Professor ønsker forbud mot drapsroboter: – Science fiction er ikke lengre et betegnende begrep

En av verdens fremste eksperter på roboter og kunstig intelligens var i Norge denne uken, for å advare mot å la land bruke kunstig intelligens til å drepe.

DRONE: Her viser en amerikansk soldat frem en Black Hornet-drone under en øvelse i California.
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Det er nettopp dette som er ett av problemene. Det er ikke slik at forsvarene har så mye bedre datasystemer enn alle oss andre, sier professor Noel Sharkey fra Universitetet i Sheffield.

Stortingsseminaret om autonome våpen, eller «killer robots», er forsinket på grunn av tekniske problemer. De får ikke opp stikkordene og bildene på lerretet bak talerstolen.

Sharkey er regnet som en av verdens ledende eksperter på kunstig intelligens, informatikk og robotikk, og er grunnlegger av organisasjonen Responsible Robotics og leder i International Committee for Robot Arms Control (ICRAC). Sistnevnte er en internasjonal organisasjon med eksperter blant annet innen kunstig intelligens, internasjonal sikkerhet og robotikk.

Les også

NTNU-forsker: Frykter teknologien brukes til masseødeleggelsesvåpen

Kappløp

Professoren frykter at kappløpet om å bygge automatiserte våpen har gjort stater blinde for konsekvensene disse våpnene kan gi.

– Akkurat nå er det svermer det snakkes mest om. Både Kina og USA har testet robot-droner i svermer på rundt 100, sier Sharkey.

Det betyr at det i fremtiden kan bli brukt robot-svermer på flere tusen droner som går inn og utfører angrep på vegne av stater.

NYE VÅPEN: Her er professor Noel Sharkey (t.h.) sammen med Nobelpris-vinner Jody Williams da kampanjen «Stop Killer Robots» ble lansert i London.

– Science fiction er ikke lengre et betegnende begrep. Utviklingen er her, og diplomatiet snubler etter teknologien. Norge kan ta en viktig rolle, sier Stephen Goose i Human Rights Watch, som var med å etablere International Campaign to Ban Landmines, som vant Nobels fredspris i 1997.

– Er det moralsk riktig å la en maskin bestemme hvem som lever og hvem som dør? Kan vi risikere å bruke våpen som er utenfor menneskets kontroll, og som vi ikke kan garantere at vil følge internasjonale lover? spør Sharkey.

Les på E24+

Finnes det en smartere vei til kunstig intelligens?

Nye utfordringer

I salen sitter stortingsrepresentant og tidligere forsvars- og utenriksminister Espen Barth Eide (Ap). Han sier at den teknologiske utviklingen gir helt nye forsvarspolitiske utfordringer.

– Nå oppstår ikke teknologien nødvendigvis militært mer, men gjerne i oppstartsselskaper. Gründerne i Silicon Valley tenker nok ikke over at de lager militær teknologi når de for eksempel utvikler ansiktsgjenkjenning, sier Eide til E24.

UBEMANNET: Dette er et ubemannet Titane Strike-kjøretøy, som er utstyrt med et maskingevær. Bildet ble tatt under øvelsen Autonomous Warrior 18 i fjor høst, der formålet var å forstå hvordan militæret kan bruke roboter og kunstig intelligens best mulig.

Stortingsrepresentanten er enig med professor Sharkey og Stephen Goose, direktør for våpenavdelingen i Human Rights Watch, i at Norge kan ta en aktiv rolle i arbeidet med et forbud mot roboter som dreper mennesker.

– Dette er et ekstremt viktig tema. Vi i Arbeiderpartiet ser gjerne at regjeringen tar en mer tydelig rolle. Det er fremdeles tidlig i utviklingen, så det er mulig. Norge hadde en aktiv rolle i minekonvensjonen og arbeidet mot klasevåpen. Dette er den neste i den rekken, sier Eide.

– Vaske krigsskip

Professor Sharkey sier at det naturligvis også fins god bruk av roboter og kunstig intelligens i militæret.

– Ett eksempel er bruken av roboter til å vaske krigsskip. Den beste bruken av denne teknologien er når den assisterer mennesker, hjelper dem med avgjørelser eller oppgaver, sier Sharkey.

Seminaret på Stortinget ble arrangert av Norges Fredslags prosjektgruppe om autonomisering av krig og Campaign to Stop Killer Robots Norge i samarbeid med Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

– Må reguleres

Tidligere har også Tesla-gründer Elon Musk advart mot å ikke bregrense den raske robotutviklingen. Han mener fremtidens krigsteknologi kan løpe fra oss.

– Det er interessant at det er teknologer som er tydeligst i denne debatten. Det burde fortelle samfunnet noe, sier Torgeir Waterhouse, direktør for internett og nye medier i IKT-Norge.

Han forteller at det i mange spørsmål er en slags forventning om at bransjen skal ta ansvar, og ikke utvikle teknologi som kan være skadelig.

– Det fungerer ikke i praksis. Skal det være et forbud, så må det reguleres. Her må politikerne på banen. Dette er også en av mange grunner til at regjeringens strategi for kunstig intelligens er så viktig, sier Waterhouse.

Les også

Dette må til for at kunstig intelligens skal lykkes

Les også

Telenor-sjefen: Slik skal hverdagen din bli enklere

Les også

Cambridge Analytica-varsler får toppjobb i H & M

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kunstig intelligens

Flere artikler

 1. – Våpenkappløpet handler ikke om atomvåpen, men om kunstig intelligens

 2. – Dere MÅ bli digitale

 3. Betalt innhold

  Denne dronen kan gjøre oppdrettsanleggene smartere

 4. Betalt innhold

  Capgemini-sjefen: – Selskapene som investerer i sosial kapital vokser raskere og er mer lønnsomme

 5. Betalt innhold

  Her tester Equinor robotene som kan jobbe offshore