Apple har tapt 984 milliarder på én måned

I løpet av den siste måneden har Apple-aksjen stupt nesten 14 prosent på Wall Street. Det har kostet selskapet flere milliarder dollar.

KINA-TRØBBEL: Apple satser stort i Kina, men de siste urolighetene fra det kinesiske markedet har skapt bekymring. Her gjøres det klart til åpning av en Apple-butikk i Hangzhou i Kina.
Publisert:

Mandag ble en svært dårlig dag for så og si alle selskapene på Wall Street.

Avslutningen på forrige uke var heller ikke noe bedre. Da var et av selskapene som fikk mest bank den omsuste IT-giganten Apple, som måtte se aksjene sine falle med 6,12 prosent. Mandag var den ned 2,74 prosent etter å ha dukket ned hele 12 prosent kort tid etter børsåpningen, en følge av uroen i Kina.

Dette var imidlertid bare toppen av isberget for Apple, som hele den siste måneden har sett aksjen falle kraftig.

Fra midten av juli til gårsdagens bunnotering for 2015 har selskapets aksjer falt med over 25 prosent. Hadde du kjøpt aksjer på det høyeste 20. juli, og solgt på det laveste mandag hadde du tapt hele 40,92 dollar per aksje, eller 338 kroner med dagens kurs.

Les også

Derfor selger investorene Apple

Før børsuroen, som startet mandag, hadde selskapets eiere har tapt om lag 984 milliarder kroner på én måned med dagens valutakurs. Det er omtrent én syvendedel av det norske Oljefondet.

Apples aksjer begynte å falle etter at selskapets rapport for tredje kvartal. Selv om kvartalet sto til forventningene, ble markedet nervøse av fremtidsutsiktene Apple leverte, og dermed ble aksjen sendt kraftig ned.

Tynget av Kina

De siste ukene har markedet fått stadig flere dårlige nyheter fra Kina. Landet har lenge vært regnet som en av de raskest voksende økonomiene i verden, men den siste tiden ser det ut til at veksten er i ferd med å stoppe opp.

Dette får konsekvenser for internasjonale selskaper som er sterkt eksponert mot Kina.

Apple har i mange år jobbet for å oppnå nettopp dette. Nå får selskapet kjenne nedgangen på lommeboken.

Les også

Derfor låner styrtrike Apple penger

– Apple har mye eksponering på det kinesiske markedet, og de har planlagt at mye av deres vekst skal komme fra dette markedet de neste årene. Nå må de nok justere disse forventningene, sier investeringsdirektør Kevin Landis i FirstHand Capital Management til CNBC.

Han legger til at særlig teknologiselskapene trolig vil merke nedgangen i Kina mest.

– Jeg tror likevel fortsatt at Apple har et strekt grunnlag for vekst. Det er fortsatt et flott og sterkt selskap, sier Landis.

Mandag ettermiddag tok Apple-sjef Tim Cook bladet fra munnen for å understreke at Apple ikke har noen problemer i Kina. Tvert imot går salget som bare det, skriver CNBC.

– Vanligvis går jeg ikke ut med resultater, eller kommentere på selskapets aksjer, men jeg vet at spørsmål om Kina er noe mange av investorene lurer på, sa Cook i intervjuet med TV-kanalen.

– Jeg får oppdateringer fra Kina hver dag, inkludert i morges og jeg kan si deg at vi fortsatt har sterk vekst i Kina gjennom juli og august. iPhone-salget har akselerert de siste ukene og vi har nå det største salget av applikasjoner i Kina på to uker.

Han la til at han ikke kan spå fremtiden, men at tallene selskapet ser er betryggende.

(saken fortsetter under bildet.)

HARD KONKURRANSE: Apple og Samsung kjemper om markedsandeler i Kina.

Ikke alene

Apple er ikke det eneste selskapet som har mistet store verdier på markedets uro de siste ukene. I samme månedsperiode har en av selskapets argeste konkurrenter, Microsoft, sett aksjekursen falle med 1,5 dollar, eller 5,03 prosent. Det tilsvarer et tap på 12 milliarder dollar, eller 98,4 milliarder kroner for IT-gigantens investorer.
El-bilprodusenten Tesla, som i langt tid har slitt med å få bygge ladestasjoner for bilene sine i Kina, har heller ikke vært skånet for den dårlige trenden på Wall Street.

Siste måneden har Teslas aksjer krympet rett over 14 prosent i verdi, noe som totalt tilsvarer 4,9 milliarder dollar, eller 40,4 milliarder kroner.

Tesla har vært en av de mest volatile aksjene de siste dagene har har siden onsdag i forrgie uke til åpning tirsdag rast 14 prosent, men er foreløpig opp 4,26 prosent tirsdag i det vi passerer lunsj i New York.

Analytiker Toni Sacconaghi i Sanford C. Bernstein sa fredag at han tror den negative trenden vil fortsette, særlig for Apple dersom selskapets salg av iPhone 6 ikke tar seg opp i neste kvartal, skriver Forbes.

Dermed kan det ser ut til IT-gigantene vil gå en tøff høst i møte.

Les også

– Ny Apple TV kommer i høst

Les også

Derfor låner styrtrike Apple penger

Les også

Apple Watch allerede milliardbutikk

Publisert:

Her kan du lese mer om