Telia kjøper mobilkunder fra NextGenTel for minst 75 mill.

Telia kjøper 38.000 privatkunder i mobilmarkedet fra sitt gamle selskap NextGenTel, som vil satse fullt ut på bedriftsmarkedet.

BLAR OPP IGJEN: Telia Norge-sjef Abraham Foss gjør nok et oppkjøp.
  • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

Mobilselskapet Telia kjøper nå opp 38.000 private mobilkunder fra sitt gamle selskap NextGenTel, som Telia solgte seg ut av i 2013.

Salget av kundeporteføljen ble annonsert i en børsmelding fra NextGenTel mandag.

Porteføljen består av rundt 34.000 mobilkunder og 4.000 mobilt bredbånd-kunder, og prisen spenner mellom 75 og 95 millioner kroner avhengig av hvor mange kunder som faktisk blir med over til Telia, ifølge meldingen.

Med denne avtalen er NextGenTel den andre aktøren som forsvinner ut av det norske mobilmarkedet for privatkunder på relativt kort tid. Nyheten om NextGenTel kommer bare uker etter at mobilselskapet Hello også forsvant ut.

Det var Ice som kjøpte de 40.000 Hello-kundene for 75 millioner kroner.

Ser man på summene så er prisingen av Hello-kundene 1.875 kroner stykket, mens Telia blar opp 2.500 per kunde, hvis alle blir med over.

Overtagelsen av NextGenTel-kundene er ventet å skje tidlig neste år, gitt at partene får en godkjenning fra Konkurransetilsynet.

Salget betyr altså ikke at NextGenTel er ute av hele privatmarkedet, for selskapet har fortsatt privat- og bedriftskunder på fast bredbånd gjennom sitt landsdekkende nett.

NextGenTel-aksjen skjøt opp 9,5 prosent etter at nyheten ble kjent, men falt etterhvert tilbake til en samlet oppgang på 3,6 prosent.

Telia Norge-sjef Abraham Foss (t.v.) overtar de private mobilkundene til NextGenTel-sjef Eirik Lunde

Sveeas gjorde comeback

NextGenTels strategigjennomgang kommer etter at investor Christen Sveaas i oktober gjorde comeback i telebransjen. Da brukte han nemlig rundt 100 millioner kroner på å kjøpe seg opp til en eierandel på 25 prosent i NextGenTel.

Oppkjøpet kom få måneder etter at Sveaas' investeringsselskap Kistefos innkasserte en storgevinst på Telias oppkjøp av Phonero.

Om Sveaas ønsker at NextGenTel skal vokse på egen hånd, eller om han ser for seg at selskapet skal inngå partnerskap eller transaksjoner, er ikke offentlig kjent.

– NextGenTel har det siste året endret strategisk retning og satser i større grad mot bedriftsmarkedet, hvor vi ser gode muligheter for å verdiøke våre tjenester. Vi har omstrukturert selskapet og lanserte tidligere i år FiberNorge som vi allerede ser positive effekter av, sier Eirik Lunde, administrerende direktør i NextGenTel, i en pressemelding.

– Vi er tilfreds med avtalen, og så en mulighet da vi forsto at NextGenTel ønsket å prioritere sin satsing inn mot bedriftsmarkedet. Selv om kundene allerede er godt kjent med vårt prisvinnende 4G-nett fra tidligere ønsker vi alle velkommen til oss, sier Abraham Foss, administrerende direktør i Telia Norge om oppkjøpet av NextGenTel-kundene.

Telia skriver at selskapet vil komme tilbake med mer informasjon til kundene på et senere tidspunkt om overføringen.

Les også

Kraftig vekst tærer på finansene: Underskuddet vokste i mobilselskapet Ice

Snuser på fiber

Mens Telia altså har kjøpt Phonero i bedriftsmarkedet og nå har sikret seg NextGenTel jobber selskapet også med å finne en vei inn i fastnettmarkedet.

I oktober uttalte Telia Norge-sjef Abraham Foss at de jakter muligheter, samtidig som har understreket at de ikke har hastverk:

– Jeg kan bekrefte at vi har en konvergens-strategi for alle våre markeder, inkludert Norge (om å ha både mobil- og fastnettvirksomhet, journ.anm.) Dette har Telia på plass i de andre landene, men ikke i Norge. Vi vurderer alle muligheter, enten det er snakk om partnerskap eller oppkjøp, men vi skynder oss langsomt for å si det sånn, sa Foss.

I bransjen spekuleres det i hvilke kandidater som kan være interessante for Telia. Både NextGenTels bredbåndsvirksomhet, og ikke minst Broadnet, blir ofte nevnt.

Bredbåndsselskapet Broadnet eies av private equity-fondet EQT, og etter det E24 har fått opplyst av flere kilder tidligere har de to aktørene vært i en dialog. Noen avtale med EQT eller andre har imidlertid ikke blitt annonsert ennå.

Les også

25 år siden verdens første SMS

Les også

Broadnet får bot etter nødnettsaken

Les også

Kongsberg blir Norges første 5G-kommune

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Telia Norge
  2. NextGentel
  3. Telekom

Flere artikler

  1. Telia vil få en fot inn i det norske bredbåndsmarkedet

  2. Får grønt lys for Get-kjøpet

  3. Lavpriskonkurrentene forsyner seg av Telia-kunder

  4. Telia blar opp milliarder for norsk bredbånd

  5. Telia drømmer fortsatt om norsk bredbånd