Advarer mot følgene av annonseblokkering

Bruken av dataprogrammer som blokkerer nettannonser vil i år resultere i tapte inntekter på nærmere 180 milliarder kroner for nettaviser og andre nettsteder.

ANNONSER: Stadig flere installerer programvare for å slippe annonser på internett.
Publisert: Publisert:

Det viser en ny undersøkelse utført av programvareselskapet Adobe og det irsk-baserte konsulentselskapet PageFair.

Undersøkelsen er oppsummert i en rapport som viser at 198 millioner mennesker verden over nå har installert programvare som blokkerer nettannonser. Dette er en økning på 41 prosent fra samme tid i fjor.

Mange innser ikke at det å installere programvare som blokkerer nettannonser kan få kostbare konsekvenser for nettpublikasjoner som lever av annonseinntekter, konkluderer rapporten.

Milliardtap

Dersom utviklingen fortsetter som i dag, vil bruk av slik programvare resultere i et samlet inntektstap på over 330 milliarder kroner i 2016, lyder spådommen.

– De som bruker slik programvare påfører tragisk nok nettstedene de liker best tap i mangemilliardklassen uten å tenke over det, sier PageFairs leder Sean Blanchfield.

– Når annonseblokkeringen nå også tas i bruk i mobiltelefoner er det en overhengende fare for at forretningsmodellen som i to tiår har sørget for å holde internett åpent, nå kommer til å kollapse, sier han.

Verktøy

Databrukere kan i dag installere programvare knyttet til søkemotorer som Google Chrome som blokkerer mesteparten av nettannonsene.

Et tilsvarende verktøy ventes å bli tilgjengelig for Apples telefoner, nettbrett og PC-er senere i år, når operativsystemet iOS blir oppdatert.

Les også

Google splittes - bytter navn til Alphabet

Les også

– Opera virker defensive

Les også

– Apple Music frikjent av EU

Publisert: