Tele2 drømte om å eie - nå må de leie

Auksjonstapet til Tele2 tvinger selskapet til å leie nettverkstilgang av konkurrentene i mange år fremover.

BOMMET PÅ AUKSJONEN: Direktør for Tele2s norske virksomhet, Arild Hustad, må nå finne noen å leie mobilfrekvenser av for å kunne tilby kundene 4G-dekning over hele landet.
Publisert:

Mens det var glede og lettelse på kontorene til Netcom og Telenor fredag morgen var stemningen langt mer dyster hos konkurrenten Tele2.

De tapte nemlig auksjonskampten mot Telenor, Netcom og den amerikanske milliardæren Leonard Blavatnik om de lukrative dekningsfrekvensene som åpner for en kraftig utbygging av mobildata og 4G-nettene her i landet.

Arild Hustad, konserndirektør for Tele2s norske virksomheter, innrømmer overfor E24 at de ikke akkurat jublet da nyheten kom, og at de nå revurderer mulighetene.

Tele2 har i dag rundt 1,2 millioner kunder i Norge og ligger tett bak Netcom (TeliaSonera Norge) som Norges tredje største mobilaktør. I porteføljen har de selskapene Network Norway, One Call og MyCall (tidligere Lebara).

- Det var dårlig stemning i fem minutter, men nå ser vi fremover. Vi er vant til å få en en nedtur i ny og ne, som alle andre, sier Hustad til E24.

- Hva var det egentlig som skjedde?

- Vi lyktes ikke å få tildelt frekvenser i auksjonen, og det er vi selvfølgelig skuffet over. Tele2 vil nå analysere og evaluere situasjonen i etterkant av auksjonen og gjennomføre nødvendige tiltak, sier Hustad videre.

Auksjonen som ble arrangert av Post- og teletilsynet var hemmelig, slik at aktørene ikke visste hva de andre konkurrentene var villige til å by.

- Vi følte vi var konkurransedyktige, og vi var villige til å bruke betydelige midler til å sikre frekvensene. Det viste seg at vi ikke var konkurransedyktige og det får vi ikke gjort noe med, sier Hustad.

Ville eie, nå må de leie

Det var et knippe svært ettertraktede frekvenser som ble auksjonert bort til mobilselskapene i denne runden.

Den viktigste er 800-båndet som gir svært god rekkeviddene per mobilmast. På den måten er det langt billigere å bygge ut god dekning. Det ble også auksjonert bort frekvenser i 900- og 1.800-båndene.

De høye frekvensene gir generelt god kapasitet, men begrenset rekkevidde. De lave frekvensene er dermed essensielle for å få en lønnsom dekning i hele landet.

Tele2-gruppen leier i dag tilgang til mobilnettet av Netcom og Telenor.

For sikre en god 4G-dekning i hele landet må selskapet fortsette å leie. Det er dermed en helomvending for selskapet som har investert store summer i å bygge sitt eget nett og satset på å skaffe seg nye frekvenser.

- Vi må enten finne løsninger rundt en leie- eller roamingavtale. Men det gjør vi i dag, og det har vi god erfaring med. Vi er jo den største roaming-aktøren i det norske markedet i dag, og det skulle overraske om ingen av aktørene er interessert i en slik avtale, sier Hustad.

- Det eneste negative som kan komme ut av dette er at vi kan måtte roame mer i fremtiden. Det er negativt for oss men kundene vil ikke merke noe til det.

Kan bygge selv i byene

Tele2 sier de nå vil satse på 4G i 2.100 frekvensen for å dekke mer tettbygde strøk.

- 4G jobber vi på spreng på å lansere i eget nett, og det blir sannsynligvis i 2.100-båndet, sier Hustad.

I tillegg vil selskapet se om det er mulig å kjøpe seg inn i de frekvensblokkene i 1.800-båndet som fortsatt er ledige.

De høyere frekvensene som 1.800 (brukes blant annet til å gi 4G til iPhone), 2.100 (brukes til 3G) og 2.600 (brukes til 4G i dag). Tele2 sitter i dag på frekvensblokker i 900- og 2.100-båndene.

Tele2 har i likhet med Netcom og Telenor 900-båndet introdusert 3G-teknologi i det opprinnelige GSM-båndet for å gi bedre dekning på mobildata. Frekvensene i 900-båndet har Tele2 frem til oktober neste år, ifølge selskapet.

- Hva synes dere om at det ble arrangerte en hemmelig auksjon, der man ikke visste hva de andre ville by?

- Vi har gitt våre synspunkter på det til tilsynet. Men vi er glade for at man fikk en form på auksjonen og endelige gjennomførte den. Så vi har ikke noe å klage på, sier Hustad.

Les også:

Meglerhus nedgraderer TelenorSkuffet over norske tall: Slik skal Telenor få skuten på rett kjølHer skrur Tele2 opp basestasjon nummer 2.000

Publisert: