Forskning av enorm verdi for samfunnet
Når et lite vaksineselskap er verdsatt til fire ganger mer enn en av gigantene i internasjonale luftfart, viser det at forskning kan skape enorme verdier.
- Dag Rune OlsenRektor, Universitetet i Bergen
Nær 1.3 millioner mennesker har så langt måttet gi tapt etter å ha blitt smittet av coronaviruset - og dødstallene har økt med mellom 5 000 og 10 000 daglig siste måned, ifølge nettstedet Worldometer. Det er derfor godt nytt at en effektiv vaksine synes å være på trappene.
Dette kan vi takke forskerekteparet Ugur Sahin og Özlem Türeci for. Det er de som står bak vaksinen som selskapet Pfizer nå tester ut og som synes å være 90 prosent effektiv (siden kronikken ble levert E24 har også nye vaksinegjennombrudd skjedd, red.anm.). Med den utviklingen vi i dag ser i smittespredningen og antall døde, vil deres forskning kunne redde tusener av menneskeliv daglig. Ringvirkningene er trolig enorme.
Les også: Pfizer-sjefen solgte aksjer for 50 mill. etter vaksinenyhet
Til nå har politikkens eneste virkemiddel i møte med pandemien vært smittesporing og nedstenging av store deler av arbeids-, samfunns- og kulturliv. Dette medfører at millioner på millioner av mennesker sendes inn i isolasjon og arbeidsledighet. De langsiktige konsekvensene av dette er uoverskuelige, også økonomisk. De politiske løsningene er altså ikke bærekraftig på sikt, de langsiktige løsningene må komme fra forskningen. I dette tilfellet fra vaksineforskerne Sahin og Türeci. Dette har også resultert i at selskapet de har etablert, BioNTech, er verdsatt til fire ganger så mye som flyselskapet Lufthansa, ifølge The Guardian.
Det europeiske forskningsrådet, ERC, gratulerte forskerparet via Twitter da de lovende nyhetene ble kjent. Naturligvis fordi resultatene er viktig, men også fordi ERC har bidratt med finansiering av forskningen deres. ERC støtter utelukkende grunnleggende forskning av svært høy internasjonal kvalitet. Til forskjell fra anvendt forskning skal grunnforskning skaffe ny kunnskap uten å sikte på spesiell bruk.
Selv om dette kanskje virker merkelig når det gjelder vaksiner så er det altså forskerparets nysgjerrighetsdrevne forskning som ble grunnlag for suksess. ERC har gjentatte ganger vist at nettopp denne type investeringer i grunnforskning også resulterer i best avkastning i form innovasjon. Forskerparet Sahin og Türeci er bare ett av mange eksempler. EU forhandler i disse dager om budsjettet til ERC for de nærmeste årene.
Da er det å håpe at det tyske formannskapet anerkjenner at investering i forskning kan skape enorme verdier for samfunnet.