HEYERDAHL-SAKEN: - Heyerdahl er grovere enn Røkke

Heyerdahls handler i Dagbladet kan være den siste spikeren i kisten for Dagbladet, sier medieprofessor.

GROVE BESKYLDNINGER: Jens P. Heyerdahl blir beskyldt for å berike seg på Dagbladets bekostning.

Fjeldstad, Knut
  • Øystein Sjølie
Publisert:

Den tidligere Orkla-sjefen får det glatte lag av medieprofessor Rolf Høyer ved Handelshøyskolen BI.

- Dette er grovere enn Røkke. Røkke har tross alt godtgjort at det er et stort potensial for gevinst for Aker Solutions i de bedriftene som er solgt. Det er ingen gevinstmulighet for Dagbladet ved å kjøpe en nedslitt stall på Skøyen, sier Høyer til E24.

Han mener avstanden mellom det Heyerdahl har sagt i alle år, og det han gjør, er enorm.

- Heyerdahl har jo reist land og strand rundt for å dosere om samfunnsansvar og integritet, om rakrygget virksomhetsstyring. Så forsyner han seg av kassen i mediekonsernet på denne måten, sier Høyer.

Dagens Næringsliv skrev lørdag i et bredt oppslag at Heyerdahl har solgt flere eiendommer til Dagbladet, hvor han er største aksjonær og styreleder. Han har selv tjent over 100 millioner på salgene, mens Dagbladet har tapt.

Les også: Tjente 100 millioner på å kjøre Dagbladet i grøfta

Som styreleder har han også tatt initiativet til en omfattende investeringsvirksomhet i aksjer og eiendommer som har lite med avisdrift å gjøre. Også disse investeringen har barbert egenkapitalen i Dagbladet kraftig.

Søksmål

Høyer mener Heyerdahl må gå rettens vei for å få oppreisning.

- Han har ikke noe valg. Heyerdahl må stevne DN for retten, og vinne. Hvis han ikke gjør det, må han æreløst bøye nakken, og forlate Dagbladet, sier Høyer.

Han vil ikke spekulere i Heyerdahls vinnersjanser.

- Jeg vet ikke mer enn det som står i avisen. Men det verdt å legge merke til at det oppsiktsvekkende lite nytt som kommer frem i denne saken. Kapital har skrevet om dette i flere år. Men det er første gang vi får satt sammen saken i et større perspektiv, sier Høyer.

Siste spiker for Dagbladet?

Sjefredaktør Anne Aasheim understreket overfor E24 lørdag at det ikke er papiravisen som driver disse investeringene, men den såkalte Berner Gruppen. Dette konsernet het inntil 2007 Avishuset Dagbladet. Mye av investeringene har skjedd gjennom datterselskapet DB Invest.

Berner Gruppen har blant annet tatt opp lån med sikkerhet i avisens gamle hovedkontor i Akersgata, og investert pengene i aksjemarkedet.

- Denne verdifulle eiendommen var jo livsforsikringen til avisen. Nå er den spekulert bort, sier Høyer.

Derfor vil tapene ramme avisdriften med full tyngde.

- Nå er den finansielle ryggraden, som skulle bære avisen gjennom dårlige tider, borte. Avisen må leve av de løpende inntektene, og de er jo ikke-eksisterende. Dette kan være den siste spikeren i en fin gammel avis. Dette er dypt tragisk, sier Høyer.

Les også Per Edgar Kokkvolds reaksjoner: - Illustrerer betydning av mange aviser

Trass gjentatte forsøk, her ikke E24 kommet i kontakt med Jens P. Heyerdahl søndag. Heller ikke Anne Aasheim har besvart våre henvendelser.

Publisert:

Flere artikler

  1. Dagbladet-journalister rystet etter Heyerdahl-sak

  2. Tvenge stiller seg bak Jens P.

  3. Krever redegjørelse etter Dagblad-flopp

  4. Annonsørinnhold

  5. Tjente 100 millioner på å kjøre Dagbladet i grøfta

  6. - Heyerdahl ble gjenvalgt