Ti ting som ikke fantes for ti år siden

Teknologien har utviklet seg raskt, og mye av det vi i dag tar for gitt fantes faktisk ikke for ti år siden. 

IPAD: Det har kommet seks varianter av iPad, men tilbake i 2007 var den ikke lansert.

Foto: Marcio Jose Sanchez AP
 • Sigrid Moe
 • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

2007 var året da Gerd-Liv Valla måtte gå av som LO-leder og de fire kraftkommunene Rana, Hemnes, Hattfjelldal og Narvik ble tilbudt å investere i kompliserte fondsprodukter gjennom Citibank av Terra, for å nevne noe.

Siden den gang har mye skjedd, spesielt innenfor teknologi.

Julen i 2007 hadde Apple ikke ennå lansert en smarttelefon med 3G, skjermen var fremdeles relativt liten og App Store var fremdeles ikke lansert.

E24 har laget en oversikt over ti tjenester og produkter som er utbredt og mye omtalt i 2017, men som ikke hadde sett dagens lys for ti år siden.

2011: Instagram ble i 2011 presentert som en kamera-app. I dag er den mest omtalt som en sosiale medier-app.

Foto: AP

Instagram

Billeddeling foregikk stort sett på Facebook i 2007. Utfordreren Instagram ble først lansert i 2010, og den fikk da en million registrerte brukere innen to måneder, ti millioner innen ett år, og noterte 800 millioner brukere i september i år.

I dag har 1,8 millioner nordmenn en profil hos billeddelingstjenesten.

Selskapet ble kjøpt av Facebook i april 2012 for om lag 1 milliard dollar.

Tesla i Norge

Tesla ble grunnlagt i 2003, men det som er regnet som deres første bil ble lansert i 2008. Den første Tesla Roadster i Europa skal ha blitt importert til Bergen i februar 2009, men elbilprodusentens popularitet i Norge begynte ikke å ta av før flere år senere.

Model S gjorde sin debut i Norge i 2012. Per 17. desember i år er det registrert 7.351 Teslaer i Norge, en økning på 139 prosent sammenlignet med året før, ifølge Dagens Næringsliv.

Snapchat

Året etter Instagram ble lansert, i september 2011, ble Snapchat offisielt utgitt i App Store. Prinsippet bak hovedtjenesten er fremdeles at bilder og meldinger kun er tilgjengelig i kort tid før de forsvinner.

I mai i år har selskapet registrert 166 millioner aktive brukere. I Norge er det registrert 2,2 millioner brukere totalt.

Selskapet som eier tjenesten fikk i 2016 navnet Snap Inc, for å kunne inkludere flere tjenester. I år ble selskapet børsnotert i New York.

Android

Etter Google i 2005 kjøpte Android Inc. gikk det tre år før Google gikk inn i kampen mot Apple for å lage det beste mobile operativsystemet.

Android så dagens lys for første gang 23. september 2008, og har deretter ikke sett seg tilbake. I fjerde kvartal i 2016 hadde Android en markedsandel på 81,7 prosent, mot Apples 17,9 prosent, ifølge markedsforskningsselskapet Gartner.

Dermed sto de to selskapene alene for 99,6 prosent av markedet for mobile operativsystemer.

Les også

Det utrolige bitcoin-året 2017

Bitcoin

Selv om den digitale valutaen først har fått massiv global oppmerksomhet i år, så ble den laget allerede i 2009.

Den totale bitcoin-økonomien ble den 18. november 2012 verdsatt til 122.252.993 dollar. Den 10. desember i år hadde verdien økt til 251.292.552.110 dollar.

Blokkjedeteknologien bak den digitale valutaen prøves nå også i mange andre bransjer, og 2017 har vært året for starten på regulering av valutaen fra stater.

Facebook Messenger

Forgjengeren Facebook Chat kom i 2008, men meldingstjenesten Facebook Messenger ble ikke skikkelig skilt ut av Facebook-appen før i 2011. I april i år noterte selskapet 1,2 milliarder brukere av appen, og du kan nå også bruke den til vennebetaling i enkelte land.

FACEBOOK: Når man ser tilbake på profilen til Mark Zuckerberg for over ti år siden, ser man at det også har skjedd ting her.

Foto: Markham Johnson AFP

Angry Birds

Det finske selskapet Rovio Entertainment lanserte i 2009 det første Angry Birds-spillet i App Store. I spillet skulle man skyte fugler inn i fort styrt av griser.

I juli 2015 fortalte selskapet at spillene i serien hadde blitt lastet ned over tre milliarder ganger, og dermed ble spillserien den mest nedlastede gratisspillserien noensinne. I dag kan du se figurene fra spillene på film, tv-serier, på PC-spill og spillkonsoller.

Rovio ble børsnotert på Nasdaq Helsinki i oktober 2017. Da Angry Birds-populariteten var på topp hadde selskapet en inntekt på rundt 200 millioner dollar, nesten 1,7 milliarder norske kroner.

iPad

FØRSTE GANG: Dette bildet ble tatt 27. januar 2010, da Steve Jobs presenterte den første iPaden i California.

Foto: Ryan Anson AFP

Den første iPad-modellen ble presentert i USA i januar 2010 av Steve Jobs, og lansert i april samme år.

Siden da har det blitt lansert seks versjoner av iPad, som skulle fylle behovet mellom smarttelefonen og datamaskinen.

Da Apple la frem sin kvartalsrapport i november, noterte selskapet et salg på 10,3 millioner iPader, 11 prosent mer enn året før, selv om analytikere forteller at markedet for nettbrett generelt krymper.

App Store

Apples nettbutikk ble utgitt i juni 2008. I denne butikken kan utviklere utgi sine programmer til valgfri pris, der noe av inntektene går til Apple.

Om utviklerne velger å utgi sine programmer gratis, må de ikke betale noe ekstra til Apple.

I 2010 fortalte Steve Jobs at det ble lastet ned 200 programmer fra App Store hvert sekund.

Google Chrome

Tidligere Google-sjef Eric Schmidt ville opprinnelig ikke utvikle en nettleser, men Googles nettleser ble utgitt den 2. september 2008 for operativsystemet Microsoft Windows.

StatCounter anslo i andre kvartal i år at Google Chrome har en markedsandel på 54 prosent på tvers av alle plattformer, og 50 prosent bare på smarttelefoner.

Les også

Analytikerne venter iPhone X-skuffelse

Les også

Liker digitalisering, men bekymret for sikkerheten

Les også

Det utrolige bitcoin-året 2017

Her kan du lese mer om

 1. Teknologi
 2. Facebook
 3. Apple
 4. Digitalisering
 5. Google
 6. Bitcoin
 7. Sosiale medier
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Borgerkrig i Android-leiren

 2. Derfor kjøper Tencent Snap

 3. Opera-gründer: Taper fortsatt på nettleser – tjener på islandsk valuta

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  – Det er bra at samfunnet kan holde visse ting hemmelig når det er behov for det

 6. Betalt innhold

  Femten mennesker som Apple ikke klarer seg uten – heller ikke Tim Cook