Laber interesse for Thailand-auksjon: Myndighetene varsler priskutt

Telenor-selskapet dtac og konkurrenten AIS kjøpte bare én frekvensblokk hver under helgens auksjon i Thailand. Den labre interessen presser trolig frem lavere priser og bedre vilkår for mobilselskapene i neste auksjon senere i år.

LITEN INTERESSE: Telenors datterselskap dtac kjøpte bare én blokk i helgens auksjon i Thailand. Bildet viser finansdirektør Jørgen A. Rostrup (t.v.) og konsernsjef Sigve Brekke i Telenor.
Publisert:

Oppdatert: Kommentarer fra Telenor er lagt til i saken.

Etter at Thailands tre største mobilselskaper takket nei til å delta i myndighetenes første runde i frekvensauksjonen før sommeren, var det knyttet stor spenning til den andre runden som ble avholdt i helgen.

Mobilselskapene takket i utgangspunktet nei i første runde fordi man mente vilkårene var for dårlige og usikre. Før den andre runden hadde både Telenor-selskapet dtac og konkurrenten AIS varslet at de ville delta, og det var ventet at dtac ville kunne komme til å bla opp rundt 10 milliarder kroner for å kjøpe tre blokker.

Søndag kom fasiten og det viste seg at dtac bare bladde opp for én blokk (2 x 5 MHz i 1.800-båndet) til om lag 3,2 milliarder kroner (12,5 milliarder bhat) med gyldighet i 15 år.

Det samme gjorde konkurrenten AIS, og dermed ble ikke mer enn to av de ni tilgjengelige blokkene solgt i helgen. Den labre interessen står i sterk kontrast til auksjonen i 2015, som endte med budkrig og skyhøye priser, ifølge Bangkok Post.

– Innkjøp av 1.800 MHz-spektrum vil ikke bare gjøre det mulig for dtac å opprettholde en 2G-tjeneste for den store kundemassen, det vil i tillegg brukes til å møte den massive veksten i databruk med 4G, sier avtroppende dtac-sjef Lars-Åke Norling, ifølge bransjeavisen Inside Telecom (krever innlogging).

E24 skrev i helgen om det krevende markedet i Thailand og hvordan Telenors datterselskap har mistet markedsandeler de siste årene. Analytikere og markedet har fulgt nøye med på hvordan Telenor håndterer frekvenssituasjonen. Mens dtac på den ene siden trengte å sikre seg nye frekvenser, har de høye prisene og krevende vilkårene i frekvensauksjonene gjort det krevende for mobilselskapene å regne hjem investeringen uten videre.

Les også

Forvalter om Telenor-konfliktene: – Statens styringsmodell er trolig for svak

Myndighetene varsler priskutt i neste auksjon

– Selv om prisen var på linje med forventningene, kom antallet blokker som en overraskelse (...) Konkurrenten AIS kjøpte også bare én blokk i auksjonen, skriver Arctic Securities-analytiker Henriette Trondsen i en oppdatering mandag.

Hun peker på at de fleste, inkludert Arctic, hadde ventet at dtac ville kjøpe to eller tre blokker.

Telenor-selskapets eksisterende lisenser i 900- og 1.800-båndet løper ut i september, og nå for dtac altså fornyet tilgangen i 1.800-båndet. De mister likevel lisensen i det viktige 900-båndet, som er viktig for å gi god dekning utenfor byene.

Det har fått mange til å spekulere i at dtac vil måtte bygge ut flere basestasjoner, og dermed måtte bruke mer penger på investeringer i årene fremover. Så langt har Telenor og dtac imidlertid vist til at de ikke har endret investeringsprognosene sine.

Analytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities

– På kort sikt vil dette kunne legge et ytterligere press på dtacs markedsandel siden selskapet vil ha en lavere frekvenskvalitet enn konkurrentene etter at 1.800/850-lisensen utløper i september, skriver Trondsen i Arctic videre.

Hun legger til at dette vil avhenge av om dtac klarer å sikre seg en midlertidig forlengelse av dagens frekvenslisenser i en eller annen form frem til en ny auksjon blir avholdt.

– Vi ser imidlertid ikke dette som en langsiktig løsning, skriver Trondsen som tror det labre interessen kan bidra til at priser og vilkår justeres i mobilselskapenes favør.

Telenor selv ønsker fortsatt mer spektrum i lave frekvensbånd, men mener de har nok frekvenskapasitet for å møte etterspørselen fremover:

– Ja, vi mener dtac nå vil ha nok høybånds-spektrum til å bygge Thailands beste datanettverk. Men dtac har også gjort det klart at myndighetene i tillegg må tilgjengeliggjøre mer spektrum i de lavere frekvensbåndene til operatørene, sier fungerende kommunikasjonsdirektør i Telenor Group, Atle Lessum, til E24.

Endrer auksjonsreglene

Bangkok Post skriver mandag at Thailands telemyndighet (NBTC) nå planlegger å gjøre endringer i auksjonsreglene før de utlyser de resterende syv blokkene som gjenstår i 1.800-båndet og blokkene i 900-båndet. Denne auksjonen skal ifølge myndighetens generalsekretær trolig skje innen nyttår.

NBTC skal både vurdere å forlenge betalingsfristene, i tillegg til å se på selve auksjonsprisen, ifølge avisen.

– NBTC vil snarlig beslutte en pakke med revideringer av auksjonen og oversende dette til vårt styre, sier generalsekretær Takorn Tantasith, ifølge avisen.

Søndagens auksjon la til grunn av halvparten av auksjonsprisen betales innen 90 dager, mens den siste halvparten fordeles over andre og tredje år.

– Forventer dere at resultatene fra helgens auksjon, med bare to solgte blokker, vil tvinge myndighetene til å gi bedre vilkår i fremtidige auksjoner?

– Den nasjonale telekom-regulatøren (NBTC) har allerede indikert at de planlegger å se på vilkårene og betingelsene knyttet til fremtidige auksjoner på nytt. Hvis eller når det skjer vil dtac vurdere de nye retningslinjene, sier Atle Lessum i Telenor.

Les også

Skal bruke milliarder på helgeauksjon

Les også

– Folk bør jo kunne skru ned parabolen fra hyttetaket

Les også

– Vi var helt klare på hva vi var villige til å betale

Publisert:

Her kan du lese mer om