på urettferdig handel, men da USA kom med nye toller på mengder av kinesiske varer snudde landet og truet med høyere toller på biler.

Svenske Volvo, som nå har kinesiske eiere, har også bygget fabrikker i USA. Selskapet har planer om å ekspandere i landet og sysselsette opptil 4.000 arbeidere.

– Men opptil halvparten av disse vil bygge biler for eksport, sier Volvo-sjef Håkan Samuelsson til WSJ.

– De jobbene ville være i fare hvis handelen begrenses. Vi håper det ikke vil skje, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om