Spyker tjente 122 millioner på Saab-konkursen

Saabs tidligere eier sitter igjen med en gevinst på over 120 millioner kroner takket være konkursen.

STOREIER: Victor Muller er administrerende direktør i sportsbilprodusenten Spyker. Han er også største eier med en aksjepost på 30 prosent. Muller vil nå selge seg ned for å ikke utløse budplikt til resterende aksjer.
Publisert: Publisert:

I konkursboet til Saab mangler det over 8 milliarder kroner, og mange kreditor vil ikke få tilbake en eneste krone.

LES OGSÅ: Lite igjen etter Saabs konkurs

Men Saabs tidligere eier, den nederlandske sportsbilprodusenten Spyker, satt igjen med milliongevinst takket være konkursen i den svenske bilprodusenten.

Natt til lørdag ble Spykers' resultat for fjoråret publisert. Og til tross for at driftsresultatet endte på blodrøde 13,8 millioner euro, 104,4 millioner kroner, er bunnlinjen desto mer positiv.

Ifølge Dagens Industri skriver Spyker i resultatrapporten at selskapet hadde et resultat på 16,2 millioner kroner, tilsvarende 122,5 millioner kroner i fjor.

Årsaken til den positive bunnlinjen skal blant annet være at Spyker forbedret sitt resultat med 53,7 millioner euro (406,3 millioner kroner) gjennom Saab-konkursen.

Lån på 983 millioner

I en SMS til det svenske nyhetsbyrået TT forklarer Spyker-sjef Victor Muller gevinsten med at General Motors' preferanseaksjer i Saab tidligere ble bokført som gjeld, og at denne gjelden nå er borte som følge av konkursen i bilprodusenten.

En preferanseaksje er en aksje som har fortrinnsrett til utbytte eller andre særfordeler fremfor de ordinære aksjene.

Spyker har også inngått flere avtaler, blant annet med datterselskapet Saab Great Britian, som har minsket gjeldsbyrden vesentlig.

Et lån på 130 millioner euro (983,6 millioner kroner) har også blitt omgjort til unoterte aksjer.

Muller selger seg ned

Victor Muller eier for tiden 30 prosent av aksjene i den nederlandske bilprodusenten, men ifølge resultatrapporten vil Muller selge seg ned før 17. mai for å unngå budplikt på de resterende aksjene.

Spyker, med Muller i spissen, kjøpte Saab fra General Motors i 2010 og gikk på en rekke smeller som følge av oppkjøpet. Bilprodusenten overlevde stort sett på nye lån.

LES OGSÅ: Styret forlater Saab-Muller

Bilprodusenten tok tilbake sitt gamle navn etter å ha hatt navnet Swedish Automobile under Saab-tiden. Selskapet har 38 ansette i den nederlandske byen Zeewolde.

Lite igjen etter Saab-konkursen

Tidligere i april ble oppgjøret etter konkursen i Saab levert inn til konkursforvalterne.

Oppgjøret gjaldt Saab Automobile og datterselskapene Saab Automobile Powertrain og Saab Automobile Tools.

Tilsammen skylder de tre selskapene 13 milliarder svenske kroner, 11,11 milliarder norske kroner.

LES OGSÅ: - Saab har 11 milliarder i gjeld

Men det skal være lite igjen av verdier i selskapet. Ifølge Dagens Industri skal verdiene tilsvare 3,6 milliarder svenske kroner, eller 3,07 milliarder norske kroner.

Dermed mangler det 8 milliarder kroner i konkursboet til å dekke alle kreditorenes krav.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no