Telia får nei til milliardoppkjøpet av Phonero

Telias milliardoppkjøp av Phonero kan få tommelen ned av Konkurransetilsynet.

SIKLER PÅ PHONERO: Telia Norge-sjef Abraham Foss.
Publisert:

I kampen om å bli en større aktør i bedriftsmarkedet la Telia i fjor høst 2,3 milliarder kroner (på kontant- og gjeldfri basis) på bordet for å kjøpe konkurrenten Phonero av blant andre Christen Sveaas.

Årsaken er at Telia vil sikre seg en langt mer betydelig rolle i det viktige bedriftsmarkedet. Telia ingen dominerende posisjon der i dag, men med Phonero-kjøpet vil markedsandelen deres omtrent dobles til 27 prosent.

Nå varsler Konkurransetilsynet at de vurderer å stoppe oppkjøpet:

«Konkurransetilsynet har i dag sendt varsel til partene om at de vurderer å stanse Telias oppkjøp av Phonero».

Frykter redusert konkurranse

– Det norske mobilmarkedet er sterkt konsentrert med Telenor og Telia som de to klart største aktørene. I bedriftssegmentet er imidlertid Phonero en utfordrer som har hatt suksess og opparbeidet seg en betydelig markedsandel, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i en pressemelding.

– Vi frykter at Telias oppkjøp av Phonero vil føre til redusert konkurranse i bedriftssegmentet. Redusert konkurranse vil øke kostnadene for norske bedrifter som etterspør mobiltjenester, fortsetter Sørgard.

- Ikke tilstrekkelig

Telia har i prosessen kommet til Konkurransetilsynet med forslag til tiltak som skal avhjelpe de negative virkningene på konkurransen.

– Vi har vurdert disse tiltakene, men har kommet til at de ikke er tilstrekkelige til å rette opp i konkurranseskaden som Telias oppkjøp av Phonero vil innebære, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.

Konkurransetilsynet understreker at dagens varsel om mulig inngrep ikke er et endelig vedtak.

Etter konkurranseloven har selskapene nå 15 arbeidsdager på å kommentere tilsynets vurderinger i dette varselet. Tilsynet har deretter 15 arbeidsdager til å treffe endelig vedtak i saken.

Frist for et endelig vedtak er 10. april.

Telia: - Vi er uenige

Teleselskapet er på sin side ikke enig med tilsynets vurdering.

- Vi er grunnleggende uenig i Konkurransetilsynets foreløpige konklusjon, og vi er svært overrasket over tilsynets forståelse av markedsdynamikken i det norske bedriftsmarkedet. Dersom varselet blir stående er det kun den dominerende aktøren som tjener på det, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge.

Telia mener sammenslåingen med Phonero vil gi norske bedriftskunder et tydeligere alternativ til Telenor. De vil nå bruke tid på å gå gjennom tilsynets konklusjon.

Sukret pillen

Etter at oppkjøpet ble annonsert i november har Telia vært i dialog med Konkurransetilsynet som må godkjenne oppkjøpet og fusjonen. Telia har argumentert for at oppkjøpet vil gjøre det mulig å reellt sett utfordre Telenor i bedriftsmarkedet, der de har en markedsandel på rundt to tredjedeler.

Dagens nyhet fra Konkurransetilsynet kommer en ukes tid etter at det ble kjent at Telia hadde lagt på bordet såkalte avhjelpende tiltak i et forsøk på å få tilsynets velsignelse.

Tilsynet og Telia opplyste at teleselskapet hadde foreslått å åpne nettet sitt til konkurrerende operatører (såkalte MVNO-operatører) som kan leie nettilgang på forhåndsdefinerte vilkår.

Telia leier allerede ut nettilgang til aktører som Ice, Get og NextGenTel, men dette er individuelt fremforhandlede avtaler med forskjellige vilkår. Tilgangen de nå tilbyr vil være åpen for alle og basert på et sett med faste vilkår i tre år.

De nye avhjelpende tiltakene sørget samtidig får at fristen for å konkludere i saken ble skjøvet til 10. mars.

Les også

Mobilgiganter stengte GSM-nettet for å gi plass til mer 4G: Det vil ta årevis før Norge følger etter

Les også

Fartssperrene forsvinner i mobilmarkedet: Nå åpner lavprisselskapene slusene

Les også

Tre grunner til at India-drømmen ble et mareritt for Brekke

Publisert:

Her kan du lese mer om