Storbank med rapport: Slik vil industrien bruke droner

Droner kan mer enn å levere pakker. Det anerkjente meglerhuset Goldman Sachs' tror det kommersielle markedet for droner vil ha en verdi på 100 milliarder dollar de neste fem årene. Her er bruksområdene ekspertene ser for seg.

«OCTOPOCTOR»: Det er navnet på Amazons drone, som først ble presentert for offentligheten i 2013. Dronen skal fly mer enn 80 kilometer i timen, og levere pakker på opptil 2,2 kilo.
Publisert:

Av et marked på 100 milliarder dollar over de neste fem årene, estimerer meglerhuset at 11,2 milliarder dollar vil komme fra byggebransjen.

«Droner kan vanligvis brukes til å korte ned en lang prosess ved å produsere 3-D visualiseringer av en eiendom», skriver Goldman Sachs i et notat, ifølge Marketwatch.com

«Ubemannede fly kan bli et viktig verktøy for landmålere ved å tillate økt nøyaktighet og raskere arbeid», skriver meglerhuset videre.

Ett av selskapene som benytter denne nye teknologien er det Japan-baserte byggefirmaet Komatsu.

Ifølge avisen gjør bruken av ubemannede droner at tiden brukt på oppmåling reduseres med 98 prosent.

Mange bruksområder

Goldman Sachs' lister opp en lang rekke bransjer og bruksområdet hvor dronene kan ha nytte i kommersielt øyemed:

 • Konstruksjon av bygg og anlegg
 • Jordbruk
 • Forsikringskrav
 • Offshore olje- og gass og raffinering
 • Journalistikk
 • Eiendom
 • Verktøy
 • Rørledninger
 • Gruvedrift
 • Ren energi
 • Kino
 • Distribusjon

Netthandelsselskapet Amazon, som er verdens største e-bokhandel, var et av de første store selskapene som meldte at de ønsket å ta i bruk droner. Senere har også selskaper som Google, Walmart signalisert et ønske om å benytte droner.

Har du lest? Her er verdens første flygende passasjerdrone

E24 har tidligere skrevet at man i Norge har tillatt droner til bruk i blant annet kraft-linjeinspeksjon.

I Australia brukes derimot dronene til noe helt annet – og noe det heller trolig ikke behov for i Norge – nemlig til å passe på at badegjestene og surferne langs kysten ikke blir angrepet av hai.

Les også

Her er årets snakkiser på elektronikkmessen i Las Vegas

Regulatorisk risiko

Goldman Sachs' er skeptisk til bruken av ubemannede droner i leveranse av eksempelvis pakker.

«På grunn av den iboende risikoen knyttet til bruk av droner i nærheten av mennesker og mangel på regulatorisk klarhet, tror vi leveringsapplikasjoner står overfor betydelige regulatoriske og teknologiske barrierer», heter det i rapporten.

I USA er det i dag ulovlig å bruke droner til kommersielle formål, med mindre du har blitt innvilget spesiell tillatelse fra myndighetene (det samme gjelder for kommersiell fotografering i Norge også).

Det er imidlertid ventet at et nytt regelverk vil bli sluppet i løpet av året. Flere store aktører håper nå på regelendringer, slik at de kan realisere sine dronebruk-planer.

Fra 1. januar i år kom det en rekke nye regler for bruken av droner i Norge, som både kommersielle aktører og privatpersoner på hobbybasis må forholde seg til.

Det nye regelsettet innebærer blant annet at privatpersoner ikke kan fly sin drone nærmere enn fem kilometer fra norske lufthavner, ifølge NRK.

Les også

Her er årets snakkiser på elektronikkmessen i Las Vegas

Les også

Her er verdens første flygende passasjer-drone

Les også

Google vil levere pakker med droner

Publisert:

Her kan du lese mer om