Får grønt lys for å kjøpe Tele2
Konkuransetilsynet sier ja til TeliaSonera, som dermed sikrer seg Tele2s norske virksomhet. Det finnes likevel et «men» i godkjenningen.
Konkurransetilsynet har etter en lengre prosess med flere utsettelse nå godkjent at svenske TeliaSonera (NetCom) kjøper Tele2s norske virksomhet.
Kjøpet ble opprinnelig annonsert i fjor sommer, og vil koste TeliaSonera 4,5 milliarder svenske kroner. Det er 600 millioner mindre enn det opprinnelige beløpet, fordi Network Norway nå selges til Ice.
Godkjennelsen gis imidlertid med visse betingelser som er ment å sikre konkurransen i det norske mobilmarkedet.
– Konkurransen om norske mobilkunder skjer først og fremst mellom selskaper med eget mobilnett. Det endelige tilbudet om avhjelpende tiltak fra TeliaSonera gir grunnlag for utvikling av et tredje mobilnett i Norge. Derfor kan vi nå si ja til dette oppkjøpet, sier konkurransedirektør Christine Meyer.
Etter det E24 får opplyst må TeliaSonera forplikte seg til å tilby konkurrenten Ice å leie tilgang til deres mobilnett i seks år. I tillegg sikres Ice at de får kjøpe de gamle mobilmastene til Tele2.
Ice tar også over mesteparten av Network Norway, mobilselskapet for bedrifter i Tele2-systemet.
Dermed sikrer Ice seg rundt 90.000 av bedriftskundene til Network Norway, selve merkevaren og de ansatte. Ice-sjef Eivind Helgaker har i dag innkalt de ansatte i sin egen bedrift og Network Norway til allmøter.
– 90 prosent får 4G
Hos TeliaSonera er man nå svært fornøyd med utfallet av saken, og selskapet lover at oppkjøpet skal føre til at de vil tilby 4G-dekning til 90 prosent av Norges befolkning.
-Dette er en god dag for norske forbrukere. Nå kan vi endelig konkurrere på likere vilkår med markedslederen og bygge ut 4G mye raskere. Nettutbyggingen vil bidra til at Norge blir en av verdens mest høyteknologiske nasjoner, sier Charlotta Rehman, administrerende direktør i TeliaSonera Norge.
Hun sikter naturligvis til Telenor, og når TeliaSonera nå sikrer seg Tele2s norske virksomhet vil de bli nesten like store som giganten på Fornebu her i landet. Rehman lover nå et større og sterkere telekonsern med flere merkenavn å velge mellom:
– Våre kunder skal kunne velge mellom One Call, NetCom, Chess og MyCall basert på egne ønsker og behov. Vi skal sørge for gode priser og varierte tilbud.
– Alle kunder vil nyte godt av TeliaSoneras mobilnett med superdekning. Allerede til sommeren vil 90 prosent av Norges befolkning få 4G-dekning, og i løpet av 2016 vil 98 prosent av innbyggerne ha tilbud om høyhastighets mobilt bredbånd, to år tidligere enn lovet, sier Rehman.
Raskere utbygging blir mulig gjennom stordriftsfordelen som TeliaSonera oppnår i det norske markedet etter oppkjøpet.
-Det er svært kostbart å bygge et landsdekkende 4G-nett og størrelse er avgjørende for hvor raskt vi kan bygge ut. Flere kunder vil bidra til at vi kan øke våre investeringer slik at vi kan tilby et enda bedre produkt til våre kunder, sier Rehman.
Jokeren
Den store jokeren i spillet som nå har foregått i telemarkedet er selskapet Ice.
Som E24 skrev i fjor vil selskapet i år rulle ut et fullt 4G-nett på sine frekvenser, og blir dermed den store reelle utfordreren til NetCom og Telenor, fordi de vil sitte på sitt eget nett.
Ice, Telenor og Netcom sikret seg like før julen 2013 en stor pakke med mobilfrekvenser som gjør det mulig å rulle ut mobilt bredbånd og 4G langt mer kostnadseffektivt enn før. Tele2 ble stående igjen uten noen frekvenser, og har dermed i praksis et mobilnett som ikke kan brukes.
Ice har i dag et eldre nett for mobilt bredbånd basert på NMT-teknologien, men dette skal nå oppgraderes. Inntil Ice har bygget opp sitt nett er de imidlertid sikret en rekke garantier i forbindelse med TeliaSoneras oppkjøp.
- De seneste 15 månedene har vi forberedt og posisjonert oss for å gå fra å være en rendyrket leverandør av mobilt bredbånd til å bli Norges tredje største mobiloperatørselskap. Vi ser frem til å samarbeide med TeliaSonera og til å tilby markedets beste nettverksdekning til kunder av Network Norway og ice.net, sier Eivind Helgaker, administrerende direktør i ice.net.
Her er kravene Konkurransetilsynet har stilt for å si ja:
- TeliaSonera selger infrastruktur til Ice
- Ice får roaming- og tjenestetilbydertilgang hos TeliaSonera (kan leie tilgang i mobilnettet for sine kunder, der Ice ikke har dekning selv)
- TeliaSonera selger Network Norways bedriftskunder, distribusjonsnettverk og frekvenser til Ice
- TeliaSonera forplikter seg å gi tilbud om MVNO-tilgang for norske aktører (at de må tilby andre konkurrenter uten eget mobilnett å få leie nettilgang hos dem. Telenor har i dag et slikt krav)
- TeliaSonera forplikter seg til å tilby samlokalisering til Ice (at man deler på mobilmastene som man setter opp)
- TeliaSonera tilbyr salg av tre Tele2-butikker til Ice (butikklokaler)
– Konkurransetilsynet har i dialogen med TeliaSonera vært tydelig på at en tredje nettverksoperatør med en viss kundemasse er sentralt for å sikre fortsatt konkurranse på pris og kvalitet. Avtalen vi nå har sagt ja til gir en reell mulighet for en tredje aktør å etablere seg og konkurrere om norske mobilkunder, sier avdelingsdirektør Gjermund Nese.